6 voedingsmiddelen die tot nierstenen kunnen leiden

Nierstenen kunnen erg pijnlijk zijn. Probeer daarom voedingsmiddelen te vermijden die tot nierstenen kunnen leiden en drink meer water om nierstenen uit je lichaam te verdrijven.
6 voedingsmiddelen die tot nierstenen kunnen leiden

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Nierstenen zijn kleine vaste fragmenten die niet vanzelf uit het lichaam verdwijnen. Ze kunnen blijven steken in de urinebuis en kunnen hierdoor heel wat pijn veroorzaken. Er zijn verschillende factoren die tot nierstenen kunnen leiden.

 

Wanneer je een gezond voedingspatroon aanhoudt is er minder risico op de vorming van nierstenen. Bovendien zorgt het ervoor dat de nierstenen die zich al in het lichaam bevinden sneller geëlimineerd kunnen worden.

Maar voorkomen is beter dan genezen.

Dat is waarom we willen je vertellen welke voedingsmiddelen die tot nierstenen kunnen leiden je moet vermijden. Vooral als je aanleg hebt voor nierstenen of ze in het verleden hebt gehad.

Probeer deze voedingsmiddelen zo veel mogelijk te vermijden of consumeer ze met mate.

Voedingsmiddelen die tot nierstenen kunnen leiden

1. Cafeïne

Ben jij ook zo verzot op koffie in de ochtend? Het helpt je misschien met wakker worden ‘s morgens maar het veroorzaakt wel degelijk schade.

Doordat je koffie drinkt moeten je nieren harden werken dan normaal. Daardoor zou deze gewoonte tot de vorming van nierstenen kunnen leiden. 

Cafeïne zit niet alleen in koffie, maar ook in thee en frisdranken.

Al deze dranken verhogen het calciumgehalte in de urine.  Door hun stimulerende effect kunnen ze op de lange termijn leiden tot nierfalen.

2. Rood vlees

Dierlijk eiwit en vet worden eveneens in verband gebracht met nierschade en zouden tot nierstenen kunnen leiden.

Als je teveel rood vlees eet, dan moet je weten dat de bestanddel en in rood vlees voor je lichaam moeilijk zijn om kwijt te raken.

Rood vlees bevat ook veel urinezuur en purines. Dat zou tot het ontstaan van jicht en nierstenen kunnen leiden.

Ook asperges, bonen en kool bevatten veel urinezuur. Probeer het consumeren van deze voedingsmiddelen daarom te spreiden om een opeenstapeling van urinezuur en aanmaak van nierstenen te voorkomen.

3. Kunstmatige zoetstoffen

We gebruiken ze om desserts en thee zoeter te maken en zijn ook in dieetdrankjes en calorie-arme producten terug te vinden.

Hoewel we ervan overtuigd zijn dat ze beter zijn dan suiker, hebben ze veel ernstige bijwerkingen. Kunstmatige zoetstoffen veroorzaken onder meer nierstenen en hebben een negatieve invloed op de werking van nieren.

4. Zout

Een van de meest voorkomende problemen in de voeding van mensen is de inname van zout.

Misschien gebruik je zelf niet overdreven veel zout wanneer je eten klaarmaakt, maar het zit veel in bereide voedingsmiddelen en het zit zelfs in snoep.

Wanneer je te veel zout eet, bevordert dit vochtretentie en de vorming van nierstenen. Je lichaam kan al het overmatige zout niet verwerken en slaat het uiteindelijk op in je nieren.

Zout zorgt er bovendien voor dat je bloeddruk gaat stijgen en draagt ​bij tot gewichtstoename.

5. Schelpdieren

Mensen wiens lichaam snel nierstenen aanmaakt moeten voedingsmiddelen met veel oxalaten vermijden. Deze organische stof bevordert de vorming van nierstenen uit calcium en zout. 

Voedingsmiddelen die veel oxaalzuur bevatten zijn onder meer schelpdieren, maar ook bladgroenten, chocolade en walnoten.

Daarnaast kan beter je consumptie van pinda’s, zemelen en bieten verminderen als je de vorming van nierstenen voorkomen wilt.

Selderij en lever bevat ook oxaalzuur, maar in mindere mate.

Onthoud dat de limiet 50 mg per dag is.

Om de absorptie van oxaalzuur te beperken, kun je het best veel calciumrijke voeding eten. Wanneer je beiden tegelijk consumeert kan het oxaalzuur beter verwerkt worden door de nieren.

6. Zuivel

Zuivelproducten zijn een noodzakelijk en belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon.

Ze bevatten veel calcium en zijn onontbeerlijk voor de groei en stevigheid van onze botten. Maar ze zijn niet geschikt voor mensen die snel nierstenen aanmaken.

Het consumeren van melk, yoghurt en kaas verhoogt de eliminatie van calcium via de urine en dit maakt het verwijderen van nierstenen en ander afval moeilijker.

Aan de andere kant wordt een tekort aan calcium in je dieet in verband gebracht met een hoger risico op nierstenen. Daarom wordt een matig gebruik aanbevolen.

Met andere woorden, je moet calcium niet uit je dieet schrappen, maar probeer om het binnen te krijgen via zoveel mogelijk verschillende voedingmiddelen, waaronder amandelen.

Wat kan ik dan eten om nierstenen te voorkomen?

Nu je een compleet overzicht hebt van producten die je beter kan vermijden, is het ook interessant om enkele voedingsmiddelen te bekijken die juist helpen om nierstenen te voorkomen.

Naast het volgen van een gezond voedingspatroon en het onderhouden van een gezonde levensstijl (sporten, niet roken en voldoende beweging) wordt aangeraden om minimaal 12 glazen water per dag te drinken.

De meeste mensen zijn zich ervan bewust dat ze minimum 8 glazen water per dag moeten drinken, maar mensen met aanleg voor nierstenen kunnen beter enkele glazen extra drinken.

Als je 12 glazen water per dag drinkt, wil dit zeggen dat je 8 glazen urine produceert. Water bevat niet alleen weinig zout, het helpt ook om andere afvalstoffen die zich in de urinewegen verzamelen uit het lichaam te verwijderen.

Houd je niet echt van water drinken? Verwerk het dan in smoothies, sapjes en thee. Of voeg eens een stukje citroen of ander fruit toe om je glas water een speciaal smaakje te geven. Op deze manier voeg je ook nog eens extra voedingsstoffen toe die het lichaam nodig heeft.

Vergeet niet dat koffie, alcohol en frisdranken niet meetellen!  


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Han H, Segal AM, Seifter JL, Dwyer JT. Nutritional Management of Kidney Stones (Nephrolithiasis). Clin Nutr Res. 2015;4(3):137–152. doi:10.7762/cnr.2015.4.3.137
  • Gul Z, Monga M. Medical and dietary therapy for kidney stone prevention. Korean J Urol. 2014;55(12):775–779. doi:10.4111/kju.2014.55.12.775
  • Tracy, C. R., Best, S., Bagrodia, A., Poindexter, J. R., Adams-Huet, B., Sakhaee, K., … Pearle, M. S. (2014). Animal protein and the risk of kidney stones: A comparative metabolic study of animal protein sources. Journal of Urology192(1), 137–141. https://doi.org/10.1016/j.juro.2014.01.093
  • Johnson RJ, Perez-Pozo SE, Lillo JL, et al. Fructose increases risk for kidney stones: potential role in metabolic syndrome and heat stress. BMC Nephrol. 2018;19(1):315. Published 2018 Nov 8. doi:10.1186/s12882-018-1105-0
  • Damasio PC, Amaro CR, Cunha NB, et al. The role of salt abuse on risk for hypercalciuria [published correction appears in Nutr J. 2011;10:63]. Nutr J. 2011;10:3. Published 2011 Jan 6. doi:10.1186/1475-2891-10-3

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.