De nieren ontgiften met natuurlijke sappen

Door je dag te beginnen met een van deze sappen krijg je meer energie en kan je lichaam overtollig vocht afdrijven. Je kunt ook proberen het gebied rond de nieren te verwarmen om je gezondheid en welzijn te verbeteren.
De nieren ontgiften met natuurlijke sappen

Laatste update: 03 januari, 2019

Als je wilt genieten van een goede gezondheid, dan is het vooral belangrijk om je organen (inclusief je nieren) in de gaten te houden. Daarnaast is verstandig om goed te eten en zo nu en dan supplementen in te nemen die het lichaam helpen zichzelf te reinigen, vooral na de feestdagen.

In dit artikel leggen we uit waarom het zo belangrijk is om je nieren te reinigen. Daarnaast laten we zien hoe je dit kunt doen door verschillende natuurlijke vruchten- en groentesappen te drinken. Deze sappen bieden niet alleen veel gezondheidsvoordelen, maar hebben ook een verrassend lekkere smaak.

Waarom zou je je nieren ontgiften?

Je nieren zijn de organen die verantwoordelijk zijn voor het zuiveren van je bloed van mogelijke schadelijke stoffen. De nieren zorgen er onder andere voor dat deze stoffen via de urine worden afgedreven. Daarbij reguleren ze ook de vochtretentie in je lichaam. Deze belangrijke organen zijn dus essentieel om te overleven.

Dit betekent dat het belangrijk is dat je goed voor je nieren zorgt en ze in balans houdt. Dit doe je door bijvoorbeeld gezond te eten en vooral door je lichaam te ontgiften door verschillende reinigende voedingsmiddelen en supplementen in te nemen.

Natuurlijke sappen

Natuurlijke sappen zijn een makkelijke en gezonde manier om in korte tijd veel voedingsstoffen binnen te krijgen.

Wij raden aan je dag te beginnen met het drinken van een van de onderstaande sappen. Je zult na een week al zeker de effecten beginnen te merken. Vervolgens zul je je lichter voelen, omdat je overtollig vocht uit je lichaam verdrijft. Daarbij zul je meer energie hebben en je lichaam zal ook beter in staat zijn renale stoornissen tegen te gaan.

Je kunt het houden bij een van onderstaande sappen, maar het is nog beter om ze allemaal te drinken en geregeld met elkaar af te wisselen.

1. Appel-bleekselderijsap

Bleekselderij is een van de beste vochtafdrijvende groenten die er bestaan. Doordat deze groente zo’n subtiele smaak heeft, kun je bleekselderij praktisch aan elk sap toevoegen. In dit recept combineren we bleekselderij met appels.

Niet alleen omdat appels de drank een fijne, zoete smaak geven, maar vooral omdat appels veel voedingsstoffen bevatten, met bijna elk ander soort voedsel gecombineerd kunnen worden en kunnen helpen renale stoornissen te verlichten.

Ingrediënten

 • Eén stengel verse, groene bleekselderij, zowel het uiteinde als de bladeren
 • 3 appels (als ze biologisch zijn kun je ze met schil gebruiken)
 • Optioneel: enkele verse muntblaadjes
Muntsap

2. Kropsla-venkelsap

Deze verrassende combinatie heeft een heerlijke smaak en bevat ongelofelijk veel goede eigenschappen. Daarnaast is het meteen een nieuwe manier om sla te consumeren, een manier die vooral goed is voor mensen die sla niet goed kunnen verteren.

Kropsla heeft uitstekende vochtafdrijvende eigenschappen en kan ook helpen je zenuwstelsel onder controle te houden. Hierdoor is dit een perfect sap om ’s middags of ’s avonds te drinken.

De aparte smaak van venkel geeft dit sap een licht zoete smaak en de groente zelf helpt je ook overtollig vocht in het lichaam te elimineren.

Ingrediënten

 • 5 blaadjes groene of rode sla, gewassen (vermijd ijsbergsla, daar deze bijna geen voedingsstoffen bevat)
 • Eén stukje verse venkel
 • Eén theelepel honing
Peterseliesap

3. Sap van tomaten, uien en zout water

Uien zijn een van de beste voedingsmiddelen voor je nieren. In dit recept combineer je uien met tomaten, die kaliumrijk zijn, en wat zout water. Zout water is een natuurlijk supplement dat je systeem helpt in balans te blijven.

Hoewel dit sap dus zout bevat, bevat het daarnaast ook alle mineralen die je lichaam nodig heeft, in precies de juiste hoeveelheden. Dit sap helpt ook vochtretentie te voorkomen door je nieren te helpen overbodig vocht uit het lichaam te drijven.

Ingrediënten:

 • 4 rijpe tomaten
 • Een halve ui
 • 1 eetlepel extra vierge olijfolie
 • 4 eetlepels zout water
Tomatensap

Overige tips

Je nieren zijn samen met de lever de enige organen die baat hebben bij directe warmte. Dit komt doordat deze essentiële organen snel afkoelen. Ook zijn je nieren sterk verbonden aan je energieniveau en kan het aanbrengen van warmte daardoor je gezondheid en welzijn verbeteren.

Probeer je nieren een half uur per dag te verwarmen met een kruik of een verwarmingsmat of door het gebied rondom de nieren te bedekken met natuurlijke wol.

We raden vooral aan deze tips op te volgen gedurende de koude seizoenen.

Stoffen waar je voorzichtig mee moet zijn

Ook zou je onderstaande stoffen moeten vermijden, aangezien ze slecht zijn voor de nieren:

 • Melk en zuivelproducten
 • Witte suiker
 • Zout
 • Medicijnen
 • Probeer je proteïne-inname te beperken, vooral dierlijke proteïnen. Proteïnen bezorgen de nieren namelijk veel stress.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.