Al gehoord van sugaring als ontharingsmethode?

Sugaring is vergelijkbaar met waxen, maar minder pijnlijk. Je kunt de pasta kopen, maar je kunt het ook heel makkelijk zelf maken met suiker en citroen.
Al gehoord van sugaring als ontharingsmethode?
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 16 oktober, 2018

Wax, crèmes, scheermesjes, scheerapparaten… Wist je al dat er ook een natuurlijk alternatief bestaat om te ontharen, namelijk sugaring? Het enige wat je nodig hebt om dit thuis zelf te maken is suiker en citroen.

We leggen je hieronder uit hoe je deze natuurlijke techniek, bekend als sugaring, moet maken en aanbrengen. We bespreken ook de voordelen van deze methode in vergelijking met traditionele ontharingsmethoden.

Wat is sugaring?

Sugaring is een ontharingsmethode die al van oudsher in Egypte en Oosterse landen wordt gebruikt. Het enige wat je nodig hebt is suiker en citroen. De methode is vergelijkbaar met waxen, maar heeft vele voordelen die we verder in dit artikel zullen bespreken.

In sommige landen verkoopt men de suikerpasta nu klaar voor gebruik. Het is echter zo makkelijk te maken dat je het best zelf kunt doen. We leren je hoe je het kan maken en we zijn er zeker van dat je erna nooit meer een andere ontharingsmethode zal willen gebruiken.

Sugaring met suiker en citroen

Benodigdheden

De enige ingrediënten die je nodig hebt zijn:

  • Twee koppen suiker
  • Sap van een citroen
  • Water (enkel indien er niet voldoende citroen is)

Bereiding

  • Voeg het citroensap en de suiker samen in een pan. De suiker moet volledig bedekt zijn met citroensap. Als dat niet het geval is, voeg dan wat water toe.
  • Verwarm dit mengsel op een matig vuur terwijl je roert met een houten lepel. Doe dit totdat alle suiker volledig opgelost is. Als je een kookthermometer hebt, moet de oplossing 115 graden Celsius bereiken.
  • Zodra het begint te koken zet je het vuur lager en wacht je tot het mengsel dik en plakkerig wordt, maar toch nog steeds vloeibaar. Het moet een gouden kleur hebben en er zacht uitzien, bijna zoals honing.
  • Als het te donker is, is het mengsel verbrand en moet je opnieuw beginnen. Het mag nooit langer dan één minuut op hoge temperatuur koken.
  • Verwijder de pan van het vuur en laat afkoelen.

Je heb nu suikerwax gemaakt.

Gesmolten suiker

Zo gebruik je suikerwax

Het is het beste om te scrubben voor het waxen, tenzij je een zeer gevoelige huid hebt.

Om te voorkomen dat de suikerwax te veel aan je lichaam kleeft, kun je een beetje talkpoeder aanbrengen op de plaats die je wil ontharen.

Zorg ervoor de het gebied dat je wil waxen schoon en droog is. Zo voorkom je dat het goedje blijft kleven.

Was je handen goed en smeer ze eventueel in met een beetje olie. Neem vervolgens wat wax en wrijf het tegen de haargroeirichting in op je lichaam. Wil je bijvoorbeeld je benen waxen, breng de wax dan van onder naar boven aan. Je haartjes groeien daar namelijk naar beneden.

Als je merkt dat de wax te dik is, verwarm ze dan nog een beetje.

Verspreid de wax zodat er over het hele gebied een dunne laag ligt. Zonder te wachten trek je dan met de haargroei mee de wax eraf. Bij je benen is dat dus naar beneden toe.

Gebruik je andere hand om de huid strak te houden.

Breng de wax vervolgens op de volgende te ontharen plaats aan en herhaal het hele proces.

Als je klaar bent, breng dan een vochtinbrengende crème of aloëvera aan om de huid te ontspannen. Indien er nog wax op je huid achtergebleven is, verwijder deze dan met warm water.

Voordelen

  • Het is goedkoop, want je hebt enkel suiker en citroen nodig
  • Het resultaat is vergelijkbaar met traditioneel waxen
  • Het is minder pijnlijk dan traditioneel waxen
  • Het is ook effectief op korte haren
  • Je gebruikt het op kamertemperatuur
  • Het helpt dode huidcellen te verwijderen en stimuleert regeneratie van de huid
  • Het kan op elk deel van het lichaam gebruikt worden

Lees dit artikel ook eens: Mythes en waarheden over laserontharing

Aanbevelingen

  • Als het de eerste keer is dat je sugaring gebruikt, probeer het dan eerst eens uit op een klein, ongevoelig stukje huid.
  • De suikerwax moet niet heet zijn, maar gewoon warm.

Foto’s: digipam, devillibrarian en judy.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.