Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten

Niet iedereen weet dat roken de ogen kan aantasten. Rokers moeten echter regelmatig een oogarts raadplegen om de gezondheid van hun ogen te controleren.
Waarschuwing: roken kan de ogen aantasten

Laatste update: 07 september, 2021

Roken kan de ogen en vrijwel het hele lichaam aantasten. In het geval van de ogen veroorzaakt de schade veroorzaakt door roken een verscheidenheid aan problemen, van conjunctivitis tot totale blindheid. Dit is nog een reden om een gewoonte op te geven die de nummer één vermijdbare doodsoorzaak ter wereld is geworden.

De schadelijke effecten van tabak op de luchtwegen en het cardiovasculaire systeem zijn bekend. Niet veel mensen zijn zich er echter van bewust dat roken de ogen kan aantasten, zelfs permanent. Volgens schattingen is slechts één op de vijf rokers zich van dit risico bewust.

Er wordt aangenomen dat rokers twee keer zoveel kans hebben om hun gezichtsvermogen te verliezen als niet-rokers. De schade komt vooral van tabaksrook, omdat het giftige stoffen bevat die in eerste instantie irritatie veroorzaken, maar later de oogbol beschadigen. Roken kan zelfs de ogen van passieve rokers aantasten.

Hoe kan roken de ogen beïnvloeden?

Man die rookt

Roken kan de ogen op verschillende manieren en in verschillende mate aantasten. Dit hangt van vele factoren af, waaronder de hoeveelheid tabak die dagelijks wordt geconsumeerd, hoe lang de gewoonte is volgehouden, genetica, algemene gezondheidstoestand, enz.

De belangrijkste oogaandoeningen die door sigaretten, sigaren en pijpen en elke andere vorm van roken worden veroorzaakt zijn onder andere de hieronder genoemde oogaandoeningen:

 • Het droge ogen syndroom. Dit presenteert zich als jeuk en ruwheid wanneer het ooglid over het oog beweegt. Het wordt veroorzaakt door een onbalans van natuurlijke tranen. Het oog wordt rood en het zicht wordt wazig, op de lange termijn kan dit tot littekens op het hoornvlies leiden.
 • Staar. Staar is een vertroebeling van de lens die het zicht vertroebelt. Dit probleem kan alleen met een operatie worden verholpen.
 • Diabetische retinopathie. Bij diabetici kan roken tot schade aan de bloedvaten in het netvlies leiden. Dit veroorzaakt wazig en ongericht zicht, wat uiteindelijk tot blindheid kan leiden.
 • Macula degeneratie (Spaanse link). Rokers hebben drie keer meer kans om deze aandoening te ontwikkelen. Het vermindert het centrale zicht en het vermogen om fijne details te zien. Het is te behandelen, maar er is geen remedie.
 • Optische neuropathie (Spaanse link). Dit is een plotseling verlies van het gezichtsvermogen als gevolg van blokkering van de bloedtoevoer naar het oog. Het kan tot blijvende blindheid leiden.
 • Uveïtis. Deze ziekte tast de iris en het corpus ciliare aan en wordt door roodheid van de ogen, problemen met het gezichtsvermogen en pijn gekenmerkt.

Symptomen van de aandoening

Oogaandoeningen worden door rokers vaak niet opgemerkt, deels omdat een aantal van deze problemen in de vroege stadia van de ziekte geen symptomen veroorzaken. Het is daarom het beste om regelmatig bij een oogarts op controle te gaan. In het bijzonder moet je arts worden geraadpleegd wanneer enkele van deze symptomen optreden:

 • Wazig zicht.
 • Een wazige plek in het midden van het zicht.
 • Meer licht nodig om te lezen.
 • Golven in rechte lijnen zien.
 • Problemen met het herkennen van gezichten.
 • Jeuk en gebruikelijke roodheid in de ogen.
 • Moeite met het herkennen van details in afbeeldingen.

Misschien ook interessant om te lezen:
Symptomen van droge ogen door schermgebruik voorkomen

Roken tijdens de zwangerschap

Vrouw met een sigaret tussen haar vingers

Roken tijdens de zwangerschap vormt voor de baby een hoog risico. Naast de reeds bekende gevaren in dit opzicht, kan roken ook op verschillende manieren de ogen van het kind aantasten.

Roken verhoogt het risico op vroeggeboorte. Dit kan op zijn beurt tot een ernstig oogprobleem leiden, ‘premature retinopathie’ genaamd, dat in een aantal gevallen totale blindheid veroorzaakt.

Op dezelfde manier hebben moeders die tijdens de zwangerschap roken vijf keer meer kans om kinderen te krijgen die tijdens de kindertijd last van bacteriële meningitis hebben. Deze ziekte leidt tot ernstige zichtproblemen en ooginfecties.

Er moet opgemerkt worden dat deze gevaren niet alleen op de loer liggen voor moeders die direct roken, maar ook voor degenen die zich in een omgeving bevinden waar ze aan rook worden blootgesteld. We mogen roken in de omgeving van een zwangere vrouw niet toestaan.

Als roken de ogen kan aantasten, wat kunnen we dan doen?

De gezondste maatregel is stoppen met roken. Hoe moeilijk het ook mag lijken, duizenden mensen in de wereld slagen er elke dag in om het te doen. Het beste is om naar de dokter te gaan en om hulp te vragen om van de gewoonte af te komen. Er zijn medicijnen en oefeningen, zoals meditatie, die aanzienlijk aan het bereiken van dit doel bijdragen.

Terwijl je werkt aan het stoppen met roken, moet je ook regelmatig naar de oogarts. Dit helpt om eventuele oogaandoeningen als gevolg van roken te voorkomen. Het is ook een goed idee om te sporten en een dieet te volgen dat rijk is aan groene bladgroenten en vis.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Damián, J., Pastor-Barriuso, R., Armadá, F., & Arias, L. (2006). Epidemiología de la degeneración macular asociada con la edad. Situación en España.
 • Buompadre, M. C. (2013). Neuropatía óptica aguda: diagnósticos diferenciales. Revista de neurología, 57(1), 139-147.
 • Ruiz, A. M., Gómez, I. R., Rubio, C., Revert, C., & Hardisson, A. (2004). Efectos tóxicos del tabaco. Revista de toxicología, 21(2-3), 64-71.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.