Kan de maan je leven beïnvloeden?

Heb je jezelf al eens afgevraagd of de maan je leven kan beïnvloeden? Is het je al eens opgevallen dat de maancyclus je personaliteit veranderd?
Kan de maan je leven beïnvloeden?

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Men zegt dat de natuurlijke satelliet van de aarde je niet alleen fysiek, maar ook emotioneel beïnvloedt tijdens je jeugd en gedurende je leven. Leer hier meer over in dit artikel.

De maan is meer dan alleen de satelliet van onze planeet. Ze is een groot mysterie om verschillende redenen. Ze is er gedurende ons hele leven en je zou er iets over moeten weten om te profiteren van de voordelen van de maan.

Een onderzoek uitgevoerd door de Basel Universiteit in Zwitserland liet zien, dat de maan een grote invloed heeft op de perceptie van slaap, aangezien het subjectief of objectief kan zijn afhankelijk van de maancyclus.

Daarom wordt de hersenactiviteit die gerelateerd is aan diepe slaap verminderd met 30% op de dagen wanneer we het dichtst bij de maan zijn. Het duurt langer om in slaap te vallen en je slaapt minder lang.

Verschillende veranderingen afhankelijk van de maancyclus

Een halve maan

Afhankelijk van de positie van de maan, kan ze ons op verschillende manieren beïnvloeden:

Nieuwe maan

Dit gebeurt wanneer de satelliet gelijk staat met de zon en begint aan een nieuwe cyclus. Dit is de beste tijd om nieuwe doelen te stellen. Dit slaat niet alleen op toekomstige projecten, maar ook op stoppen met roken, beginnen met een nieuw dieet, ontgiften van alcohol etc.

In de psychologische zin, heeft de geest meer zelfbeheersing en is meer sereen om tekortkomingen door gewoonteveranderingen te overwinnen en elimineert een overmaat makkelijker. Het helpt ook om te mediteren, het lichaam te ontgiften, bomen of zieke planten te trimmen of je haar te knippen als je het snel wilt laten groeien.

Het is niet goed voor ontharing, omdat het haar sneller zal groeien. De nieuwe maan is ook uitstekend voor het ontdekken van verborgen onderdelen van je bewustzijn. Deze fase duurt niet langer dan 2 tot 3 dagen.

Jonge maansikkel

Wanneer de maan lichter wordt, zal je lichaam ook beginnen alles sneller en meer te “absorberen”. In deze fase verwerkt het lichaam elke stof of gebeurtenis anders. Daarom is het uitstekend om nu een vitaminedieet te beginnen. Pas op, aangezien het ook een risicovolle periode is om aan te komen (tenzij dat je doel is).

De jonge maansikkel is goed voor het herstellen van tekorten, aangezien het waar is dat als je iets eet, je lichaam tegen zal stribbelen om terug naar normaal te gaan.

Daarom raden we niet aan om alcohol te drinken tijdens deze tijd, omdat de effecten nog schadelijker kunnen zijn. Als je wilt dat je haren en nagels meer groeien, dan is dit het moment om ze te knippen. Zalven, gels en crèmes aanbrengen die het haar herstellen, is nu ook uitstekend, omdat de huid nog meer opneemt. Ontgiften kan moeilijker en hardnekkiger zijn.

Deze fase duurt ongeveer 13 dagen. We raden aan om activiteiten te doen die revitaliserend en versterkend zijn. Met betrekking tot de economie zegt men dat het een goede tijd is om een lening aan te vragen, naar een baan te zoeken, te verkopen of te investeren.

Het is ook uitstekend voor het creëren van contracten, vennootschappen of verenigingen. Het is niet goed om fruitbomen te trimmen.

Volle maan

Dit gebeurt wanneer de maan tegenover de zon staat en volledig verlicht is. Lichaamsweefsels staan onder grote druk en dit kan ook zorgen voor minder sterke gevoelens. Dit betekent dat het instinctieve deel van de mens “wakker wordt” (dat is waarom, volgens populaire overtuigingen, de weerwolf tijdens de volle maan verschijnt). Het lichaam houdt meer vocht vast en zwelt makkelijker op.

Je moet oppassen met wat je eet of drinkt. Sensaties, emoties en gevoelens zullen tot “diep in de huid” doordringen en psychosomatische problemen, slaapveranderingen, slapeloosheid, nachtmerries of meer kleurrijke, echte en intense dromen kunnen allemaal plaatsvinden.

We raden niet aan om te beginnen met diëten voor gewichtsverlies tijdens de vollemaanfase. Pas op met de bijwerkingen van medicijnen. Voorkom hoofdpijnen, die intens kunnen zijn en behoud je gevoel voor humor (neem niet alles serieus of begin discussies). Het duurt een paar uur en de effecten kan je echt merken.

Je verwondingen zullen bijvoorbeeld meer bloeden en de menstruatie bij vrouwen ook. Een geplande operatie kan gevaarlijk zijn. Het is normaal dat mensen agressiever zijn. Men gelooft dat alles 6 uren ervoor en 6 uren erna succesvol zal zijn. Geboortes nemen toe en zenuwaandoeningen ook. Personen met kort haar kunnen het tijdens deze fase knippen.

Wassende maan

Het lichaam zal alles “dumpen” dat het niet nodig heeft, waardoor het een ideale tijd is om opgehoopte energie van de vorige fases vrij te laten. Je kan vetten, vloeistoffen en giftige stoffen makkelijker elimineren. Het is een goed moment om te beginnen met een ontgifting of zuivering en om zwellingen en irritaties te verminderen.

We raden aan om activiteiten te doen die kracht en weerstand vereisen, meer water te drinken om al het slechte kwijt te raken, beginnen met diëten, je haar en nagels te knippen, wratten te verwijderen, donkere plekken te elimineren en littekens te behandelen. Tandbehandelingen en operaties zijn meer succesvol.

Het is ook de tijd om fruitbomen, groenten en knollen te planten en trimmen. Met betrekking tot je emoties is dit een goed moment om relaties of huwelijken te beëindigen. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • César Augusto Arciniegas Suárez, C. (2012). Diagnóstico y control de material particulado: partículas suspendidas totales y fracción respirable PM 10. Luna Azul. https://doi.org/Inf.tecnol.4308it.09
  • Peña, Andrés. (1996). No Titlela luna y la fuerza de gravedad. Todo Sobre La Luna. https://doi.org/luna
  • Carrillo, P., Ramírez, J., & Magaña, K. (2013). Neurología del Sueño y su importancia: antología para el estudiante universitario. Revista de La Facultad de Medicina. https://doi.org/10.1016/j.ijcard.2006.12.093

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.