Met elkaar overweg kunnen tijdens de lockdown

Deze periode van thuisblijven zal jou en je dierbaren waarschijnlijk op de proef stellen als het gaat om als gezin met elkaar overweg te kunnen. Als je je echter aan bepaalde richtlijnen houdt, dan kun je het voor iedereen gemakkelijker maken. Lees vooral verder!
Met elkaar overweg kunnen tijdens de lockdown

Laatste update: 21 mei, 2020

Als gezin met elkaar overweg kunnen is belangrijker dan ooit, maar het is op dit moment makkelijker gezegd dan gedaan. Vrede en harmonie bewaren tijdens de lockdown is geen eenvoudige taak.

Dit is vooral het geval wanneer het hele gezin voor een onvoorziene tijd dezelfde ruimte moet delen. Deze onzekerheden, emotionele ups en downs, huisregels en nieuwe beschermende richtlijnen, waar we ons allemaal aan moeten aanpassen, maken dit proces niet eenvoudiger.

Tijdens de lockdown-periode moeten we onze gezinnen waarderen en koesteren. Het gezin is meer dan de genen die ons verbinden of het aantal mensen in een huishouden. Sommige onderzoeken definiëren het gezin als volgt:

De vereniging van individuen die een levenslang project van gedeeld bestaan delen, waarin ze sterke gevoelens van verbondenheid en intense en intieme relaties, wederkerigheid en afhankelijkheid tot stand brengen, waardoor er een persoonlijk commitment tussen leden ontstaat.

Het panorama verandert echter wanneer deze leden voor het algemeen welzijn in lockdown moeten blijven. Zelfs als het voor hun eigen veiligheid is, kunnen de huidige omstandigheden tot misverstanden en spanning leiden.

Het nieuwe werken en leren vanuit huis, samen met onder andere het geluid van de televisie en spelende kinderen en uit de keuken… Al deze factoren vormen een belangrijke test voor elk lid van elk huishouden. Wat kunnen we doen om als gezin in quarantaine met elkaar overweg te kunnen?

Met elkaar overweg kunnen tijdens de lockdown: hoe?

Tot voor kort waren onze levens voor het grootste deel gehaast. Onze huidige situatie heeft de grond onder onze voeten laten schudden en het heeft ons veranderingen opgelegd die een grote impact op ons gezinsleven hebben.

Binnen een gedeelde ruimte en tijd moeten we tijd voor schoolwerk organiseren, naar onze kinderen luisteren, delen met en genegenheid geven aan oudere gezinsleden bij ons thuis, angsten kalmeren en ons best doen om onze omstandigheden te overwinnen.

Welke opties hebben we dan als het er op aankomt deze periode door te komen zonder dat dit een negatieve invloed op onze gezinnen heeft? In de volgende paragrafen delen we enkele interessante tips om tijdens de lockdown met je gezin overweg te kunnen.

1. Houd je aan een schema

Vrouw met een wekker

Als je je thuis aan een schema houdt, dan kun je er zeker van zijn dat iedereen in je gezin de rust krijgt die ze nodig hebben. Het is belangrijk om hetzelfde schema aan te houden als het schema dat je voor de lockdown had.

Hiermee bedoelen we dat we op de normale tijd naar bed gaan, op tijd wakker worden, enz. Dit voorkomt dat je je slaappatroon in de war brengt. Door een goede nachtrust te krijgen, kan iedereen in je gezin elke dag een beter humeur hebben.

2. Breng routines tot stand

Het aanhouden van routines zal een bepalende factor zijn bij het goed met elkaar omgaan tijdens de lockdown. Het is essentieel dat je tijden vaststelt voor spelletjes, voor het schoolwerk van je kinderen en voor jou en je partner om te werken, indien nodig. Met de steun van iedereen in je gezin kun je dit mogelijk maken.

3. Kalmeer angsten

Het nieuws op dit moment zit vol tragedie… de verspreiding van het coronavirus, talloze sterfgevallen… en deze problemen zijn vooral voor kinderen moeilijk te begrijpen. Het is belangrijk dat we naar onze kinderen luisteren en een naam geven aan de gevoelens die ze ervaren.

Je kunt zelfs je kleintjes aanmoedigen om tekeningen en schilderijen te maken om hun emoties te beheersen. Oudere kinderen en volwassenen willen misschien een dagboek bijhouden.

Dit moment is moeilijk voor kinderen, omdat ze niet naar buiten kunnen gaan om hun vrienden te zien, met andere kinderen te spelen, naar school te gaan, enz. We moeten zoveel mogelijk kalm blijven, omdat dit een manier is om de rest van ons gezin te ondersteunen.

Een manier om dit te doen is door naar de juiste bronnen te gaan om de laatste informatie te vinden. Blijf bij betrouwbare sites, zoals de Wereldgezondheidsorganisatie en de Centers for Disease Control and Prevention.

4. Versterking van de banden

Quarantaine is voor ons de perfecte gelegenheid om onze banden als gezin te versterken. Het is daarom de moeite waard om onze telefoons, laptops en andere schermen opzij te zetten. Vervang ze door bordspellen, kaartspellen en andere activiteiten die je als gezin kunt delen.

5. Pak je verschillen aan

Ouders met ruzie waar hun kind bij is

Het is belangrijk om de dingen te herkennen die spanningen bij gezinsleden veroorzaken. Als we ze op tijd afhandelen, dan kunnen we voorkomen dat dingen uit de hand lopen.

Door ergernissen en meningsverschillen is het moeilijk om als gezin met elkaar overweg te kunnen tijdens de lockdown. Het is daarom belangrijk om vast te stellen wat spanning veroorzaakt en dit op de juiste manier aan te pakken. Hoe meer je erin slaagt om je verschillen onder controle te houden, hoe gemakkelijker het voor iedereen zal zijn.

6. Vermijd bronnen van angst

Het verminderen van angst op dit moment is essentieel, vooral als het gaat om toegang tot dagelijkse nieuwsupdates. Je kunt elke dag de tijd nemen om naar het nieuws te kijken en vervolgens door te gaan naar een andere activiteit.

Zoals we hierboven al vermeldden, blijf vooral bij nieuwsbronnen waarvan je weet dat je ze kunt vertrouwen en beperk je tijd op sociale media (Engelse link). Kalm blijven is een essentieel onderdeel van het goed functioneren tijdens de lockdown.

7. Zorg voor assertieve communicatie

Assertieve communicatie is essentieel als het gaat om het overwinnen van de angst die in onze huidige situaties bestaat. We moeten ervoor zorgen dat iedereen in het gezin zijn twijfels en vragen kan uiten en formuleren. Dit is een recht dat aan gezinsleden van alle leeftijden toebehoort, dus vergeet niet om ook kinderen en ouderen op te nemen.

8. Leer te luisteren

Iedereen in je huishouden moet een stem hebben en hun gevoelens en meningen kunnen uiten. Als iemand angst, woede of frustratie uitdrukt, geef diegene daar dan geen slecht gevoel over. We moeten leren liefdevol naar elkaar te luisteren. Deze situatie is voor iedereen moeilijk.

9. Respecteer elkaars ruimte

Als iemand in je gezin wat tijd alleen nodig heeft, zorg dan dat dit mogelijk is. Je hoeft niet elk moment van de dag samen dingen te doen. Sommige mensen geven er de voorkeur aan om hun vaardigheden in alleen zijn te testen en daar moeten we respect voor hebben.

De omstandigheden waarmee we worden geconfronteerd, zijn niet normaal, typisch of gebruikelijk…het is voor ons allemaal nieuw. Het beste wat we thuis kunnen doen is om een positieve houding aan te nemen. Laten we de toekomst in de gaten houden met de hoop dat deze moeilijke tijden snel voorbij zullen zijn.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.