Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) voorkomen

Maculadegeneratie is een degeneratieve oogziekte die het netvlies aantast. Hoewel er geen 100% effectieve methode is om het te voorkomen, kunnen enkele gezonde gewoonten je risico om eraan te lijden verminderen.
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) voorkomen
José Gerardo Rosciano Paganelli

Geschreven en geverifieerd door de arts José Gerardo Rosciano Paganelli.

Laatste update: 13 februari, 2023

Tot op heden is er geen 100% effectieve methode om Leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) (in het Engels age-related macular degeneration, AMD) te voorkomen.

In feite weten artsen nog steeds niet met zekerheid wat deze ziekte veroorzaakt. Wel zijn er een aantal factoren vastgesteld die het risico op het ontwikkelen ervan vergroten. Daarom is het een goed idee om enkele aanpassingen in je levensstijl aan te brengen als je je risico op het ontwikkelen van deze aandoening wilt verlagen.

Het vermijden van alcohol- en tabaksgebruik, het handhaven van een goed dieet, het dragen van een zonnebril en het aanvragen van regelmatige medische controles zijn enkele van de maatregelen die je kunnen helpen om voor je visuele gezondheid te zorgen en deze ziekte te voorkomen. Wil je er meer over weten? Zo ja, lees dan verder!

Wat is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD)?

Zoals uitgelegd door de American Academy of Ophthalmology (Engelse link) is leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) een ziekte die wordt veroorzaakt door de achteruitgang van een deel van het netvlies dat bekend staat als de macula.

In het bijzonder veroorzaakt deze ziekte het verlies van centraal zicht, wat betekent dat het vermogen om zowel dichtbij als veraf fijne details te zien verloren gaat. Het perifere zicht blijft echter normaal functioneren. Er zijn twee vormen: droge maculadegeneratie en natte maculadegeneratie.

Leeftijdsgebonden maculadegeneratie wordt als “droog” beschouwd wanneer bepaalde delen van de macula dunner worden en een klompje eiwitten produceren dat bekend staat als drusen. Dit is de meest voorkomende vorm van de ziekte en wordt geschat op 80% van de gevallen.

Natte maculadegeneratie daarentegen wordt veroorzaakt door een groei van abnormale bloedvaten onder het netvlies. Het is een ernstigere vorm van deze aandoening, omdat deze bloedvaten de macula tekenen.

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
Wat is een macula pucker? Symptomen, oorzaken en behandelingen

De risicofactoren voor maculadegeneratie

Vrouw bij de oogarts
Leeftijdsgebonden maculadegeneratie heeft geen erkende oorzaak. Verschillende factoren kunnen echter iemands risico om het te ontwikkelen vergroten.

Zoals hierboven vermeld, zijn er verschillende risicofactoren die iemands kans op het ontwikkelen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie vergroten.

Veel van deze factoren – zoals genetica, leeftijd en familiegeschiedenis – zijn niet veranderbaar. Andere kunnen echter wel worden ingegrepen door je gewoonten te verbeteren. Laten we eens nader bekijken wat het risico op het ontwikkelen van deze ziekte kan vergroten.

Leeftijd

Tot een derde van de volwassenen boven de 75 jaar kan deze aandoening ontwikkelen.

Familiegeschiedenis

Je hebt meer kans om het te krijgen als een naast familielid het al heeft.

Geslacht

Vrouwen hebben er meer kans op dan mannen. Deze factor hangt samen met de grotere levensduur van het vrouwelijke geslacht ten opzichte van het mannelijke.

Genetica

In het algemeen hebben blanken meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Evenzo hebben lichtgekleurde ogen meer kans op de droge vorm van de ziekte.

Roken

De oxidatieve stress veroorzaakt door roken verhoogt het risico op maculadegeneratie tot 5 keer en verergert de progressie van de ziekte.

Blootstelling aan de zon

Hoewel het bewijs niet helemaal sluitend is, wordt gedacht dat de invloed van ultraviolette stralen de schade aan het netvlies versnelt.

Dieet

Patiënten die te veel suiker, vet en voedsel met een hoge glycemische index consumeren staan meer bloot aan deze ziekte.

Sedentaire levensstijl en zwaarlijvigheid

Bij sedentaire mensen wordt de oxygenatie van het netvlies belemmerd, en neemt de kans op schade toe. Bovendien verhoogt obesitas het risico tot 2,5 keer meer.

Hoge bloeddruk

Een hoge bloeddruk leidt tot vernauwing van de bloedvaten die het netvlies voeden, waardoor de bloedstroom naar het gebied vermindert en de kans op deze aandoening toeneemt.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je dit artikel ook leuk om te lezen:
Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten

8 aanbevelingen om mogelijk leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD) te voorkomen

gezond eten
Het eten van voedsel dat rijk is aan antioxidanten, zoals groene groenten, helpt bij het verzorgen van de visuele gezondheid en vermindert iemands risico op het ontwikkelen van deze ziekte.

Het verbeteren van je levensstijl kan aanzienlijk bijdragen aan het voorkomen van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (LMD). Veel van de risicofactoren komen immers voort uit slechte gewoonten die gecorrigeerd kunnen worden.

Daarom is het, volgens de aanbevelingen van het Academisch Medisch Centrum van de Universiteit van Michigan (Engelse link), verstandig om acht te slaan op het volgende.

  • Stop met roken en vermijd alle blootstelling aan tabak.
  • Ken je familiegeschiedenis om te bepalen of er een voorgeschiedenis van de ziekte is. Zo ja, dan is het raadzaam om de medische controle bij je arts of oogarts op te voeren.
  • Verbeter je dieet en verhoog de consumptie van voedingsmiddelen met antioxidanten, zoals groene groenten. Daarnaast is het raadzaam om oranje en gele vruchten te eten die rijk zijn aan bètacaroteen, evenals omega 3-vetzuren, volle granen en verse vis.
  • Beweeg minstens 30 minuten per dag, 3 tot 5 keer per week.
  • Draag een zonnebril, pet of hoed als je in de zon bent.
  • Controleer en beheers je bloeddruk.
  • Controleer je lichaamsgewicht en val zo nodig af.
  • Probeer een Amsler-rooster. Dit is een hulpmiddel van verticale en horizontale lijnen.Men gebruikt het al tientallen jaren om het gezichtsveld van mensen te controleren of te inspecteren.

Over het geheel genomen kan het volgen van al deze aanbevelingen je risico op maculadegeneratie minimaliseren, hoewel niet volledig. In elk geval is het raadzaam om je oogarts te vragen naar andere preventieve maatregelen, vooral als er reden tot zorg is. Houd dit in gedachten!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.