Tien manieren om een pijnlijke menstruatie te verlichten

Je moet letten op de producten voor intieme hygiëne die je gebruikt en positieve veranderingen in je levensstijl aanbrengen om een pijnlijke menstruatie te verlichten. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Tien manieren om een pijnlijke menstruatie te verlichten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Een groot aantal vrouwen heeft minstens één keer in haar leven een pijnlijke menstruatie meegemaakt. De pijn en het ongemak gaan echter vaak verder dan de gebruikelijke menstruatiekrampen.

Een aantal vrouwen ervaren zelfs geïrriteerde geslachtsorganen, gevolgd door een jeukend branderig gevoel en sommige van deze symptomen kunnen zelfs het gevolg van infecties zijn.

Gelukkig zijn er veel manieren om dit soort pijn te voorkomen en te behandelen. Meestal kun je dit soort ongemak verminderen en door bepaalde gewoonten te veranderen zelfs verlichten.

Je moet echter een arts raadplegen als je pijn ernstig is. In dit artikel zullen we enkele van de meest voorkomende redenen voor menstruatiepijn bekijken en wat je kunt doen om deze te verminderen.

Een pijnlijke menstruatie en hoe verlichting te krijgen

Het typische menstruele ongemak is aan vele factoren te wijten. Hoewel je de hormonale activiteit en de aanwezigheid van bepaalde ziekten niet kunt beheersen, kun je je gewoonten veranderen om het te verlichten.

1. Vermijd giftige producten voor intieme hygiëne

Momenteel is er een grote verscheidenheid aan producten voor je intieme hygiëne die bedoeld zijn om je menstruatie comfortabeler te maken en je een frisser gevoel te geven.

Veel van dergelijke conventionele producten, zoals maandverband, inlegkruisjes en tampons, zijn echter van plastic, conventioneel katoen (vaak besproeid met pesticiden) en andere chemicaliën gemaakt die niet vriendelijk voor de vaginale microbiota zijn.

Het nadeel is dat deze allemaal bevorderlijk zijn voor de opeenhoping van zweet, bacteriën en viezigheid die uiteindelijk tot een vieze geur leiden. Om nog maar te zwijgen over de mate waarin ze je huid irriteren, jeuk en andere ongemakken veroorzaken.

Veel van deze producten bevatten onder andere glyfosaat en veelvuldig contact met deze chemische stof is mogelijk een risicofactor voor ziekten zoals endometriose en zou uiteindelijk tot onvruchtbaarheid kunnen leiden.

Gelukkig zijn er veel alternatieven op de markt die met volledig natuurlijke biologische ingrediënten zijn gemaakt. Ze zijn van biologisch katoen, houtpulp en plantaardig zetmeel gemaakt. Deze bedrijven hebben onder andere een lijn zonder geur- en kleurstoffen van:

 • maandverband
 • inlegkruisjes
 • biologisch ademende katoenen tampons

Een aantal van deze intieme hygiëneproductlijnen hebben ook goede referenties. Vrouwen die hebben geprobeerd om te beweren dat het gebruik ervan de vervelende jeuk, brandende gevoel en zelfs sommige aspecten van menstruatiekrampen vermindert. Deze beweringen hebben geen wetenschappelijke basis, maar ze zijn het waard om in gedachten te houden.

2. Gebruik producten gemaakt van biologisch katoen

Maandverband

Laten we naar aanleiding van het bovenstaande het belang van het gebruik van biologische producten benadrukken. De meesten van ons gebruiken conventionele producten zonder echt te weten waar ze van gemaakt zijn. Het is ook niet in het belang van een bedrijf om je bewust te maken van de relatie tussen producten voor intieme hygiëne en vaginaal ongemak.

Naast de milieu-impact die het genereert, schaadt het type katoen dat items voor vrouwelijke hygiëne vaak bevatten het welzijn van een vrouw. De teelt ervan staat op de lijst van meest giftige ter wereld, omdat ze er meer pesticiden in gebruiken dan in enig ander gewas. Zoals je kunt zien, beweren producten van biologisch katoen vrij van deze stoffen te zijn.

Uit een onderzoek dat in 2015 werd uitgevoerd (Spaanse link) door onderzoekers van Facultad de Ciencias Exactas van de Universidad Nacional de La Plata, bleek dat 85% van de conventionele producten die ze analyseerden glyfosaat bevatte.

Deze giftige chemische stof is aanwezig in de herbicide Roundup van Monsanto, die wereldwijd op conventionele katoengewassen wordt gebruikt. Er zijn aanwijzingen dat blootstelling aan deze chemische stof tot reproductieve problemen en ziekten kan leiden.

3. Blijf uit de buurt van agressieve chemicaliën

De vagina is een van de meest delicate delen van het lichaam van een vrouw. Ook al beschermt de gevarieerde microbiota tegen veel infecties, het kan de chemische stoffen waarmee ze in aanraking komen bij gebruik van bepaalde producten niet afbreken en elimineren.

Er zijn namelijk ten minste vijf ingrediënten in producten voor intieme hygiëne die als ongunstig worden erkend. Deze giftige stoffen zijn onder andere de volgende:

 • Plastic: dit element is niet alleen een vervuilende stof, maar bevordert ook een zweterige omgeving die tot onaangename geurtjes, irritatie en infecties leidt.
 • Dioxines: dit is een chemische stof die ontstaat door het bleken van katoen met chloor. De blootstelling is met hormonale problemen in verband gebracht en het kan, volgens een gedetailleerd rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (Engelse link) vruchtbaarheidsproblemen veroorzaken.
 • Superabsorberende polymeren (SAP): dit zijn petroleumderivaten die irritatie en vieze geuren kunnen veroorzaken.
 • Pesticiden: dit zijn giftige chemicaliën die worden gebruikt voor het besproeien van katoengewassen.
 • Kleurstoffen: deze zijn volkomen overbodig en leiden vaak tot veranderingen van de vaginale microbiota, wat tot irritaties en een verhoogd infectierisico leidt.

Hoe kun je deze chemicaliën dus vermijden voor een minder pijnlijke, vervelende menstruatie? Het is dus gewoon een kwestie van selectief leren zijn. Er zijn veel biologische producten om tijdens je maandelijkse periodes te gebruiken.

4. Het verbeteren van je dieet kan een pijnlijke menstruatie helpen verlichten

Vrouw eet een salade

Het aanpassen van je voedingsgewoonten is erg belangrijk als het gaat om het verminderen van menstruatiepijn. Volgens een studie gepubliceerd in het medisch tijdschrift Verloskunde en Gynaecologie, kan een dieet rijk aan groenten en vetarm de intensiteit van PMS en dysmenorroe (menstruatiekrampen) verminderen.

5. Probeer warmtetherapie

Warmtetherapie is al jaren een behandeling voor een minder pijnlijke menstruatie. Onderzoek gepubliceerd in Evidence-Based Nursing heeft uitgewezen dat als het gaat om menstruatiekrampen warmte net zo effectief is als ibuprofen. Dit komt, omdat het zwelling vermindert en ontspanning veroorzaakt.

6. Neem ontstekingsremmende infusies om een pijnlijke menstruatie te verlichten

Dit is een natuurlijke therapeutische optie tegen ongemak van de menstruatie. Een review in het Iranian Journal of Pharmaceutical Research heeft zelfs vastgesteld dat kruidengeneeskunde een veelbelovende manier is om dysmenorroe te verlichten. Gebruik bij voorkeur:

 • kamille
 • gember
 • kaneel
 • munt

7. Beweeg regelmatig

Blijf actief tijdens je menstruatiecyclus. Dit is goed omdat fysieke activiteit de afgifte van endorfines bevordert, ook wel bekend als ‘gelukshormonen’. Zo kan 20 minuten regelmatige lichaamsbeweging per dag je menstruatiepijn helpen verlichten en daardoor je humeur verbeteren.

8. Beoefen ontspanningstechnieken

Vrouw doet yoga

Besteed wat tijd aan het beoefenen van meditatie, yoga of enige andere vorm van ontspanning, aangezien deze allemaal kunnen bijdragen aan het verlichten van het ongemak door de menstruatie. Het heeft niet alleen een positieve invloed op je humeur, maar het helpt je ook om vaginale pijn en ongemak te verlichten.

9. Doe niet aan zelfmedicatie

Veel vrij verkrijgbare pijnstillers helpen bij het verlichten van menstruatiekrampen. Pas echter op dat je hun consumptie niet overschrijdt. Raadpleeg in feite je arts of apotheker over de juiste doses. Wat betreft andere symptomen zoals jeuk en irritatie, moet je hun oorsprong kennen voordat je de juiste behandeling bepaalt.

10. Raadpleeg een arts als je een pijnlijke menstruatie hebt

Menstruatie is van nature een beetje ongemakkelijk en tot op zekere hoogte pijnlijk. Het kan echter zijn dat je met je arts wilt praten als je symptomen ernstig en aanhoudend zijn.

Af en toe kunnen klachten zoals krampen, irritatie, een brandend gevoel en vieze geuren een specifieke behandeling vereisen. Mogelijk heb je daarom enkele aanvullende tests nodig om dit te bepalen.

Een pijnlijke menstruatie: conclusie

Kortom, let meer op de intieme hygiëneproducten die je gebruikt en kies voor biologische alternatieven vrij van irriterende en schadelijke stoffen. Je moet ook je levensgewoonten herzien en zo nodig een arts raadplegen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Nicole W. A question for women’s health: chemicals in feminine hygiene products and personal lubricants. Environ Health Perspect. 2014;122(3):A70–A75. doi:10.1289/ehp.122-A70 
 • Fashemi B, Delaney ML, Onderdonk AB, Fichorova RN. Effects of feminine hygiene products on the vaginal mucosal biome. Microb Ecol Health Dis2013;24:10.3402/mehd.v24i0.19703. Published 2013 Feb 25. doi:10.3402/mehd.v24i0.19703 
 • Barnard, N. D., Scialli, A. R., Hurlock, D., & Bertron, P. (2000). Diet and sex-hormone binding globulin, dysmenorrhea, and premenstrual symptoms. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(99)00525-6 
 • Akin, M. D., Weingand, K. W., Hengehold, D. A., Goodale, M. B., Hinkle, R. T., & Smith, R. P. (2001). Continuous low-level topical heat in the treatment of dysmenorrhea. Obstetrics and Gynecologyhttps://doi.org/10.1016/S0029-7844(00)01163-7 
 • Safarzadeh, A., Zare, S., Yousefabadi, S. R., & Ghoreishinia, G. (2016). The relationship between Exercise and premenstrual syndrome. International Journal of Medical Research & Health Sciences. 
 • Jasuja, Veena. (2013). Relaxation Technique and Premenstual Syndrome: A Psychophysiological Study.. IOSR Journal of Dental and Medical Sciences. 8. 17-22. 10.9790/0853-0811722. 

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.