Ontdek waarom je menstruatie vroeg komt

Hoewel een vroege menstruatie meestal geen ernstige aanleiding heeft, is het toch het beste een gynaecoloog te raadplegen. Hormonale veranderingen, gewichtsschommelingen en stress zijn de meest voorkomende oorzaken. Lees meer over waarom je menstruatie vroeg komt.
Ontdek waarom je menstruatie vroeg komt

Laatste update: 21 mei, 2022

Op een bepaald moment kan je dus al ongesteld zijn voor je het verwachtte. Met dat in gedachten willen we het vandaag hebben over waarom je menstruatie te vroeg komt.

De menstruatie is een van de processen die het leven van vrouwen tijdens hun vruchtbare jaren het meest bepalen. Het is een complex proces met verschillende fasen en er zijn veel factoren die het beïnvloeden. Daarom is het gebruikelijk dat er bij veel gelegenheden veranderingen optreden.

De menstruatiecyclus duurt meestal 28 dagen, vooral bij volwassen vrouwen die door de puberteit heen zijn en minder grote hormonale veranderingen doormaken. Dit is echter niet altijd het geval. In feite heeft elke vrouw een ander cycluspatroon en bloedingen met specifieke kenmerken.

Hoewel het normaliteitsbereik is vastgesteld tussen 21 en 35 dagen tussen de menstruaties, zijn er uitzonderingen waarbij de menstruatie eerder of later kan verschijnen. Lees dus verder en ontdek waarom je menstruatie vroeg kan komen en wat je moet doen als het je overkomt.

Waarom je menstruatie vroeg komt

Een vrouw houdt een klok voor haar buik
Veranderingen in de menstruatie komen door meerdere oorzaken, die vooral hormonaal zijn.

Zoals we hierboven al zeiden, duurt de menstruatiecyclus meestal rond de 28 dagen. Dit hangt echter af van de cyclus van elke vrouw en haar levensfase. We moeten er bijvoorbeeld rekening mee houden dat tijdens de eerste jaren dat een vrouw menstrueert de cyclus nog erg veranderlijk is. Hetzelfde gebeurt vlak voor het begin van de menopauze.

In beide stadia is het gebruikelijk om vrouwen te vinden die een vroege menstruatie hebben die zich elke maand kan herhalen. Het omgekeerde gebeurt ook, waarbij de menstruatie van een vrouw later komt dan gewoonlijk.

De werking van verschillende hormonen, zoals oestrogenen en progesteron, stuurt de menstruatiecyclus aan. Deze stoffen worden gesynthetiseerd door een ingewikkeld mechanisme waarbij zowel de hersenstructuren als de eierstokken betrokken zijn.

Wat er gebeurt is dat veel verschillende prikkels de hormoonproductie regelen. Bovendien kunnen bij letsels aan een van de betrokken organen veranderingen optreden. Die kunnen onregelmatige of vroegtijdige menstruatie tot gevolg hebben.

Misschien vind je dit ook interessant:
Mythen en misvattingen over menstrueren

Welke andere factoren zijn er?

A woman holding a blister pack of birth control pills.
Anticonceptiepillen zijn geweldige regulatoren van de menstruatiecyclus.

Een van de belangrijkste factoren die de menstruatie beïnvloeden is stress. Als een vrouw veel angst of stress ervaart, is het gebruikelijk dat haar menstruatie een van de eerste processen is die beïnvloed wordt. In veel gevallen komt haar menstruatie vroeg, maar het kan ook laat komen of atypisch worden in hoe de bloeding zich manifesteert.

Een andere belangrijke factor in deze situatie is voeding. Om te kunnen menstrueren moet een vrouw een bepaalde minimale hoeveelheid lichaamsvet hebben. Eetgewoonten hebben een grote invloed op de menstruatie van een vrouw, dus beginnen met een dieet of het veranderen ervan kan de menstruatie eerder doen komen.

Interessant is dat de body mass index de menstruatie kan beïnvloeden. Zowel zeer magere vrouwen als vrouwen met  ernstig overgewicht kunnen onregelmatigheid van de menstruatiecyclus ervaren.

Je moet er ook rekening mee houden dat bepaalde medicijnen en voorbehoedsmiddelen ervoor zorgen dat je menstruaties meer uit elkaar of dichter op elkaar komen te liggen. Een bijzonder voorbeeld is de morning-after pil. Deze pil veroorzaakt een hormonale verstoring van het evenwicht om een zwangerschap te voorkomen. Dat gaat soms gepaard met een onregelmatige menstruatie.

Je bent misschien ook geïnteresseerd in:
Hoe lang kan ik anticonceptiepillen gebruiken?

Wat moet ik doen als mijn menstruatie te vroeg komt?

De waarheid is dat het niet nodig is om je overmatig veel zorgen te maken over je menstruatie die te vroeg komt. Zoals we al gezegd hebben, beïnvloeden veel factoren de menstruatiecyclus, en meestal zijn deze niet van pathologische aard.

Maar als dit vaak gebeurt of als je je zorgen maakt over een ander aspect van je cyclus, kun je het beste naar de huisarts of een gynaecoloog gaan. Het is ook belangrijk dat je je dieet en je bewegingsgewoonten bekijkt, want intensieve lichamelijke activiteit kan je menstruatie veranderen.

Je arts kan vragen stellen en zo nodig onderzoek doen en alle tests afnemen die hij of zij nodig acht. Voor de zekerheid is het belangrijk om ziekten of grote hormonale onevenwichtigheden uit te sluiten die achter de vroegtijdige komst van je menstruatie kunnen zitten.

Periodieke doktersbezoeken zijn ook belangrijk

Dat is zeker het geval als het gaat om het onder controle houden van je menstruatie. Als je vragen of ongemakken hebt, raadpleeg dan je arts. Je kun het ook aan je gynaecoloog vragen als je hem of haar regelmatig ziet. Zo kun je eventuele problemen vroegtijdig opsporen, en het stelt je ook gerust.

Als de arts je raadpleegt over je menstruatieritme, kan hij bepalen dat je een regelmaat aanhoudt die als normaal wordt beschouwd. Noteer je dagen op een kalender, zodat de informatie die je op het spreekuur geeft zo nauwkeurig mogelijk is. Wellicht ook interessant voor jou

Dingen die niemand je vertelt over je ongesteldheid
Gezonder Leven
Lees het op Gezonder Leven
Dingen die niemand je vertelt over je ongesteldheid

Hoewel een hoop vrouwen er niet van houden wanneer hun ongesteldheid hun plannen in de war komt brengen, kan niet ongesteld worden nog verontrusten...  • Ciclo menstrual | womenshealth.gov. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from https://espanol.womenshealth.gov/menstrual-cycle
    Ciclo menstrual y fertilidad | Embarazo y maternidad. (n.d.). Retrieved May 5, 2020, from
  • Thakur, Harshada, et al. “Association of Body Composition, Nutritional Status and Menstruation among Early Adolescent Girls.” Indian Journal of Public Health Research & Development 9.5 (2018): 509-514.
  • Bae, Jinju, Susan Park, and Jin-Won Kwon. “Factors associated with menstrual cycle irregularity and menopause.” BMC women’s health 18.1 (2018): 36.