Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Bij elke prenatale screening zal jouw arts je bloeddruk controleren. Dit is nodig om bijhorende problemen te voorkomen. Ontdek in dit artikel de symptomen en de mogelijke behandelingen van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap.
Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Geschreven door Antonella Grandinetti

Laatste update: 09 augustus, 2022

Controle van de bloeddruk tijdens de zwangerschap is de beste manier om andere schadelijke en ernstige aandoeningen te voorkomen. De diagnose hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap wordt gesteld wanneer de waarden hoger zijn dan 140/90 mmHg.

Maar weet jij eigenlijk precies  wat een hoge bloeddruk is? De bloeddruk is de kracht die het bloed uitoefent op de wanden van de slagaders. We spreken van hypertensie wanneer deze druk om een bepaalde reden te hoog is.

Als je vermoedt dat je last hebt van een hoge bloeddruk, raadpleeg dan je arts. Je moet deze aandoening onder controle houden. Het kan immers de gezondheid van jou en je baby aantasten. Negeer deze symptomen dus niet en raadpleeg je arts onmiddellijk.

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Laat je bloeddruk controleren

Bij vrouwen die voor de zwangerschap niet aan deze aandoening lijden, treedt een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap in het algemeen halverwege en/of tijdens de latere stadia van de zwangerschap op.

Meestal gebeurt dit na de twintigste week. Het komt regelmatig voor dat zwangere vrouwen tijdens de eerste maanden van de zwangerschap een lage bloeddruk hebben.

Afhankelijk van de symptomen kunnen we drie soorten hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap onderscheiden, die we hieronder zullen bespreken.

1. Zwangerschapshypertensie

Zwangerschapshypertensie is een hoge bloeddruk die zich meestal na de twintigste week van de zwangerschap ontwikkelt. Over het algemeen zijn er geen symptomen. Bovendien verdwijnt het vaak na de bevalling. Toch kan het deze gevolgen hebben zoals:

  • het verhogen van het risico op een hoge bloeddruk in de toekomst.
  • een vroegtijdige bevalling uitlokken.
  • een laag geboortegewicht veroorzaken.
  • leiden tot de ontwikkeling van pre-eclampsie.

2. Chronische hypertensie

Hiervan spreekt men wanneer een vrouw vóór de zwangerschap aan hypertensie lijdt of wanneer vóór de twintigste week sprake is van een hoge bloeddruk. Net als de aandoening die we hiervoor beschreven hebben, kan ook deze aandoening pre-eclampsie uitlokken.

3. Pre-eclampsie

Pre-eclampsie is een plotse stijging in de bloeddruk. Meestal treedt deze aandoening op het einde van de zwangerschap in het laatste trimester op. Het kan beschadigingen veroorzaken aan je organen zoals:

Bovendien kan dit het leven van de moeder en de baby bedreigen. Om die reden is het dus uitermate belangrijk dat je tijdens de zwangerschap je bloeddruk in het oog houdt.

Symptomen van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap

Prenatale zorg

Een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap gaat niet altijd met symptomen gepaard. Is dit wel het geval, dan veroorzaakt het meestal klachten zoals:

  • hoofdpijn en dan vooral achteraan in de nek.
  • een wazig zicht.
  • gevoeligheid voor licht.
  • zwelling van de handen en met name voeten.
  • ernstige buikpijn.

We hebben al gezien dat deze aandoening heel gevaarlijk kan zijn voor de moeder en de baby. Om die reden vormt de controle van de bloeddruk een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg.

Bij elke prenatale raadpleging zal jouw arts je bloeddruk controleren. Heb je last van oedeem in je handen en je gezicht? Lijd je aan een wazig zicht en misselijkheid? Dan moet je jouw arts raadplegen.

Dit zijn enkele symptomen van pre-eclampsie:

  • Te veel eiwit in de urine
  • Intense hoofdpijn
  • Veranderingen in het zicht, een wazig zicht of zelfs verlies van het zicht
  • Misselijkheid en braken
  • Kortademigheid
  • Laag aantal bloedplaatjes
  • Oedeem, voornamelijk in het gezicht en de handen
  • Plotselinge gewichtstoename
  • Pijn in de bovenbuik, meestal aan de rechterkant

Als je aan één van deze symptomen lijdt, dan zal je arts een reeks testen uitvoeren. Op basis van d resultaten zal hij dan bepalen of er sprake is van pre-eclampsie. Om jou en je baby te beschermen zal hij dan ook de gepaste acties ondernemen.

Ook dit is een interessant artikel:
Wat zijn de verschillende soorten zwangerschappen?

De behandeling van een hoge bloeddruk

Voorzorgsmaatregelen tijdens de zwangerschap

Jouw arts zal ook beslissen of je medicatie moet nemen. Dit kan nodig zijn om je bloeddruk onder controle te houden. Jouw arts zal op basis van de persoonlijke beoordeling van de situatie bepalen wat er moet gebeuren.

  • De behandeling van een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap zal ook afhangen van de conditie van de vrouw en van haar medische geschiedenis.
  • Ook de algemene toestand van de zwangerschap zal een rol spelen.

Ze kunnen medicijnen voor een hoge bloeddruk voorschrijven die veilig zijn voor jou en voor je baby. Neem de medicatie zoals jouw arts aangegeven heeft. Schrap of wijzig de dosissen niet.

Het kan bovendien ook gebeuren dat jouw arts aanbeveelt om voldoende vloeistof te drinken (ongeveer 12 glazen of drie liter per dag). Vermijd daarnaast koffie en dranken met cafeïne, en beperk je zoutinname tot het minimum.

Andere mogelijke aanbevelingen zijn een evenwichtig dieet met weinig zout en weinig ultrabewerkte voeding zoals snoep en gefrituurde gerechten. Hij of zij kan ook aanraden dat je veel rust.

Ernstigere gevallen kunnen een opname in het ziekenhuis vereisen. Dit is nodig om de situatie in de gaten te houden en de mogelijke ontwikkeling van pre-eclampsie te voorkomen.

Om een hoge bloeddruk tijdens de zwangerschap te voorkomen bevelen we ook aan dat je regelmatig traint. Denk bijvoorbeeld aan:

  • wandelen
  • yoga voor zwangere vrouwen
  • aquajoggen

 

Heb je vragen over dit onderwerp, praat dan met je arts bij je volgende prenatale controle. De arts zal in staat zijn om je vragen beter te beantwoorden dan wie dan ook. Dat komt omdat hij of zij de informatie kan aanpassen aan jouw persoonlijke medische geschiedenis en lichamelijke conditie.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.