Peterselie gebruiken om je nieren te ondersteunen

Peterselie zit boordevol voedingsstoffen die we nodig hebben om een ​​goede gezondheid te behouden. Ben jij al op de hoogte van de mogelijkheid om peterselie te gebruiken om je nieren te ondersteunen?
Peterselie gebruiken om je nieren te ondersteunen

Geschreven door Óscar Dorado

Laatste update: 11 augustus, 2022

Vandaag willen we je graag meer vertellen over de vele voordelen van peterselie voor je nieren. Niet veel mensen weten dat je dit kruid kunt gebruiken om je nieren te ondersteunen. Lees dus snel verder.

Peterselie is over de hele wereld een populair kruid en is zeer populair in de wereld van de gastronomie. Dat is te danken aan de heerlijke, levendige smaak. Je kent waarschijnlijk al verschillende manieren om het aan je maaltijden toe te voegen.

Alsof deze eigenschappen nog niet genoeg reden waren om peterselie te gebruiken is heeft peterselie ook geneeskrachtige eigenschappen. Die zijn bij minder mensen bekend, vooral als het gaat om de gezondheid van je nieren. In dit artikel zullen we je vertellen over de prachtige effecten die peterselie heeft om je nieren te ondersteunen.

De rol van de nieren

De nieren zijn de filters van het lichaam en werken 24 uur per dag. Ze verwerken alles wat je lichaam binnenkomt en scheiden de goede en nuttige bestanddelen van de slechte en overbodige zaken. Als ze daarmee klaar zijn, sturen ze al het afval via je urine het lichaam uit.

Je dagelijkse gewoonten, zoals bijvoorbeeld een onvolwaardig, ongezond dieet en/of een zittende levensstijl, bevorderen mogelijk de ophoping van gifstoffen in je lichaam. Dit dwingt de nieren om over te werken.

Naast het aannemen van een gezondere levensstijl is het gebruik van natuurlijke remedies om je nieren te reinigen een van de manieren om de efficiëntie van deze organen te optimaliseren.

Peterselie dankt zijn ongelooflijke eigenschappen aan het feit dat het een goede bron van vitamines en mineralen is. Zoals je waarschijnlijk al kunt raden, zijn deze voedingsstoffen een must voor een optimale gezondheid van je nieren.

De voordelen van peterselie om je nieren te ondersteunen

De voordelen van peterselie om je nieren te ondersteunen

1. Peterselie gebruiken helpt de gezondheid van je nieren te ondersteunen

Peterselie is een diureticum en het helpt om lichaamsvloeistoffen te elimineren. Het vochtafdrijvende effect is fundamenteel voor dit proces, omdat het lichaam op deze wijze het afval en gifstoffen verwijdert.

  • Daarnaast levert de inname van peterselie het lichaam vitamines en mineralen aan die onmisbaar zijn.
  • Peterselie kan bovendien helpen bij het voorkomen van nierstenen en galstenen.

2. Het heeft ontstekingsremmende eigenschappen

Peterselie bevat actieve ingrediënten, ook bekend als flavonoïden. Peterselie bevat zowel quercetine als apigenine, twee flavonoïden die beiden een ontstekingsremmende werking hebben. Bovendien bevat dit kruid grote hoeveelheden krachtige antioxidanten zoals vitamine C.

3. Peterselie bevordert de verwijdering van afvalstoffen

Naast de voordelen voor de gezondheid van de nieren bevat peterselie ook antioxidanten en biedt het gebruik ervan andere belangrijke voordelen voor de spijsvertering.

Peterselie stimuleert de spijsvertering en de nierfunctie door deel uit te maken van het gehele proces van het afvoeren van gifstoffen. In wezen helpt peterselie de algehele spijsvertering en effectieve verwerking van afvalstoffen te verbeteren.

Bovendien moet je weten dat peterseliebladeren een carminatieve remedie zijn omdat het een gas-afdrijvende werking heeft. Ze helpen deze winderigheid te verlichten door de vorming van gassen in het maagdarmkanaal te voorkomen. Dat helpt op zijn beurt om zwelling te verminderen.

4. Peterselie gebruiken kan helpen bij nierstenen

Peterselie

Nierstenen zijn opgebouwde minerale afzettingen die zich in de nieren of in de urinewegen bevinden. Hoewel ze iedereen kunnen treffen, zijn het veelal mannen tussen de 30 en 50 jaar die door de aanwezigheid van nierstenen klachten ontwikkelen.

Peterselie bevat nauwelijks natrium, zodat het gebruiken van dit kruid kan helpen bij het onder controle houden van de bloeddruk. Op zijn beurt kan een normale bloeddruk helpen om zowel nierproblemen als hart- en vaatziekten te voorkomen.

Een te hoge bloeddruk kan bovendien de bloedvaten in de nieren beschadigen en verharden, wat vervolgens kan leiden tot de ophoping van ongewenste afvalstoffen en het ontstaan van nierstenen.

In dit vlak helpt peterselie bij het voorkomen van de ophoping van calciumoxalaat in de nieren. De aanwezigheid van grote hoeveelheden van deze stof is de meestvoorkomende oorzaak van de vorming van nierstenen.

Dit alles kun je dus mogelijk voorkomen door je nieren te ondersteunen met de effecten van peterselie op de bloeddruk en de nierfiltratie.

5. Het is een natuurlijk diureticum

Tot slot is peterselie een zeer effectief natuurlijk diureticum. Dit betekent dat het kan helpen om:

  • meer te plassen
  • vochtretentie in het lichaam te verminderen.

Als gevolg daarvan heeft het een reinigend effect op de nieren. Het helpt om afzettingen te verminderen en de eliminatie van pathogenen te optimaliseren.

Wist je al dat ook peterseliezaden een vochtafdrijvend effect hebben? Ze bevorderen de uitscheiding van vocht door het lichaam en verminderen daardoor het vasthouden van vloeistoffen.

Hun diuretisch effect is het resultaat van twee stoffen die zich in de etherische oliën van peterselie bevinden: apiol en myristicine. Naast andere functies helpen de zaden waar deze oliën zich in bevinden bij het verwijderen van:

  • gifstoffen
  • overtollig natrium
  • vocht dat zich in het lichaam heeft verzameld

Dit zijn allemaal zaken die de nierfunctie helpen te verbeteren. Peterselie is dus een kruid dat boordevol voedingsstoffen zit die bacteriën, schimmels en parasieten op afstand houden. Door peterselie te gebruiken kun je dus je nieren ondersteunen. Je moet het dan ook zeker in je dieet opnemen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • S. Martínez-Flórez, J. González-Gallego, J. M. Culebras y M.a J. Tuñón. Los flavonoides: propiedades y acciones antioxidantes. Nutr. Hosp. 2002; XVII (6) 271-278
  • Vicente-Vicente A. Eficacia y seguridad de la quercetina como complemento alimenticio. Redalyc.org. 2018. http://www.redalyc.org/html/919/91931189008/
  • Kreydiyyeh, S. I., & Usta, J. (2002). Diuretic effect and mechanism of action of parsley. Journal of Ethnopharmacology, 79(3), 353–357. Retrieved from http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/11849841

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.