13 kruidentheeën om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen

Dankzij hun eigenschappen kunnen deze infusies ons helpen zowel menstruatiekrampen te voorkomen als te verlichten. Ontdek hieronder meer!
13 kruidentheeën om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen
Cesar Paul González

Beoordeeld en goedgekeurd door de bioloog Cesar Paul González.

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 27 september, 2023

Volgens onderzoekers (Engelse link) zijn menstruatiekrampen de belangrijkste oorzaak van gynaecologische morbiditeit bij vrouwen in de reproductieve leeftijd. De klinische naam waaronder ze bekend staan is dysmenorroe, en helaas is het een veel voorkomend probleem. Gelukkig zijn er infusen om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen die nuttig kunnen zijn.

Naar schatting (Engelse link) heeft meer dan 50% van de menstruerende vrouwen last van deze complicatie, en in sommige gevallen kan het heel heftig zijn.

Er zijn twee manieren om het probleem te behandelen: met behulp van farmacologische therapieën en met huismiddeltjes. Vandaag richten we ons op het laatste, want we stellen de beste middeltjes samen om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen.

Wat zijn menstruatiekrampen? Wat is dysmenorroe?

Menstruatiekrampen of dysmenorroe komen vooral voor (Spaanse link) bij adolescenten, meestal één of twee jaar na de eerste menstruatie (menarche), als de ovulatoire hormonale cyclus al is vastgesteld. Het is een pijn in de buikstreek met variabele intensiteit en duur.

Het wordt veroorzaakt door het samentrekken van de spieren van de baarmoeder voor en tijdens de menstruatie. Deze krampen verdwijnen meestal na de tweede of derde dag van de menstruatie.

Ze zijn het gevolg van het feit dat tijdens de menstruatie een stof vrijkomt die prostaglandine wordt genoemd en die samentrekkingen in de baarmoeder veroorzaakt. Deze samentrekkingen helpen bij de uitdrijving van gedesquameerd baarmoederweefsel.

Bij sommige vrouwen zijn de samentrekkingen echter zo sterk dat de bloedvaten die de baarmoeder voeden worden samengedrukt , waardoor een tijdelijke ischemie ontstaat (angina pectoris van de baarmoeder).

Menstruatiekrampen
Van dysmenorroe is sprake als een vrouw last heeft van pijnlijke menstruaties.

Hoe worden menstruatiekrampen ingedeeld?

Voordat we het hebben over infusen om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen, is het nodig ze te classificeren. Er zijn (Engelse link) twee soorten menstruatiekrampen: primaire en secundaire dysmenorroe.

1. Primaire dysmenorroe

Van primaire dysmenorroe is sprake als menstruatiekrampen ontstaan zonder gynaecologische ziekte en optreden vanaf de eerste menstruatie. Het komt soms voor door hormonale veranderingen of een vroege menarche, en is niet het gevolg van een specifieke lichamelijke aandoening.

2. Secundaire dysmenorroe

Secundaire dysmenorroe kan worden veroorzaakt door gynaecologische ziekten, zoals endometriose, vleesbomen, infecties, of eenvoudiger zaken als stress of slechte voeding.

De pijn treedt op na de eerste menstruatie. Het komt meestal voor bij vrouwen na de leeftijd van 20 of 30 jaar.

Wat zijn de oorzaken van menstruatiekrampen?

Bij de factoren die krampen tijdens de menstruatie veroorzaken, kunnen we onderscheid maken tussen die van primaire en secundaire dysmenorroe.

We denken dat je dit ook wel een interessant artikel zult vinden:
Ontdek waarom je menstruatie vroeg komt

13 kruidentheeën om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen
Dit is een veel voorkomende situatie waar de meeste vrouwen op een bepaald moment in hun leven mee te maken krijgen.

Oorzaken of factoren van primaire dysmenorroe

De belangrijkste risicofactor is de leeftijd. In die zin komen krampen vaker voor voor de leeftijd van 20 jaar en verbeteren ze naarmate vrouwen ouder worden. Andere risicofactoren zijn onder meer de volgende:

  • Onregelmatige menstruatiecycli
  • Familiegeschiedenis van dysmenorroe
  • Nooit kinderen gehad
  • Menarche (eerste menstruatie) voor de leeftijd van 12 jaar
  • Zware menstruatie of menstruatie die meerdere dagen duurt

Oorzaken van of risicofactoren voor secundaire dysmenorroe

Zoals we al aangaven is secundaire dysmenorroe vooral het gevolg van een aanwijsbare pathologische aandoening. We benadrukken het volgende:

  • IUD-gebruik
  • Endometriose
  • Baarmoederfibromen
  • Stenose van het baarmoederhalskanaal (opening van de baarmoederhals zo klein dat het de uitstroom van de menstruatiestroom verhindert)
  • Sommige anatomische afwijkingen, zoals bicornuate baarmoeder
  • Bekkenontstekingsziekte en andere infectieziekten
  • Eierstokcysten

Wat zijn, behalve pijn in de maag, de symptomen van menstruatiekrampen?

Menstruatiekrampen beginnen al voor de menstruatie en verminderen meestal geleidelijk binnen 72 uur. Hun intensiteit kan gedurende die tijd variëren en de volgende symptomen kunnen ook met tussenpozen optreden:

  • Duizeligheid
  • Diarree
  • misselijkheid
  • Vermoeidheid
  • Hoofdpijn
  • Krampen in de benen
  • Rugpijn (die zich kan uitbreiden naar de onderrug, nieren of onderste extremiteiten).

Dysmenorroe op zichzelf veroorzaakt geen grote gezondheidsproblemen, hoewel bij sommige vrouwen de krampen zo intens zijn dat ze hun dagelijkse activiteiten beïnvloeden. Over het algemeen verbetert dysmenorroe naarmate vrouwen ouder worden, door de progressieve veranderingen die het lichaam ondergaat.

Gelukkig zijn er veel infusies die helpen bij de behandeling van menstruatiekrampen. Deze natuurlijke preparaten helpen niet alleen de pijn te verlichten, maar verbeteren ook alle andere bijbehorende symptomen.

Wat is de meest aanbevolen behandeling?

De behandeling van menstruatiekrampen bestaat uit het innemen van ontstekingsremmende medicijnen. Tegelijkertijd moeten goede leefgewoonten worden beoefend, zoals het handhaven van een goede hydratatie en voeding, regelmatige lichaamsbeweging, en het vermijden van de consumptie van stoffen die ongemak kunnen bevorderen, waaronder alcohol.

13 infusies om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen

Sommige huismiddeltjes voorkomen of behandelen menstruatiekrampen, en de infusies die we hieronder gaan bespreken helpen ook om de pijn te verlichten. In principe worden ze gebruikt om te helpen vocht in te nemen en een goede hydratatie te behouden. Ze zullen echter in geen geval de door de specialist voorgeschreven farmacologische behandeling vervangen.

1. Kamille, de beste bondgenoot om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen

Kamillethee
Kamille wordt gebruikt als aftreksel om behandelingen aan te vullen.

Kamille-infusies worden het meest gebruikt om menstruatiekrampen te verlichten, omdat het meerdere eigenschappen heeft. Het kalmeert, ontspant, vermindert ontstekingen en helpt ook om ‘s nachts in slaap te vallen, waardoor het zeer heilzaam is.

De effecten van deze plant zijn wetenschappelijk onderbouwd. Sommige studies (Engelse link) benadrukken dat kamille beter is dan ontstekingsremmers voor het verlichten van menstruatiepijn bij adolescenten met primaire dysmenorroe.

Ingrediënten

  • 2 theelepels gedroogde kamilleblaadjes (10 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Doe eerst een kopje water in een pan en breng het aan de kook.
  • Voeg dan de gedroogde kamilleblaadjes toe en laat ze 10 minuten trekken.
  • Zet het vuur vervolgens uit, zeef en consumeer.
  • Je kunt het naar smaak zoeten, bij voorkeur met honing of volle rietsuiker.

2. Gember

Gemberwortel kan menstruatiekrampen verlichten omdat het krampwerende eigenschappen heeft. Dat wil zeggen, het helpt spiersamentrekkingen te verminderen, en verbetert of reguleert de menstruatiestroom.

Een overzicht gepubliceerd in het tijdschrift Pijnmedicijn (Engelse link) toonde de werkzaamheid aan van gember bij de behandeling van dysmenorroe. De publicatie stelde dat consumptie van 750 tot 2000 milligram gember in poedervorm tijdens de eerste dagen van de menstruatiecyclus helpt om de pijn te verminderen.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel geraspte gember (10 gram)
  • 1 kaneelstokje
  • Sap van ½ citroen
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Doe eerst de geraspte gember en kaneel in het water in een pannetje en breng het aan de kook.
  • Laat het vervolgens op laag vuur 10 minuten trekken.
  • Zet daarna het vuur uit en voeg het citroensap toe aan het hete water.
  • Verwijder tot slot de geraspte gember en het kaneelstokje en serveer in een kopje.
  • Het is raadzaam het niet te heet te drinken. Je kunt tot 3 koppen van deze thee per dag consumeren.

3. Infusie van oregano 

Volgens de volkswijsheid kan de infusie van oregano buikkrampen en menstruatiekrampen verlichten, evenals de misselijkheid die tijdens de menstruatie kan optreden. Als je wilt, kun je oregano-infusie combineren met kamille om de kalmerende effecten te versterken.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is voor het gebruik van oregano-infusie om dysmenorroe te verlichten, kan de essentiële olie van de plant effectief zijn. Een studie (Engelse link) van het Tijdschrift voor Verloskundig en Gynaecologisch Onderzoek vond dat massages met essentiële olie van lavendel, oregano en salie de menstruatiepijn verminderen.

Ingrediënten

  • 1 kopje water (250 milliliter)
  • 1 theelepel oregano (5 gram)
  • Honing of hele rietsuiker (naar smaak)

Bereiding

  • Verwarm eerst het water in een pan en voeg, als het begint te koken, de oregano toe en laat het drie minuten op het vuur staan.
  • Zet het vuur uit, dek de pan vervolgens af en laat het nog 3 minuten staan.
  • Zeef en zoet naar smaak, of drink het gewoon.

4. Infusie van salie

Salie
Deze infusie is gemakkelijk te bereiden.

Door zijn vochtafdrijvende werking voorkomt salie het vasthouden van vocht en het optreden van symptomen van het premenstrueel syndroom, zoals prikkelbaarheid en hoofdpijn. Hierdoor is het een van de beste infusies om menstruatiekrampen te behandelen. Het wordt aanbevolen om elke dag voor de menstruatie een kopje van deze infusie te nemen.

De eigenschappen van salie maken het mogelijk om snel verlichting te geven. Hoewel de infusie nog niet onderzocht is, kan de essentiële olie van Salvia sclarea L. gebruikt worden in aromatherapie tegen dysmenorroe. Uit onderzoek (Engelse link) blijkt dat het de door oxytocine opgewekte concentratie in de baarmoeder remt en men neemt aan dat de infusie hetzelfde effect heeft.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel hele of geplette salieblaadjes (10 gram)
  • 4 kopjes water (1 liter)

Bereiding

  • Verwarm het water en voeg dan, als het aan de kook komt, de bladeren toe.
  • Laat het vervolgens 10 tot 12 minuten koken.
  • Haal het na de aangegeven tijd van het vuur en laat het staan.
  • Zeef en consumeer.
  • Je kunt zoetstoffen zoals honing toevoegen als je de smaak te bitter vindt.

5. Infusie van teunisbloem

Teunisbloem kan de symptomen verminderen die optreden bij de menopauze. Het wordt ook aanbevolen voor de ontspanning van de baarmoeder, maar moet spaarzaam worden gebruikt om bijwerkingen te voorkomen.

Menstruatiekrampen kunnen ook optreden als onderdeel van het premenstrueel syndroom. In dit verband is teunisbloem volgens verschillende onderzoeken (Engelse link) effectief gebleken bij het verminderen van de symptomen van PMS. Er is echter nog meer onderzoek nodig.

Ingrediënten

  • 4 kopjes water (1 liter)
  • 1 eetlepel teunisbloemblaadjes (10 gram)
  • 1 theelepel honing (5 gram)

Bereiding

  • Verwarm het water met de teunisbloemblaadjes.
  • Dek af en laat ongeveer 5 minuten staan.
  • Zeef, zoet met een theelepel honing en consumeer.

6. Kaneel

Kaneelinfusie heeft een zeer gunstige verzachtende werking om menstruatiekrampen te verlichten. Het werkt ook als een antistollingsmiddel, dat voorkomt dat bloedplaatjes zich boven het normale niveau ophopen, wat de doorstroming van de menstruatie ten goede komt.

Bovendien bleek uit een onderzoek (Engelse link) gepubliceerd in de Tijdschrift voor internationaal medisch onderzoekaangetoond dat kaneel in staat is de intensiteit van primaire dysmenorroe te verminderen. Bovendien helpt de consumptie van kaneelinfusies niet alleen helpen om de menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen, maar ook de duur van het symptoom te verminderen.

Ingrediënten

  • 2 kaneelstokjes
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Verwarm het water en voeg, als het aan de kook komt, de twee kaneelstokjes toe en laat 2 minuten koken.
  • Zet het vuur uit, dek af en laat het dan 5 minuten staan.
  • Zeef en consumeer.

7. Peterselie

Peterselie
Peterselie heeft vele medicinale toepassingen.

Hoewel er geen wetenschappelijk bewijs is dat peterselie bestanddelen bevat met belangrijke gezondheidsvoordelen, wordt ervan uitgegaan dat infusies nuttig kunnen zijn bij de behandeling van menstruatiekrampen.

Ingrediënten

  • 2 eetlepels verse peterselieblaadjes (20 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)
  • Optioneel: honing en citroensap

Bereiding

  • Doe eerst de verse peterselie in een kopje en voeg kokend water toe.
  • Laat het dan ongeveer vijf minuten trekken.
  • Zeef het vervolgens zodat het is klaar om te drinken.
  • Het is heel effectief om het drie keer per dag te nemen tijdens de eerste twee dagen van je menstruatie.

8. Basilicum

Basilicum is een plant die pijnstillende eigenschappen heeft die nuttig kunnen zijn als je probeert milde menstruatiekrampen te verlichten. Omdat het een heerlijk aroma heeft, geeft het bovendien troost bij het drinken ervan.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel basilicumblaadjes (10 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Kook eerst het water met de basilicumblaadjes.
  • Laat het ongeveer twee minuten trekken en consumeer dan.
  • Je kunt om de twee uur basilicumthee drinken om te proberen de menstruatiekrampen te verlichten.

Lees ook dit artikel:
Mythen en misvattingen over menstrueren

9. Venkel, een andere goede bondgenoot tegen menstruatiekrampen

13 kruidentheeën om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen
Zijn ontstekingsremmende eigenschappen zijn zeer nuttig.

Met venkel kun je ook een aftreksel bereiden en die vervelende krampen verlichten dankzij zijn ontstekingsremmende eigenschappen.

Een bibliografisch overzicht (Engelse link) gepubliceerd in het tijdschrift Voedingsstoffen  toonde aan dat venkel vergelijkbare eigenschappen heeft als geneesmiddelen die worden voorgeschreven om pijn te behandelen. In die zin heeft de verzachtende werking voor primaire dysmenorroe voldoende wetenschappelijke ondersteuning.

Ingrediënten

  • 1 theelepel venkelzaadjes (5 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Voeg de venkelzaadjes toe aan het water en kook het mengsel dan 5 minuten.
  • Haal van het vuur, zeef en consumeer het vervolgens.
  • Hoe heter je het drinkt, hoe beter de resultaten zullen zijn. Als je het drie dagen voor de komst van je menstruatie drinkt, zul je geen last hebben van krampen.

10. Korianderzaadjes

Korianderzaad heeft ontstekingsremmende eigenschappen die je lichaam kunnen helpen om te hydrateren en in het algemeen het menstruatieongemak verlichten.

Ingrediënten

  • 2 of 3 theelepels korianderzaadjes (10 of 15 gram)
  • 2 kopjes water (500 milliliter)

Bereiding

  • Kook eerst het water samen met de korianderzaadjes 5 minuten.
  • Laat de infusie dan 4 minuten trekken en consumeer.
  • Je kunt 2 kopjes thee per dag drinken.

11. Rozemarijn

Rozemarijn om menstruatiekrampen te voorkomen of behandelen
Rozemarijninfusie helpt niet alleen bij menstruatiekrampen, maar is ook een rijke bron van ijzer.

Vanwege zijn geneeskrachtige eigenschappen is rozemarijn goed om de menstruatie te reguleren. Uit een recente studie (Engelse link)   bleek zelfs dat rozemarijncapsules menstruatiebloedingen en primaire dysmenorroe verminderen. Het effect van de infusie is echter nog niet grondig onderzocht.

Ingrediënten

  • 1 of 2 theelepels gedroogd rozemarijnkruid (5 of 10 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Verwarm het water en voeg, als het begint te koken, de rozemarijn toe.
  • Laat de infusie vervolgens 3 minuten trekken.
  • Zet dan het vuur uit, dek de pan dan af en laat het 8 minuten staan.
  • Zeef en zoet naar smaak.
  • Je kunt twee tot drie kopjes rozemarijninfusie per dag drinken.

12. Valeriaan

Valeriaan staat bekend om zijn pijnstillende en krampwerende eigenschappen, waardoor het een van de beste infusies is om menstruatiekrampen te behandelen. Uit een onderzoek (Engelse link) uit het tijdschrift voor huisartsgeneeskunde en eerstelijnszorg aangetoond dat deze plant menstruatiebloedingen kan verminderen en pijnstillende effecten heeft bij dysmenorroe.

Ingrediënten

  • 1 eetlepel valeriaanwortel (10 gram)
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Zet het water op het vuur en voeg, voordat het kookt, de valeriaanwortel toe.
  • Dek af en laat het vervolgens 5 minuten staan.
  • Daarna kun je  de thee zeven en opdrinken.
  • Deze infusie kan naar smaak gezoet worden, bijvoorbeeld met honing of suiker.

13. Steranijsthee

Steranijs is zeer nuttig om buikpijn tijdens de menstruatie te verlichten en het lichaam te ontspannen. Anijs infusies hebben pijnstillende en kalmerende eigenschappen die kunnen helpen om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen. Het wordt aanbevolen om het tijdens de menstruatie 2 tot 3 keer per dag te drinken.

Ingredienten

  • 2 eetlepels steranijs
  • 1 kopje water (250 milliliter)

Bereiding

  • Breng eerst het water aan de kook en voeg de steranijs toe als het kookt.
  • Verminder het vuur, en laat het vervolgens 4 tot 5 minuten koken op een laag vuur.
  • Haal van het vuur, dek het dan af en laat 2 tot 3 minuten staan.
  • Zeef de infusie tot slot en geniet van een aangename thee.
  • Je kunt andere ongeparfumeerde geneeskrachtige kruiden naar keuze toevoegen, zoals kamille.

Waar moet je nog meer rekening mee houden om menstruatiekrampen te verlichten?

Zoals je ziet zijn er verschillende mogelijkheden om goed gehydrateerd te blijven, en tegelijkertijd verlichting te krijgen bij menstruatiekrampen. Houd er echter rekening mee dat je geen van deze infusies moet gebruiken als de enige manier om menstruatiekrampen te voorkomen of te behandelen, vooral niet als je je slecht blijft voelen of erger wordt.

Het beste is om met je gynaecoloog te overleggen welke maatregelen je moet nemen als je je slecht voelt en hun instructies op te volgen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Abdnezhad R, Simbar M, Sheikhan Z, Mojab F, Nasiri M. (2019). Salvia officinalis Reduces the Severity of the Premenstrual Syndrome. Complement Med Res, 26(1):39-46. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/30572339/
  • Aguilar-Aguilar E (2021). Desórdenes menstruales: lo que sabemos de la terapia dietética-nutricional [Menstrual disorders: what we know about dietary-nutritional therapy]. Nutr Hosp. 37(2):52-56. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32993311/
  • Antonescu A, Miere F, Fritea L, et al (2021). Perspectives on the Combined Effects of Ocimum basilicum and Trifolium pratense Extracts in Terms of Phytochemical Profile and Pharmacological Effects. Plants (Basel), 10(7):1390. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8309466/
  • Bernardi M, Lazzeri L, Perelli F, (2017). Dysmenorrhea and related disorders. F1000Res, 6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5585876/
  • Cano A, Miguel J (1999). Evaluación de la ansiedad desde un enfoque interactivo y multidimensional: El Inventario de Situaciones y Respuestas de Ansiedad (ISRA).
  • Daily J, Zhang X, Sol D, et al (2015). Efficacy of Ginger for Alleviating the Symptoms of Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-analysis of Randomized Clinical Trials. Pain medicine, 16(12):2243-55. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/26177393/
  • Gomathy N, Dhanasekar K, Trayambak D, et al (2019). Supportive therapy for dysmenorrhea: Time to look beyond mefenamic acid in primary care. J Family Med Prim Care, 8(11):3487-3491. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6881953/
  • Kural M, Noor N, Pandit D, et al (2015). Menstrual characteristics and prevalence of dysmenorrhea in college going girls. J Family Med Prim Care, 4(3):426-31. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4535108/
  • Lee HW, Ang L, Lee MS (2020). Fennel for Reducing Pain in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review and Meta-Analysis of Randomized Controlled Trials. Nutrients, 12(11):3438. Disponibel en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/33182553/
  • Lombrea A, Antal D, Ardelean F, et al (2020). A Recent Insight Regarding the Phytochemistry and Bioactivity of Origanum vulgare L. Essential Oil. Int J Mol Sci, 21(24):9653. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7765853/
  • Mahboubi, M., & Mahboubi, M. Pimpinella anisum and female disorders: A review. Phytomedicine Plus. 2021; 1(3): 100063. Disponible en: https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2667031321000452
  • Niazi A, Moradi M (2021). The Effect of Chamomile on Pain and Menstrual Bleeding in Primary Dysmenorrhea: A Systematic Review. Int J Community Based Nurs Midwifery, 9(3):174-186. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8242407/
  • Proctor M, Farquhar C. (2006). Diagnosis and management of dysmenorrhoea. BMJ, 332(7550):1134-8. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1459624/
  • Sandoval J, Madrid A, Sandoval C, et al (2013). Factores que condicionan la dismenorrea en adolescentes, según estrato socioeconómico. Rev Per Ginecol obstet. 59(2). Disponible en: http://www.scielo.org.pe/scielo.php?pid=S2304-51322013000200003&script=sci_arttext&tlng=en
  • Tahoonian F, Abedian Z, Emami S (2019). Comparison of Rosemary and Mefenamic Acid Capsules on Menstrual Bleeding and Primary Dysmenorrhea: A Clinical Trial. Iran J Nurs Midwifery Res. 24(4):301-305. Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/31333746/
  • Tanko Y, Magaji G, Yerima M, et al (2008). Anti-nociceptive and anti-inflammatory activities of aqueous leaves extract of Ocimum gratissimum (Labiate) in rodents. Afr J Tradit Complement Altern Med, 5(2):141-6. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC8309466/
  • Ou MC, Hsu TF, Lai AC (2012). Pain relief assessment by aromatic essential oil massage on outpatients with primary dysmenorrhea: a randomized, double-blind clinical trial. J Obstet Gynaecol Res, 38(5):817-22.
  • Wong J, Chiang YF, Shih YH, et al (2020). Salvia sclarea L. Essential Oil Extract and Its Antioxidative Phytochemical Sclareol Inhibit Oxytocin-Induced Uterine Hypercontraction Dysmenorrhea Model by Inhibiting the Ca2+-MLCK-MLC20 Signaling Cascade: An Ex Vivo and In Vivo Study. Antioxidants (Basel), 9(10):991.
  • Xu Y, Yang Q, Wang X (2020). Efficacy of herbal medicine (cinnamon/fennel/ginger) for primary dysmenorrhea: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. J Int Med Res, 48(6). Disponible en: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/32603204/
  • Zeidabadi A, Yazdanpanahi Z, Dabbaghmanesh Met al (2020). The effect of Salvia officinalis extract on symptoms of flushing, night sweat, sleep disorders, and score of forgetfulness in postmenopausal women. J Family Med Prim Care, 9(2):1086-1092. Disponible en: https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC7114003/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.