Mastalgie: beschrijving en oorzaken

De meestvoorkomende oorzaak van mastalgie is de hormonale verandering die aan menstruatie voorafgaat. Het is echter belangrijk om andere aandoeningen uit te sluiten.
Mastalgie: beschrijving en oorzaken

Laatste update: 04 juni, 2020

Mastalgie is een medische term die verwijst naar pijn in de borst. Het komt veel voor bij vrouwen, vooral bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd die de menopauze nog niet hebben bereikt.

Er kunnen veel van dit soorten pijn zijn vanwege verschillende redenen. Ongeveer 70% van de vrouwen zegt dat ze het ooit in hun leven hebben meegemaakt.

Ja, het kan nogal hinderlijk zijn, maar de overgrote meerderheid van de gevallen heeft gewoon iets te maken met de menstruatie. Het is dus zelden een teken dat er sprake is van een ernstige ziekte.

Er zijn echter momenten waarop mastalgie ook een symptoom kan zijn van bepaalde ziekten. Borstkanker kan zelfs een reden zijn, ook al is dit zeldzaam. Vanwege de heterogeniteit leggen we in dit artikel de meestvoorkomende oorzaken van mastalgie uit. Het is belangrijk om te weten wat ze zijn om te bepalen of je naar een arts moet gaan.

Wat zijn de meest waarschijnlijke oorzaken van mastalgie?

Allereerst is het belangrijk op te merken dat mastalgie meestal wordt veroorzaakt door hormonale activiteit. Tijdens de menstruatiecyclus van een vrouw variëren de hormonale niveaus van oestrogeen en progesteron in bepaalde fasen.

Na de eisprong blijven de hormonen verhoogd tot de dagen voor de menstruatie. Hun functie is om de kanalen van de borstklier te stimuleren om ze te vergroten. Ook beginnen de borsten vocht vast te houden. Het resultaat is dus een vergroting van de omvang die tot pijn kan leiden.

Mastalgie is in dergelijke gevallen cyclisch. Borstpijn volgt dus een patroon dat overeenkomt met de menstruatiecyclus. Het neemt toe vlak voor de menstruatie. Sommige vrouwen kunnen er zelfs last van hebben vanaf het moment dat ze beginnen te ovuleren.

Testen om mastalgie te onderzoeken

Ook heeft dit soort pijn bepaalde kenmerken. Het beïnvloedt meestal de hele borstkas en de gevoeligheid in dit gebied neemt aanzienlijk toe. Sommige vrouwen ervaren problemen wanneer ze een beha omdoen of ze kunnen de pijn voelen tot helemaal in hun oksels.

Oorzaken van niet-cyclische mastalgie

Verwondingen

Wanneer mastalgie geen patronen volgt en niet kan worden geassocieerd met hormonale veranderingen, is het belangrijk om andere mogelijke oorzaken te onderzoeken. Om te beginnen moet je uitsluiten dat de pijn het gevolg is van een soort klap of stoot.

Medicatie

Praat ook met je arts over eventuele medicijnen die je gebruikt. Veel medicijnen kunnen in dit gebied namelijk pijn veroorzaken als bijwerking, vooral bepaalde antidepressiva en hormonale therapieën.

Hormonale anticonceptiva zijn de meest gebruikelijke behandeling van mastalgie als gevolg van cyclische hormonale veranderingen. Volgens sommige onderzoeken helpen deze medicijnen dit soort pijn te verminderen, hoewel het in sommige gevallen kan blijven sluimeren of als bijwerking kan optreden.

Operaties

Een eerdere borstoperatie, ook al is het lang geleden, kan ook leiden tot mastalgie. Het komt relatief vaak voor omdat sommige zenuwen tijdens chirurgische ingrepen verwond raken. Littekens kunnen dit probleem ook veroorzaken.

Borstcysten

Dit zijn kleine zakjes gevuld met vocht die zich in de borsten vormen. Het is echter een goedaardige en vrij vaak voorkomende situatie waarvoor geen behandeling nodig is, tenzij het ongemak veroorzaakt. Deze kunnen op elke leeftijd voorkomen, hoewel ze vaker voorkomen na de menopauze.

Borstkanker

Borstkanker is een van de meestvoorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Het komt echter zeer zelden voor dat het zich manifesteert via mastalgie. Het is in ieder geval belangrijk om dit uit te sluiten. Daarom moet een arts diagnostische technieken gebruiken, zoals de mammografie.

Een mammografie om afwijkingen in de borst te onderzoeken

Hoe diagnosticeren artsen de oorzaak van mastalgie?

Om de oorzaken correct te diagnosticeren, moet een patiënt zoveel mogelijk informatie met haar arts delen over de aanwezige symptomen. Je moet weten welk gebied getroffen is, bijvoorbeeld of je hele borst pijn doet of slechts een deel ervan. Je moet ook weten wanneer de pijn verschijnt en weer verdwijnt.

Ook kan een arts je helpen met bepaalde aanvullende tests om een diagnose te stellen. De meest gebruikte tests zijn de mammografie en echografie. In sommige gevallen kunnen ze een biopsie doen om de aard van de pathologie te bepalen.

Conclusie

Mastalgie is een veelvoorkomend ongemak dat bijna alle vrouwen op een bepaald moment in hun leven ervaren. Over het algemeen komt het door hormonale veranderingen.

Het is echter belangrijk om je arts te raadplegen, zodat deze eventuele twijfels kan wegnemen. Je arts kan dan of een ziekte uitsluiten of een juiste diagnose stellen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.