Oestrogeen: een essentieel hormoon voor vrouwen

De stoffen die ons lichaam produceert zijn verantwoordelijk voor het goed functioneren van bepaalde organen. Oestrogeen is noodzakelijk voor een gezonde lichaam en een gezonde geest.
Oestrogeen: een essentieel hormoon voor vrouwen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Hormonen zijn de sleutel tot het in evenwicht brengen van onze gemoedstoestand, en dit geldt vooral voor vrouwen. De stemming van mensen, het geestelijk welzijn en de algemene gezondheid gaan hand in hand met hormonen, en voor vrouwen is oestrogeen een essentieel hormoon.

Oestrogeen is een essentieel hormoon

Oestrogeen is dan ook een van de belangrijkste stoffen die het vrouwelijk lichaam produceert. Het is dus essentieel hormoon. Het is verantwoordelijk voor de groei van de borsten, de menstruatie en de verbreding van de heupen.

Tijdens de puberteit stijgt de productie van dit hormoon, waardoor de rijping van de baarmoeder, het baarmoederslijmvlies, de eileiders en de vagina worden gestimuleerd.

Hoewel zowel mannen als vrouwen op natuurlijke manier oestrogeen produceren, ervaren vrouwen de effecten ervan tijdens drie fundamentele fasen:

 • de puberteit
 • zwangerschap
 • de menopauze

In het algemeen is de belangrijkste functie van dit hormoon het reguleren van de ovulatie en de bevruchting. Het heeft ook een rol in andere processen, zoals het controleren van het cholesterolgehalte in het bloed en de vetstofwisseling.

Soorten oestrogeen

Oestrogeen is een steroïde geslachtshormoon dat is afgeleid van androgenen. Er zijn drie soorten oestrogeen in het lichaam, die alle drie endocriene functies vervullen. Alle drie de soorten werken op de kern van de cellen die de eiwitsynthese regelen, namelijk:

 • Oestron verwerft het aromatase enzym door de synthese van progesteron. De productie ervan vindt plaats in het vetweefsel en de eierstokken.
 • Oestradiol haalt het enzym aromatase uit testosteron en wordt in overvloed in het lichaam verkregen tijdens vruchtbare jaren.
 • Tot slot is er oestriol. Het wordt gesynthetiseerd door middel van androsteron en komt in grote hoeveelheden voor tijdens de zwangerschap.

Een van de sleutels tot een gezonde geest

Een gezonde salade maken

Oestrogeen helpt bij het reguleren van vele vitale functies van het lichaam. Het heeft bijvoorbeeld een preventieve werking op cerebrovasculaire aandoeningen. Een andere functie is dat het een integraal onderdeel is van het “commandocentrum” van het menselijk lichaam.

Oestrogeen produceert deze voordelen door de continue stroom van zowel bloed als glucose naar de hersenen te bevorderen. Dit is namelijk fundamenteel voor de gezondheid en het goed functioneren van neuronen en bepaalde neurotransmitters.

Oestradiol en de hersenen

Oestradiol is het sterkste oestrogeenhormoon. Het speelt een vitale rol bij de motorische functies. Ook is het gerelateerd aan het geheugen en leerprocessen, maar ook aan pijngevoeligheid.

Sommige specialisten schrijven zelfs oestradiol toe om de hersenen te beschermen tegen mogelijke schade die wordt veroorzaakt door ziekten zoals Alzheimer.

Andere voordelen

Dat zijn echter niet de enige voordelen die dit hormoon biedt. Vrouwelijke geslachtshormonen ondersteunen, naast het reguleren van de juiste werking van de voortplantingscyclus en het samenwerken met androgenen om het libido te stimuleren, ook de ontwikkeling van secundaire geslachtsorganen.

Dit hormoon helpt ook bij het verlagen van de bloeddruk en het beschermen van de botten als gevolg van calciumtekort. Daarnaast heeft het ook een positieve invloed op de werking van het urinewegstelsel.

Tijdens de menstruatie variëren de oestrogeengehaltes radicaal. Dit is de oorzaak van stemmingswisselingen die over het algemeen gepaard gaan met de menstruatie. Enkele gemeenschappelijke kenmerken die hierdoor worden veroorzaakt zijn onder andere:

 • irritatie
 • slapeloosheid
 • verlies van cognitieve vermogens
 • angst zonder duidelijke motieven

Menopauze en oestrogeen

Een vrouw vraagt advies bij de huisarts

Wanneer de menopauze begint, vermindert de oestrogeenproductie abrupt, wat leidt tot grote veranderingen in het lichaam.

Enkele veelvoorkomende symptomen van de menopauze zijn bijvoorbeeld:

 • vaginale droogte
 • radicale variaties in de stemming
 • extreme vermoeidheid
 • overmatig zweten
 • osteoporose

Ook nemen de risico’s op hart- en vaatziekten toe. Er zijn ook aanwijzingen dat de menopauze leidt tot een verlies van collageen en calcium. Daarom raden artsen in deze fase vaak bepaalde behandelingen aan om deze symptomen tegen te gaan.

Over het algemeen is een gezond dieet de beste manier om hormonen te reguleren. Dit, plus een gepersonaliseerde consistente oefenroutine, is fundamenteel voor het leiden van een gezond en evenwichtig leven.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.