Zeven voordelen van iedere dag een paar minuten lezen

Lezen is te allen tijde goed voor je. Als je echter 's avonds leest, kun je jezelf afsluiten van de wereld om je heen en je ontspannen. 
Zeven voordelen van iedere dag een paar minuten lezen
Bernardo Peña

Beoordeeld en goedgekeurd door de psycholoog Bernardo Peña.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 22 december, 2022

Houd je van lezen maar heb je er niet genoeg tijd voor? Lees dan dit artikel om te leren over de zeven voordelen van iedere dag een paar minuten lezen.

In dit artikel zul je leren waarom deze activiteit zo goed voor je is. Zodra je deze voordelen weet, zul je het misschien makkelijker vinden om weer te beginnen met lezen. Misschien zul je zelfs niets anders meer willen doen!

Je zult daarnaast leren dat lezen een fantastisch leuk avontuur is. Het is immers een activiteit die jou op intellectueel en emotioneel gebied ontzettend stimuleert.

Lezen:

 • zorgt namelijk voor ontspanning
 • maakt je vrolijk
 • zorgt ervoor dat je het gevoel krijgt dat je kennis aan het opdoen bent

Dat geldt met name als je zelf het besluit hebt gemaakt om te gaan lezen.

Als je leest, wordt je geabsorbeerd in het verhaal of het nieuws dat je aan het lezen bent. Afhankelijk van de details die de schrijver gebruikt, zal het voelen alsof jij deze gebeurtenissen zelf meemaakt.

Lezen stimuleert je verbeeldingskracht en zorgt ervoor dat je plaatjes in je hoofd begint te ontwikkelen die bij de tekst passen. Je zult hier dan geen illustraties bij nodig hebben. Dit is precies de reden waarom het zo belangrijk is om te leren over de voordelen van iedere dag een paar minuten lezen.

Wat is lezen?

de vele voordelen van iedere dag een paar minuten lezen

Lezen is een communicatief proces. De zender (in dit geval de schrijver) drukt bepaalde informatie uit in geschreven teksten. De ontvanger (in dit geval de lezer) ontcijfert deze teksten en interpreteert ze dan.

Dit communicatieve proces is een cultureel recht dat ieder persoon mag gebruiken. Lezen geeft je de mogelijkheid om: 

Zeven voorbeelden van iedere dag een paar minuten lezen

1. Het vermindert stress

Lezen kan jouw stressniveau verlagen. Als je jezelf namelijk verdiept in een bepaald verhaal of bepaalde informatie, zul je merken dat je zo je eigen zorgen snel zult vergeten.

Je kunt zo het gevoel krijgen dat je in een parallel universum bent belandt. Dit sluit je af van al jouw eigen problemen.

2. Je doet nieuwe kennis op

door een paar minuten per dag te lezen doe je nieuwe kennis op

De informatie die je leest zorgt er vaak voor dat je nieuwe kennis opdoet. Deze nieuwe kennis kun je vervolgens gebruiken als je een alledaags probleem op probeert te lossen. Het kan zelfs zo zijn dat je deze nieuwe informatie gaat gebruiken zonder dat je dat zelf doorhebt! 

3. Je vergroot je woordenschat

Tijdens het lezen zul je waarschijnlijk wat woorden tegenkomen die je nog nooit eerder hebt gezien. Dit zorgt er dan voor dat je deze woorden aan je eigen woordenschat toevoegt en leert hoe je ze zelf moet gebruiken. Dit komt zeker goed van pas als jij voor je opleiding of werk veel moet schrijven.

4. Je leert analytischer denken

je leert analytischer denken

Deze vorm van hersentraining zorgt ervoor dat je beter wordt in het:

 • bij elkaar puzzelen van informatie.
 • organiseren van ideeën.
 • trekken van conclusies.
 • inschatten van situaties nog voordat ze plaatsvinden.

Je leert dit bijvoorbeeld als je het einde van een bepaald verhaal probeert in te schatten.

5. Lezen traint je hersenen

Lezen helpt je bij het trainen, ontwikkelen en stimuleren van je hersenen. Deze activiteit helpt je bij het trainen van je geheugen, zodat je minder informatie zult vergeten. Dit is vooral voor ouderen erg belangrijk.

6. Het is goedkoop

lezen is goedkoop

Lezen is een zeer goedkope activiteit. Of je nu een boek, tijdschrift of krant koopt of naar de bibliotheek gaat. Je kunt ook het internet gebruiken om aan nieuw leesvoer te komen. Dit betekent dat je het internet kunt gebruiken om boeken en tijdschriften te downloaden. Je kunt bijvoorbeeld lezen vanaf je:

 • e-reader
 • telefoon
 • tablet
 • laptop of computer

7. Lezen zorgt voor innerlijke rust

In een moment van stilte, is lezen een activiteit die je veel innerlijke rust kan bieden. Als je leest, zal niemand je storen en krijg je de mogelijkheid om jezelf te verbinden het het verhaal of de tekst die je aan het lezen bent.

We hopen dat deze zeven voordelen van iedere dag een paar minuten lezen je hebben gemotiveerd om zelf weer te gaan lezen! We raden je dan ook aan om dit iedere dag even te doen. Als je het één uur per dag doet, zul je zien hoeveel voordelen lezen je kan bieden!


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.