Thuisactiviteiten om te doen op een regenachtige dag

Een regenachtige dag kan de plannen die je had om bijvoorbeeld samen te gaan wandelen verpesten, maar niet de vreugde om als gezin samen iets te doen. Profiteer van de activiteiten die we zo met je gaan delen. Probeer ze thuis uit met je kinderen.
Thuisactiviteiten om te doen op een regenachtige dag

Geschreven door Thady Carabaño

Laatste update: 05 november, 2022

Je was van plan om te gaan wandelen naar dat mooie park dat je al een tijdje wilde bezoeken. En wanneer de dag eindelijk aanbreekt, regent het pijpenstelen. Gelukkig zijn er nog genoeg thuisactiviteiten om te doen op een regenachtige dag!

Je bent misschien teleurgesteld, maar je kinderen zijn rusteloos en kijken uit het raam….. Wat kun je doen? Het is tijd om diep adem te halen, tot tien te tellen en creatief te worden.

Het is allemaal niet zo erg als het lijkt. Gebruik dit als een kans om je kinderen te leren hoe professionals als jullie zelf kunnen improviseren. Weet je, als het leven je citroenen geeft, dan maak je Margaritas! (Nou ja, zoiets…)

Maar is het echt mogelijk om een schijnbaar frustrerende dag om te zetten in een dag vol kleur en plezier? Zeker weten! Lees snel verder om te ontdekken hoe je dat kunt doen.

De beste thuisactiviteiten om te doen op een regenachtige dag

Een goede houding en creativiteit zijn alles wat je nodig hebt om plezier te hebben. Wat is er nou eigenlijk zo erg aan een regenachtige dag? Het is gewoon water, dus je kunt naar buiten gaan en lekker rondspatten als je echt naar buiten wilt.

Nadat je klaar bent met dansen en zingen in de regen, ga je lekker terug naar binnen en laat je niets je humeur verpesten. Het is tijd om samen te komen en je voor te bereiden op een geweldige, gezellige dag vol leuke activiteiten die je thuis kunt doen. Wat een geweldige kans om je band als gezin te versterken!

1. Profiteer van het originele plan

Oké, je baalt dus omdat je nog steeds die mand vol eten hebt voor de picknick die je gepland had voor als jullie de top van die heuvel hadden bereikt. Maar, die picknick kun je overal hebben.

 • Maar heb je ooit een picknick in je woonkamer gedaan? Diezelfde deken die je naar dat stadspark zou brengen, en die terug zou komen vol met insecten en vuil, kun je nu op de vloer van je woonkamer uitspreiden.
 • Als het de bedoeling was om de dag op het strand door te brengen, vul dan het bad of het opblaasbare zwembad en verzamel het favoriete speelgoed van je kinderen. Heb je ooit wel eens badschuim toegevoegd aan een kinderzwembadje?

2. Ga lekker knutselen

Ga lekker verven of knutselen

Tekenen, schilderen en knutselen zijn allemaal fantastische groeps- en/of individuele activiteiten om thuis te doen. Alles is mogelijk!

Zoek maar eens online. Er is een breed scala aan ideeën, voor ieder wat wils, met elk materiaal dat je bij de hand hebt en om mensen en kinderen van elke leeftijd uit te dagen.

Als je eenmaal hebt besloten welke activiteit jullie gaan doen, verzamel je alle materialen en geef je de kinderen verschillende taken:

 • laat iemand het schilderij maken
 • iemand anders om de dingen uit te knippen
 • de volgende kan alles samenvoegen
 • enzovoort

Op deze manier werk je als een team aan een gemeenschappelijk doel. Het is altijd leuk om iets te maken dat het gesprek van de dag kan worden en waarmee je indruk kunt maken op de buren.

Kinderen die al wat ouder zijn, kunnen genieten van het schilderen van een muurschildering of hun carrière beginnen als graffitikunstenaars in hun kamer. Moedig ze aan om zich vrij te uiten.

3. Olympische Spelen van de bordspellen

Bordspellen zijn klassiek als het gaat om thuisactiviteiten op een regenachtige dag. Voor die dagen dat je plannen om erop uit te gaan in duigen vallen, gaat er niets boven een leuk bingospel.

 • Of misschien een spelletje poker of een ander kaartspel.
 • Misschien zelfs een puzzel, Scrabble of mens erger je niet, of….
 • Probeer eens wat anders, zoals Hints of Pictionary.

Dit is nog een kans om teamwork aan te moedigen. Zorg ervoor dat de oudere kinderen de leiding krijgen over het leren van de spelletjes aan de kleintjes en de score bij te houden van deze epische Olympische Spelen van de bordspellen voor de hele familie. Of ga nog een stap verder en maak je eigen bordspel voor toekomstige regenachtige dagen!

4. Geef een feestje op een regenachtige dag

Profiteer van het voedsel dat je al hebt ingepakt of wat er in de koelkast staat om een spontaan feestje te organiseren. Laat iedereen zich gaan omkleden en zich uitdossen. Iedereen kan gaan dansen en de dj worden. Iedereen kan zijn of haar favoriete muziek uitkiezen. Sommigen kunnen gaan dansen, anderen gewoon lekker spelen, iedereen kan plezier hebben.

5. Een logeerpartijtje

Slaappartijtjes op een regenachtige dag

Kinderen zijn dol op logeerpartijtjes, dus zijn ze een geweldige activiteit voor ze om thuis plezier te hebben. Wanneer ze wakker worden en ze zien dat de regen met bakken uit de lucht valt, laat ze dan hun pyjama aanhouden. Het is net als een ouderwetse logeerpartij, maar dan vroeg en het duurt de hele dag. Er zijn zoveel mogelijkheden. Laat de kinderen helpen met:

 • het ontbijt klaarmaken
 • een film uitkiezen
 • spelletjes klaarzetten
 • enzovoort

6. Verhalen vertellen

Maak wat popcorn en moedig iedereen aan om verhalen te vertellen. Sommigen kunnen verhalen vertellen die ze uit hun hoofd kennen, of je kunt gewoon voorlezen uit een boek terwijl de anderen luisteren. Ze kunnen dan ook rollen uitwisselen, wat je maar wilt.

Lezen en verhalen vertellen is een geweldige manier om de verbeelding van kinderen te stimuleren. Als ze het hardop doen, kunnen ze ook hun verbale talenten en leesvaardigheden oefenen. Zelfs als de kleintjes niet kunnen lezen is het een traktatie voor ze om mama of papa een verhaal te horen vertellen.

7. Doe wetenschappelijke experimenten op een regenachtige dag

Als je kinderen meer van wetenschap houden, organiseer dan een ronde van experimenten die je thuis kunt doen, in plaats van te gaan knutselen. Wetenschappelijke experimenten zijn geweldig omdat kinderen leren terwijl ze plezier hebben.

 • Jij kunt beginnen met de spullen te verzamelen die je kinderen nodig zullen hebben, terwijl zij zich vermommen als ‘gestoorde professor’.
 • Zorg er natuurlijk wel voor dat de experimenten geschikt zijn voor hun leeftijd.
 • Mis ook deze kans niet om een eenvoudige wetenschappelijke verklaring bij elk experiment te geven.

8. Lichaamsbeweging op een regenachtige dag

Kinderen doen aan lichaamsbeweging

Beweging is niet alleen gezond, het is ook een perfecte activiteit om thuis op een regenachtige dag te doen. Organiseer een trainingssessie voor zowel volwassenen als kinderen. Je hebt zelfs geen fitnessapparatuur nodig. Zoals met alles, gebruik gewoon je creativiteit.

Trek je gymkleding aan en kies een activiteit. Improviseer verder met verschillende oefeningsroutines.

 • Een yogasessie met het gezin kan bijvoorbeeld iedereen ontspannen.
 • Als je je echter niet wilt ontspannen maar liever iets actievers doet, probeer dan zumba, een energieke manier om te trainen door middel van dansen.
 •  Je kunt ze zelfs aan het gewichtheffen krijgen en zitzakken of waterflessen als gewichten gebruiken.

9. Profiteer van de rust van het geluid van de regen

Tot slot, de dagelijkse routine is vaak gehaast en het geeft je nauwelijks extra tijd om gewoon even te gaan zitten en te praten met degenen van wie je houdt.

Misschien zal het kalmerende geluid van vallende regen jullie allemaal gewoon ontspannen en zijn jullie bereid om belangrijke, betekenisvolle onderwerpen te bespreken en gewoon samen lekker te kletsen.

Laat je kinderen je bijvoorbeeld helpen met koken. Terwijl jullie allemaal bezig zijn, zullen de woorden beginnen te vloeien. Geniet van het koken en het kletsen. Geniet uiteraard ook van de heerlijke dingen die jullie samen maken.

Thuisactiviteiten: als de regen stopt

Als het stopt met regenen, kun je misschien je oorspronkelijke plan voor die dag overwegen, maar vanuit een ander perspectief.

 • Als je bijvoorbeeld naar het strand wilde gaan, kun je misschien de zonsondergang nog bewonderen en misschien zelfs een mooie regenboog zien.
 • Je kunt ook gewoon je rubberen laarzen aantrekken en naar buiten gaan om in de plassen rond te spatten.

Onthoud dat een regenachtige dag niet noodzakelijk saai is, vooral als je de kans hebt om dingen samen als gezin te doen. Er zijn mogelijkheden genoeg!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.