Coronavirus: hoe je je mobiel schoonmaakt

Onze mobiele telefoons zijn een van de voorwerpen die we goed moeten desinfecteren om de verspreiding van Covid-19 te voorkomen. Wat zijn de aanbevelingen? Lees hier in dit artikel meer over.
Coronavirus: hoe je je mobiel schoonmaakt

Laatste update: 23 maart, 2020

In het artikel van vandaag gaan we het hebben over hoe je op de juiste manier je mobiel schoonmaakt. De waarschuwingen als gevolg van de verspreiding van Covid-19 over de hele wereld hebben landen gedwongen om drastische preventieve maatregelen te nemen.

Veel mensen mogen hun huis niet verlaten, behalve voor essentiële zaken. Eenvoudige handelingen zoals handen wassen en je huis desinfecteren zijn voor ons allemaal mogelijk. Er is echter een belangrijke vraag over mobiele telefoons gerezen. In dit artikel laten we je dus zien hoe je je mobiel schoonmaakt.

Waarom moet ik mijn mobiel schoonmaken?

Deze vraag rijst om een heel voor de hand liggende reden: de meesten van ons hebben regelmatig contact met het oppervlak van onze mobiele telefoon. Daarnaast brengen we het ook:

  • dicht bij ons gezicht om oproepen te beantwoorden.
  • naar onze mond om opnames te verzenden.
  • in de handen van andere mensen om de telefoon te gebruiken.

Hoewel er tot nu toe geen besmetting is gemeld door het contact met dergelijke apparaten, geloven wetenschappers dat het virus dat Covid-19 veroorzaakt, net als andere soortgelijke virussen, gedurende een bepaalde periode op schermen van mobiele telefoons kan blijven zitten. Het is daarom een goed idee om ze schoon te houden.

Misschien ook interessant om te lezen:
Zijn er twee verschillende stammen van het coronavirus?

Hoe je je mobiel desinfecteert en schoonmaakt

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (CDC) is het belangrijk om onderscheid te maken tussen reinigen en desinfecteren. Tijdens het reinigingsproces verwijderen we vuil en een aantal ziektekiemen zonder ze te doden. Bij desinfectie worden echter chemicaliën gebruikt die de ziektekiemen op verschillende oppervlakken helpen te doden.

Als we hierover nadenken, dan moeten we, afgezien van het verwijderen van het voor de hand liggende vuil van de mobiele telefoon, proberen ze te desinfecteren. Dit is om het risico op verspreiding van het coronavirus te verminderen.

Laten we niet vergeten dat het een van de objecten is die we de hele dag door gebruiken. Het is ook een van de dingen waar we vaak niet over nadenken om schoon te maken. Dus, hoe kun je je mobiele telefoon effectief schoonmaken?

Vermijd het gebruik van agressieve chemicaliën als je je mobiel schoonmaakt

Iemand met een mobiel

De mobiele telefoon is een van de objecten die we de hele dag gebruiken. Als een preventieve maatregel tegen de Covid-19 crisis, is het dus een goed idee om er een gewoonte van te maken om alles schoon te maken, ook je telefoon.

Allereerst moeten we er rekening mee houden dat mobiele telefoons enkele specifieke kenmerken hebben die speciale aandacht vereisen. De meeste hebben een hoes, die helpt om het scherm schoon te houden en vlekken zoals vingerafdrukken te voorkomen.

Deze coating vereist een speciale behandeling, omdat de functie beschermend is en door de toepassing van chemicaliën kan worden beïnvloed. Daarom moeten we het gebruik van bleekmiddelen of conventionele reinigingsmiddelen vermijden.

Gebruik zachte doeken om je mobiele telefoon schoon te maken

De doek die we gebruiken om onze mobiele telefoons schoon te maken, moet van een zachte stof gemaakt zijn die geen pluisjes afgeeft. Denk bijvoorbeeld aan doekjes die gewoonlijk bij opticiens worden gegeven bij het kopen van een nieuwe bril. Het gebruik van schuursponsjes, sponzen of zeer schurende doeken kan ook schade en onvolkomenheden aan het apparaat veroorzaken.

Bedrijven zoals Apple en Google hebben aanbevolen om je telefoon uit te schakelen voordat je met een reinigingsproces begint. Om het volledig schoon te krijgen, raden ze ook aan om de doek met een beetje water en zeep te bevochtigen. We moeten echter voorkomen dat vocht de openingen in de telefoon binnendringt.

Gebruik desinfecterende doekjes om je mobiel schoon te maken

Desinfecterende doekjes zijn een goede optie voor het desinfecteren van schermen van mobiele apparaten. Vanwege de huidige problemen veroorzaakt door het uitbreken van het coronavirus (Covid-19), heeft Apple zijn website met relevante informatie bijgewerkt over het desinfecteren van mobiele telefoons.

In dit verband wordt ons verteld dat het veilig is om de iPhone en zijn andere producten met desinfecterende doekjes schoon te maken. Hun advies is dat je:

  • De buitenste oppervlakken van je iPhone zorgvuldig met 70% isopropylalcohol afveegt.
  • Of met desinfecterende doekjes van het merk Clorox.

Gebruik dus geen bleekmiddelen. Zorg ervoor dat er geen vocht in de openingen komt en dompel je iPhone dus ook niet onder in reinigingsmiddelen.

Een oplossing van water en alcohol

In een publicatie voor het tijdschrift Health geeft microbioloog Charles Gerba zijn aanbevelingen voor hoe je tegenwoordig je mobiel schoon moet maken. Volgens deze expert kunnen we een microvezeldoek gebruiken die licht bevochtigd is met een oplossing van 60% water en 40% alcohol.

Met deze oplossing moeten we ook voorzichtig zijn. Het mengsel mag namelijk niet rechtstreeks op de smartphone worden aangebracht, omdat het deze kan beschadigen. Gebruik een klein hoekje van de doek om overtollige vloeistof te verwijderen.

Was regelmatig je handen

Last but not least moeten we dus nogmaals benadrukken hoe belangrijk het is om onze handen meerdere keren per dag met water en zeep te wassen.

Organisaties zoals de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) benadrukken dat regelmatig handen wassen met water en zeep of met een op alcohol gebaseerd desinfectiemiddel helpt om het virus te inactiveren als het op onze handen aanwezig is.

Dit is natuurlijk een aanvulling op de reiniging en desinfectie van onze mobiele telefoons. Ze hebben namelijk veelvuldig contact met onze handen. De waarheid is echter dat we dit zouden moeten blijven doen als we uit de huidige gezondheidscrisis van het coronavirus komen.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.