Mythen en misvattingen over menstrueren

Eeuwenlang hebben historische mythen en misvattingen over menstrueren vrouwen misleid en beperkt. Ontdek hier enkele van de meest populaire ideeën en fabels.
Mythen en misvattingen over menstrueren
Isbelia Esther Farías López

Geschreven en geverifieerd door de filosoof Isbelia Esther Farías López.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hoe ongelooflijk het ook mag klinken, er zijn nog steeds veel mythen en misvattingen over menstrueren. Meestal is dit te wijten aan verkeerde informatie die wordt doorgegeven. Dit wordt vaak veroorzaakt door bepaalde taboes.

Schaamte, angst en onwetendheid over het vrouwelijk lichaam kunnen elke vrouw ervan weerhouden te leren hoe haar lichaam echt werkt. Daarom hebben we besloten om dieper in te gaan op de belangrijkste mythen en misvattingen over menstrueren. Ontdek ze hieronder!

Mythen en misvattingen over menstrueren

Een studie die werd uitgevoerd door een team van de Universiteit van Sevilla (Spaanse link) wees uit dat volksvertellingen verantwoordelijk zijn geweest voor het doorgeven van veel mythen en misvattingen over menstrueren.

Een daarvan is bijvoorbeeld de angst die gepaard gaat met het gebruik van water om te baden of te wassen, omdat veel vrouwen denken dat dit schadelijk kan zijn voor de gezondheid.

Een ander onderzoek van de Universiteit van de Balearen (Spaanse link) toont zelfs aan dat de menstruatiecyclus door de geschiedenis heen als een slopende en beperkende factor van vrouwelijke activiteit werd beschouwd.

We moeten benadrukken dat veel van deze overtuigingen ontstonden toen er geen exacte kennis was over het functioneren van de menstruatiecyclus of het vrouwelijk lichaam zelf. Zo konden veel vrouwen alleen hun toevlucht nemen tot legendes om te proberen te begrijpen wat er met hen gebeurde.

Hieronder bespreken we de meestvoorkomende mythen en misvattingen over menstrueren uit die periode. Bovendien zullen we over elk van hen iets meer uitleggen, zodat je afscheid kunt nemen van eventuele onterechte angsten en ideeën die je hebt.

1. Alle menstruatiecycli zijn identiek

Een kalender en mythen en misvattingen over menstrueren

De menstruatiecyclus varieert van vrouw tot vrouw. De periodiciteit kan variëren en zelfs veranderen in de tijd.

Deze mythe is niet waar! Menstruatiecycli duren gemiddeld drie tot vijf dagen, met een interval die kan variëren van ongeveer 28 tot 30 dagen. Sommige vrouwen hebben echter langere cycli en andere juist korter. Naarmate ze ouder worden, kunnen vrouwen kortere cycli hebben, tot wel 25 dagen.

2. Je kunt niet zwanger worden tijdens je menstruatie

Dit is een valse mythe die erg gevaarlijk kan zijn, omdat het kan leiden tot ongewenste zwangerschappen. Je kunt in bepaalde gevallen ook zwanger worden tijdens je menstruatie, dus aarzel niet om anticonceptie te gebruiken als je seks gaat hebben.

Hetzelfde geldt voor het overdragen van soa’s. Tijdens je menstruatie is er hetzelfde risico op overdracht als op de andere dagen. Je dient dus altijd voorzorgsmaatregelen te nemen.

3. Vrouwen mogen niet sporten tijdens hun menstruatie

Dit is volledig onjuist. Het tegendeel is juist waar: het is gezond om tijdens je menstruatie aan lichaamsbeweging te doen. Dit omdat het je helpt om in vorm te blijven en om actief om te gaan met de uitdagingen van deze vervelende dagen.

Het is alleen gecontra-indiceerd in situaties waarin de vrouw zich niet lekker voelt of te zwak is. Dit kan bijvoorbeeld komen door krampende pijn of ernstig bloedverlies.

4. Een vrouw mag tijdens haar menstruatie niet in bad gaan omdat het bloed dan gaat stollen

Dit is weer een valse mythe. Het enige dat er gebeurt als je tijdens je menstruatie in bad gaat, is dat je even kan stoppen met bloeden, maar dit komt doordat de bloedvaten vernauwen door de temperatuur. Zodra je uit bad of douche komt, begint je menstruatie weer.

5. Je mag geen seks hebben tijdens je menstruatie

Een stel dat seks heeft

Jij bent de enige die kan beslissen om wel of geen seks te hebben tijdens je menstruatie. De keuze is aan jou!

Seks hebben tijdens je menstruatie is niet gecontra-indiceerd, dus ga je gang! Dit is een persoonlijke beslissing die je met je partner moet bespreken. Er is geen enkele reden te bedenken waarom het ongezond of schadelijk voor je zou kunnen zijn.

6. Als je veel tijd met je vrienden doorbrengt synchroniseren de menstruaties

Hoewel veel mensen dit geloven, is het nog altijd niet wetenschappelijk bewezen. Dit idee ontstond nadat psycholoog Martha McClintock het opperde, rond het jaar 1971. Haar onderzoek was echter niet overtuigend. Zij geloofde dat de synchronisatie te wijten was aan de aanwezigheid van feromonen.

Later gingen andere onderzoekers, Zhengwei Yang en Jeffrey C. Schank, door met dit onderzoek, maar ook zij vonden geen bewijs om de theorie van McClintock te ondersteunen. Daarom concludeerden ze dat, wanneer dit gebeurt, het alleen door toeval komt.

Andere mythen en misvattingen over de menstruatie uit de periode

Een vrouw met menstruatiekrampen

Als een vrouw ongesteld is, is ze geenszins “onzuiver” of niet in staat om bepaalde dagelijkse taken uit te voeren. Dit is een andere populaire valse mythe.

Naast de mythen en misvattingen over menstrueren die we hierboven noemden, maken andere ideeën vrouwen alleen bang of, erger nog, geven hen het gevoel dat ze ‘onzuiver’ zijn. Enkele hiervan zijn onder andere:

  • Een vrouw die ongesteld is, is onrein en vies. Dit is een valse mythe!!!!
  • Menstruatie is een zuiveringsproces. Dit is ook een mythe, omdat de menstruatie de regeneratie van het weefsel van het endometrium stimuleert als er geen zwangerschap is. Dit weefsel wordt vernieuwd om in de volgende cyclus een bevruchte eicel te ontvangen in geval van zwangerschap.
  • Een vrouw mag haar haar niet wassen tijdens haar menstruatie. vals!
  • Mayonaise stremt als een vrouw menstrueert als ze dit maakt. Dit is een andere misvatting. Een vrouw die ongesteld is, kan sauzen koken en bereiden en elk ander recept dat ze wil.
  • Menstruatie is het “huilen van een teleurgestelde baarmoeder” omdat er geen zwangerschap is. Deze valse mythe werd decennia geleden door veel Franse artsen verspreid. Er zijn geen mythen en misvattingen over menstrueren die verder van de waarheid verwijderd zijn!
  • Een vrouw die ongesteld is, mag geen eieren eten of melk of citroensap drinken. vals!
  • Als een vrouw ongesteld is, mag ze haar voetzolen niet aanraken. Dit is helemaal niet waar!

Laat de mythen en misvattingen over menstrueren los!

Er zijn veel historische mythen en misvattingen over menstrueren, waarvan we er in dit artikel enkele hebben besproken. Helaas zijn vrouwen ze uiteindelijk gaan geloven omdat ze eindeloos werden doorgegeven. Hierdoor voelden ze zich onzeker.

Dankzij medische vooruitgang weten we nu dat deze mythen en misvattingen precies dat zijn: legendes die van generatie op generatie zijn doorgegeven zonder waar te zijn. Waardeer jezelf en laat je niet misleiden door seksistische, valse informatie. Onthoud dat vrouw zijn een geschenk is dat je moet vieren en respecteren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Bosch-Fiol, E., Ferrer-Pérez, V. A., & Manassero-Mas, M.-A. (1993). Creencias sobre la menstruacion: Analisis historico y situacion actual. Revista de Historia de La Psicologia.
  • Fernandéz, M. (2017). El ciclo femenino.
  • Giordano, M. G. (1992). Ciclo menstrual. Femina.
  • Gómez-Sánchez, P. I., Mora, Y. Y. P.-, Hernández-Aguirre, H. P., Jiménez-Robayo, S. P., & Pardo-Lugo, J. C. (2012). Menstruation in history. Investigación y Educación En Enfermería.
  • Pérez, R., Ferreres Traver, A., Hernández Baeza, A., Gadea Domenech, M., González Durán, E., & Navarro, N. (1995). Efectos de la información acerca del ciclo menstrual sobre las actitudes hacia la menstruación. Psicothema.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.