Je nieren natuurlijk ontgiften met basilicum en salie

Dankzij de vochtafdrijvende eigenschappen van basilicum en salie, kun je je nieren reinigen en ontgiften en je gezondheid verbeteren door de eliminatie van afval te bevorderen.
Je nieren natuurlijk ontgiften met basilicum en salie
Karla Henríquez

Geschreven en geverifieerd door de dokter Karla Henríquez.

Laatste update: 28 januari, 2021

Je nieren natuurlijk ontgiften is belangrijk als ondersteuning om een goede gezondheid te behouden en om chronische of degeneratieve ziekten te voorkomen. Door een goede werking van je nieren wordt de natuurlijke ontgifting van  je lichaam ook bevorderd.

Je kunt gelukkig met behulp van medicinale planten je nieren, lever en darmen reinigen en op die manier veel aandoeningen helpen voorkomen of behandelen.

Lees in dit artikel om te leren je nieren natuurlijk te ontgiften met een mengsel van basilicum en salie. Deze twee aromatische planten bevorderen de natuurlijke nierfunctie, terwijl ze tegelijkertijd vele andere gezondheidsvoordelen bieden.

Waarom is het belangrijk om je nieren natuurlijk te ontgiften?

Onze organen zitten vol giftige stoffen vanwege de chemicaliën die aanwezig zijn in ons voedsel, de lucht, verzorgings- en schoonmaakproducten, water, enz. Met de tijd hopen deze gifstoffen zich op en kunnen ze naast ziekten ook ongemakken veroorzaken.

Je nieren zijn verantwoordelijk voor het opruimen van giftige stoffen en het afvoeren daarvan via de urine. Als ze echter te veel moet werken, kunnen ze overlast raken en daardoor verzwakken.

Het is belangrijk om je lichaam te helpen je nieren natuurlijk te ontgiften om in goede gezondheid te blijven en te genieten van een goede kwaliteit van leven. Je kunt dit bereiken met een uitgebalanceerd dieet en door natuurlijke remedies te gebruiken die vochtafdrijvende en ontgiftende eigenschappen hebben.

Planten voor je nieren

Basilicum

Basilicum

Basilicum is een aromatisch kruid dat je kunt gebruiken om heerlijke sauzen, salades en pastagerechten te bereiden. Daarnaast is dit kruid rijk aan vitamine B1, vitamine E en mineralen zoals kalium en calcium. Bovendien bevat basilicum ook antioxidanten en vezels.

Al met al is basilicum een medicinale remedie met eigenschappen die helpen bij de spijsvertering en ontspanning. Houd dit kruid dus bij de hand om er een aftreksel van te maken of het als specerij te gebruiken.

Als het gaat om je nieren, is basilicum zeer effectief dankzij het kaliumgehalte. Het bevordert ook de eliminatie van vloeistoffen en gifstoffen door de hoeveelheid van uitgescheiden urine te verhogen.

Over het algemeen verbetert deze plant de gezondheid van de nieren en helpt het ook bij het afbreken van nierstenen. Om deze reden kunnen mensen die gevoelig zijn voor koliek dat helpen voorkomen met basilicum.

Salie

Salie is een geneeskrachtig kruid dat zijn naam dankt aan het Latijnse woord “genezen.” In die zin geeft de naam zelf de gezondheidskenmerken aan die deze plant bevat!

Allereerst is het een geweldige remedie om aandoeningen aan de luchtwegen en de spijsvertering te behandelen. Dit aromatische kruid is ook uitstekend voor het reinigen van de nieren dankzij de vochtafdrijvende en zuiverende eigenschappen.

Door het gedurende een bepaalde periode te consumeren, kun je ontgifting bevorderen door het verwijderen van vloeistoffen. Dit kruid bestrijdt ook zwelling, ontsteking en oedeem.

Deze informatie vind je vast ook interessant:
Effectief tonic van appelazijn, gember en honing

Mengsel van basilicum en salie

Een reinigend mengsel  van basilicum en salie

Ingrediënten

 • 10 blaadjes verse basilicum (15 g)
 • 5 blaadjes verse salie (8 g)
 • 1 kop water (200 ml)
 • 1 eetlepel honing (25 g)

Bereiding

Om deze remedie klaar te maken, moet je de verse kruiden gebruiken. Op deze manier weet je dat ze al hun gunstige eigenschappen bevatten.

 • Om dit mengsel te maken hoef je de basilicum- en salieblaadjes alleen te vermalen met een blender of in een vijzel, en daarna te mengen met het water.
 • Na het mengen van de kruiden met het water voeg je de honing toe om het te zoeten.

Hoe te gebruiken

 • Om de voordelen van deze remedie te verkrijgen en de gifstoffen uit je nieren te verwijderen, moet je het mengsel meteen innemen nadat je wakker geworden bent, voor je iets gaat eten. Drink het minstens 30 minuten voor het ontbijt.
 • Maak de remedie elke ochtend vers en drink het op het moment dat het klaar is.
 • Je kunt deze remedie regelmatig gebruiken, maar zorg ervoor dat je dit minstens een week lang doet.
 • Als je een ziekte hebt, of medicijnen gebruikt, dien je het middel onder medisch toezicht gebruiken.

Aanvullende adviezen

Om het meeste profijt van deze reiniging te hebben, moet je met het volgende rekening houden:

 • Drink dagelijks minstens 6 – 8 glazen water buiten de maaltijden en vooral rond de tijd dat je het reinigende mengsel drinkt.
 • Beperk de hoeveelheid zuivel en zout die je gebruikt.
 • Verhoog de hoeveelheid rauwe groenten die je eet en probeer ze bij elke maaltijd te eten.
 • Sport om je metabolisme te versnellen en zorg dat je voldoende zweet. Dit ondersteunt de nierfunctie.
 • Houd het gebied rond je nieren warm (tussen het middel en de lage rug), omdat deze organen erg gevoelig zijn voor kou. Breng indien nodig een verwarmingskussen of een kruik met warm water op het gebied aan. 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Alomar M, Y. Physiological and histopathological study on the influence of Ocimum basilicum leaves extract on thioacetamide-induced nephrotoxicity in male rats. Saudi Journal of Biological Sciences. Julio 2020. 27 (7). 1843-1849.
 • Hernández-Agero T, Carretero Accame Mª T, et al. Salvia. Fotoquímica, farmacologia y terapéutica. Farmacia Profesional. Julio 2002. 16 (7): 59-64.
 • National Kidney Foundation. 7 reglas de oro para la prevención de la enfermedad renal.
 • Nash, R. J. (2002). Sage: The Genus Salvia. Phytochemistry.
 • Neimat Allah S, Haggag M, et al. Effect of aqueous extract of sage and marjoram on chronic kidney patients. Egyptian Journal of Applied Sciences. Noviembre-Dicimebre 2020. 35 (11): 186-201.
 • Opalchenova, G., & Obreshkova, D. (2003). Comparative studies on the activity of basil – An essential oil from Ocimum basilicum L. – Against multidrug resistant clinical isolates of the genera Staphylococcus, Enterococcus and Pseudomonas by using different test methods. Journal of Microbiological Methods.
 • U.S. Department of Health and Human Services. (2009). The Kidneys and How They Work. National Institutes of Health.
 • Walch S. G, Kubulla Th, et al. Determination of the biologically active flavor substances and camphor in foods and medicines containing sage (Salvia officinalis L.). Chemistry Central Journal. Julio 2011. 5:44.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.