De beste tips voor je intieme hygiëne

Goede gewoontes op het gebied van intieme hygiëne zijn essentieel om infecties te helpen voorkomen. Bovendien kunnen ze andere problemen helpen voorkomen, zoals irritatie en nare geurtjes.
De beste tips voor je intieme hygiëne

Geschreven door Solimar Cedeño

Laatste update: 09 augustus, 2022

Je intieme hygiëne is erg belangrijk, omdat het je kan helpen om een goede genitale gezondheid te behouden. Een goede intieme hygiëne kan infecties en ziekten die voornamelijk vrouwen treffen voorkomen.

Extreme hygiëne is echter ook niet goed. Je kunt je hygiëne niet verwaarlozen, maar je moet er ook niet geobsedeerd door zijn. Beide uitersten kunnen namelijk slechte gevolgen hebben voor je intieme gebied.

In dit artikel vertellen we je wat je wel en niet moet doen met je persoonlijke hygiëne en je dagelijkse leven. Zodoende kan je mogelijk ziekten of vervelende infecties voorkomen.

De beste tips voor je intieme hygiëne

1. Gebruik de juiste zeep

Om je intieme gebied te wassen, raden we je aan om zeep zonder parabenen en met een neutrale pH-waarde te gebruiken. Dit komt omdat zeer sterke zeep mogelijk je natuurlijke zuurgraad kan veranderen en infecties kan veroorzaken.

Om die reden kan je normale zeep gebruiken voor de rest van je lichaam, maar vermijd het gebruik ervan in je intieme gebied. Tegenwoordig zijn er speciale zepen voor vrouwelijke intieme hygiëne op de markt en we raden je aan er één te kopen. Ze zijn zachter voor je huid en kunnen ook helpen om nare geuren te elimineren.

2. Eenmaal jezelf wassen is genoeg

Eenmaal per dag je intieme gebied wassen is voldoende om deze schoon en bacterievrij te houden. Vergeet niet dat overmatig reinigen je pH-waarde ook kan veranderen, waardoor je mogelijk kwetsbaarder wordt voor bacteriën en schimmels.

Als je een actief seksleven hebt, dan raden we je aan om je geslachtsgebied voor en na de seks te wassen.

  • Tijdens de gemeenschap kan je gemakkelijk bacteriën oplopen.
  • Was jezelf daarom zo snel mogelijk om urineweginfecties te voorkomen.

3. Vermijd het dragen van strakke kleding

Strakke jeans zijn slecht voor je intieme hygiëne

Kleding die te strak zit in je intieme gebied kan irritatie veroorzaken. Als je kleding voortdurend wrijft voel je je niet alleen ongemakkelijk, maar het kan er ook voor zorgen dat je meer gaat zweten. Zodoende kan het bacteriën en slechte geurtjes veroorzaken. Dit gebeurt vaak met zeer strakke jeans.

Wanneer kleding strak zit en tegen je huid wrijft, kan het brandwonden of kleine verwondingen veroorzaken. Dit kan vervolgens mogelijk infecties veroorzaken. Normaal gesproken zit de vulva vol met bacteriën. Bij constante vochtigheid en wrijving neemt je risico op infecties echter toe.

4. Vermijd vaginaal douchen

Vaginaal douchen is vaak slecht voor de gezondheid van vrouwen. De enige keer dat we het gebruik van deze producten aanbevelen, is wanneer je huisarts het voorschrijft.

Vaginale douches kunnen je vaginale flora veranderen, waardoor het risico op infecties mogelijk toeneemt. Om die reden moet je ze vermijden. Je intieme gebied is zeer gevoelig en heeft een specifieke pH-waarde. Elk product dat je gebruikt kan deze waarde veranderen.

5. Maak jezelf schoon in de juiste richting

Als je naar het toilet gaat, veeg je dan van achter naar voren af of van voor naar achteren? Veeg van voor naar achter af. Doe je dit niet, dan sleep je mogelijk bacteriën uit je anus naar je urinewegen. Dit kan leiden tot infecties zoals blaasontsteking, wat meestal wordt veroorzaakt door E. coli bacteriën die zich in het maag-darmkanaal bevinden.

Als complicaties veroorzaakt worden door deze infectie, kan deze zelfs een weg naar de nieren vinden. Om die reden is het belangrijk om dit te helpen voorkomen met behulp van een goede intieme hygiëne.

6. Zorg voor je intieme hygiëne tijdens je menstruatie

Hoewel het een beetje voor de hand ligt, moet je voorzichtiger zijn met je intieme hygiëne terwijl je ongesteld bent. Naast het verzorgen van de nare geurtjes die normaal gesproken bij de menstruatie horen, moet je er rekening mee houden dat de zuurgraad afneemt. Om die reden is dit een ideaal scenario voor infecties.

  • Zoals we eerder al zeiden, is het niet nodig om je intieme gebied meerdere keren per dag te wassen.
  • Het is echter wel essentieel om je maandverband of tampons om de 4 tot 6 uur te vervangen.

7. Was je intieme zone niet met sponsen

Vermijd het wassen van je vulva met sponzen. Deze hulpmiddelen zijn een ophoping van bacteriën die je ten koste van alles moet vermijden. Bovendien is de huid van je intieme zone zeer gevoelig. Als je er te hard over wrijft, kan je de huid irriteren. Dit kan daarna mogelijk infecties veroorzaken.

  • We raden je aan om dit gebied met je eigen handen te wassen, zolang ze schoon zijn natuurlijk.
  • Vermijd het gebruik van je nagels tijdens het schoonmaken, omdat je jezelf kan verwonden en zodoende mogelijk infecties kan veroorzaken.

8. Scheer erg voorzichtig

Vrouw die vaginale gebied scheert

Bij het scheren moet je oppassen dat je je niet verwondt in je intieme zone. Open wonden kunnen bacteriën en infecties aantrekken. Als je jezelf harst of een andere methode gebruikt, moet je ook oppassen dat je geen irritatie veroorzaakt.

Daarnaast raden we aan om je schaamhaar niet volledig te verwijderen. Het beschermt je namelijk tegen veel bacteriën. Zonder het haar verhoog je mogelijk je risico op infecties.

9. Draag katoenen ondergoed

Katoenen ondergoed absorbeert vocht en bevordert de ventilatie. Zodoende blijft je intieme zone koel en grotendeels vrij van bacteriën. We raden nylon ondergoed niet aan, omdat het niet goed ventileert en zodoende bacteriën kan opvangen.

Heb je ooit een onaangename geur opgemerkt in je intieme omgeving? Dit kan het gevolg zijn van nylon ondergoed of ondergoed gemaakt van iets anders dan katoen. Om nare geurtjes te voorkomen, is het belangrijk dat je vocht geen kans geeft.

Volg deze eenvoudige hygiënetips en je zult mogelijk direct resultaat merken. Je zal je frisser en gezonder voelen en ook beter ruiken. Je kan op deze manier helpen om infecties te voorkomen, dus zorg ervoor dat je extra aandacht besteedt aan je intieme hygiëne.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cuevas, A., Celis, C., Herrán, S., Hernández, I., Paredes, O., & Paradas, A. (2010). Higiene íntima femenina y vaginosis bacteriana. Encuesta epidemiológica latinoamericana 2008. Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.
  • Guaschino S , Benvenuti C , SOPHY Study Group. SOPHY project: an observational study of vaginal pH, lifestyle and correct intimate hygiene in women of different ages and in different physiopathological conditions. Part II. https://europepmc.org/abstract/med/18854801
  • Chen, Ying. Bruning, Elizabeth. Rubino, Joseph. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. https://doi.org/10.1177%2F1745505717731011

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.