Aanbevelingen voor onze ouderen tijdens quarantaine

Mensen ouder dan 65 jaar zijn kwetsbaarder voor de ernstige gevolgen van het coronavirus. In het onderstaande artikel zullen we de aanbevelingen voor senioren tijdens quarantaine uiteenzetten, die specifieker zijn dan voor de rest van de bevolking.
Aanbevelingen voor onze ouderen tijdens quarantaine

Laatste update: 21 mei, 2020

In dit artikel gaan we dieper in op de aanbevelingen voor onze ouderen tijdens quarantaine tijdens de huidige wereldwijde uitbraak van het coronavirus.

De COVID-19-pandemie zet door en ouderen vertegenwoordigen een groep die het meeste risico loopt om te lijden aan de ergste symptomen van de ziekte, die soms dodelijk kunnen zijn. Daarom zijn de mensen in deze leeftijdsgroep een prioriteit als het gaat om zorg.

Het doel van deze quarantaine is om de besmettingscurve af te vlakken, volgens de aanwijzingen van epidemiologen. Met andere woorden, het verminderen van de snelheid waarmee het virus zich in de loop van tijd verspreidt. Op deze manier zorgen we ervoor dat ons gezondheidssystemen adequaat op deze crisis kunnen reageren zonder overbelast te raken.

De huidige uitbraak van het coronavirus begon in december 2019 in de stad Wuhan, in China. In China werden meer dan 81.000 mensen besmet. Ondertussen is het wereldwijd uitgebreid tot meer dan 500.000 mensen en heeft het, op dit moment van schrijven, meer dan 23.000 doden veroorzaakt.

Het sterftecijfer van COVID-19 ligt tussen de 3 en 4% (link in het Engels). Dit betekent dat ongeveer 4 op de 100 geïnfecteerde personen sterft. Wanneer we de gegevens echter scheiden, verschijnen de echte risicogroepen.

Mensen ouder dan 65 jaar lopen een groter risico om te overlijden aan complicaties van het coronavirus. Het sterftecijfer van mensen die ouder zijn dan 80 jaar ligt rond de 15%.

Wat is het doel van quarantaine?

Aanbevelingen voor onze ouderen tijdens quarantaine

Het doel van isolatie, die wordt aanbevolen aan alle burgers, inclusief ouderen, is om de verspreiding van het virus te verminderen. Misschien is het uiteindelijke aantal geïnfecteerde personen hetzelfde als zonder maatregelen. Quarantaine geeft de gezondheidsinstellingen echter de tijd om te reageren.

Daarnaast is een hoofddoel van deze isolatiemaatregelen het beschermen van de meest kwetsbare groepen. Onderzoeken geven aan dat de volgende groepen de grootste kans op ernstige gevolgen van het coronavirus lopen:

  • Ouderen boven de 65 jaar.
  • Patiënten die lijden aan chronische ziekten.
  • Mensen met een verzwakt auto-immuunsysteem.

Quarantaine is meer een sociale verantwoordelijkheid dan een wettelijke oplegging van de overheid, maar veel regeringen hebben er de wet van gemaakt.

Zelfs als je jong bent en geen van de bovengenoemde gezondheidsproblemen hebt, is het nog steeds belangrijk om thuis te blijven. Waarom? Om te voorkomen dat het virus je buren, vrienden, familieleden en kennissen bereikt die een groter risico lopen.

Wat moeten ouderen tijdens de quarantaine doen?

De maatregelen voor ouderen tijdens de quarantaine die worden aangegeven zijn vergelijkbaar met de maatregelen die de algemene bevolking moet volgen. Ouderen zouden ze echter tot een hoger niveau moeten volgen.

  • Sociaal isolement vergroot de mogelijkheden om contact met COVID-19 te vermijden.
  • De handen moeten regelmatig gewassen worden met zeep en stromend water, gedurende ten minste 20 seconden. Thuis is het gebruik van desinfecterende middelen voor de handen niet nodig.
  • Het ontvangen van gasten wordt zeker niet aanbevolen. Als mensen echter langskomen, moeten ze bij aankomst en vertrek hun handen wassen. Ze moeten ook hun handen wassen tijdens hun bezoek als ze voorwerpen aanraken.
  • Bezoeken moeten tot een absoluut minimum worden beperkt. Vergeet ook niet dat kinderen drager kunnen zijn en het coronavirus kunnen verspreiden, zelfs als ze geen symptomen vertonen. Het is daarom belangrijk dat grootouders en kleinkinderen voorlopig bij elkaar uit de buurt blijven.
  • Ouderen moeten dus thuis blijven. Bovendien moeten ze vermijden om de straat op te gaan en ze moeten vooral niet in afgesloten ruimtes komen. Ze moeten zoveel mogelijk uit de buurt van supermarkten blijven en een vriend of familielid hun boodschappen laten doen.
  • Het probleem van het ophalen van medicijnen is ook groot. In landen waar er een totale quarantaine is, moeten ouderen mogelijk zonder de benodigde medicatie.
  • Dit zou minimaal een maand kunnen duren, aangezien isolatiemaatregelen kunnen intensiveren. Als een vriend, familielid of buurman voor hen naar de apotheek kan, is dit dus ideaal.

Wat kunnen anderen voor ouderen doen tijdens de quarantaine?

Aanbevelingen voor onze ouderen tijdens quarantaine

De rest van de bevolking moet in wezen de ouderen helpen om aan de quarantaine-adviezen te voldoen. Een manier om dit te doen is door boodschappen voor ze te doen en medicijnen voor ze te halen. Op die manier nemen we de noodzaak voor ze weg om het huis te verlaten.

Als je gezinsleden hebt die ouder zijn dan 65 jaar, moedig ze dan aan om tijdens deze quarantaine fysiek en mentaal actief te blijven. Er zijn oefeningen die ze thuis kunnen doen en geheugenspelletjes zoals puzzelen die hen zullen helpen in vorm te blijven.

Als je ontdekt dat een ouder iemand symptomen heeft, omdat hij of zij het meldt of omdat je het ziet, moet je telefonisch contact opnemen met de gezondheidsdiensten. Onthoud dat koorts, hoesten en vermoeidheid de eerste drie symptomen zijn waaraan je het coronavirus kunt herkennen.

Dit is een pandemie die inzet van elke burger vereist. Ouderen en andere risicogroepen zijn degenen die het meest te lijden hebben en zullen daarom al onze zorg nodig hebben.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Novel, Coronavirus Pneumonia Emergency Response Epidemiology. “The epidemiological characteristics of an outbreak of 2019 novel coronavirus diseases (COVID-19) in China.” Zhonghua liu xing bing xue za zhi= Zhonghua liuxingbingxue zazhi 41.2 (2020): 145.
  • Santo Domingo, D. N. “Protocolo para el diagnostico y tratamiento del coronavirus (COVID-19).” (2020).
  • Ríos-González, Carlos Miguel. “Implicancias del COVID-19, una nueva enfermedad producida por Coronavirus.” Medicina Clínica y Social 3.3 (2019): 71-72.
  • Lloyd-Sherlock, Peter, et al. “Bearing the brunt of covid-19: older people in low and middle income countries.” (2020).
  • Wang, Hanping, and Li Zhang. “Risk of COVID-19 for patients with cancer.” The Lancet Oncology (2020).
  • Wang, Tianbing, et al. “Comorbidities and multi-organ injuries in the treatment of COVID-19.” The Lancet (2020).

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.