7 gezondheidsmythes die diëtisten haten

Om gezond te zijn moet je een evenwichtig dieet volgen dat alle voedingsgroepen bevat, om voedingstekorten te vermijden.
7 gezondheidsmythes die diëtisten haten
Elisa Morales Lupayante

Beoordeeld en goedgekeurd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn genoeg theorieën over hoe je een gezond leven kunt leiden. De meeste van deze ‘gezondheidsmythes’ zijn echter niet onderbouwd of het is zelfs bewezen dat ze niet kloppen.

Hieronder zullen we een aantal van die onjuiste overtuigingen over gezond zijn bespreken en we geven een aantal aanbevelingen over hoe je echt gezonder kunt leven.

Populaire gezondheidsmythes die eigenlijk niet waar zijn

1. Eieren bevatten veel cholesterol

Eieren zijn gezond

Eieren zijn een bron van cholesterol en daarom geeft één van de gezondheidsmythes aan dat we eieren moeten vermijden, om het risico op hartziekten te verminderen.

Ze bevatten echter ook een indrukwekkende lijst van vitaminen en mineralen. Eieren kunnen een grote hoeveelheid gezondheidsvoordelen opleveren, van gewichtsverlies tot een gezond gezichtsvermogen en sterke spieren.

Aanbeveling

  • Je kunt eieren opnemen als onderdeel van een evenwichtig dieet. Het belangrijkste is echter dat je dit met mate doet. De meeste gezonde mensen kunnen zonder problemen een ei per dag eten.

2. Een glutenvrij dieet betekent gezonder eten

Glutenvrij dieet mythes

Gluten is een eiwit dat we kunnen vinden in tarwe, gerst en rogge. Glutenvrije diëten zijn normaal gesproken bedoeld voor mensen met coeliakie of die gevoelig zijn voor gluten.

Als je dit soort gezondheidsproblemen niet hebt, maar toch gluten vermijdt, kan het zijn dat je de vitaminen, vezels en mineralen mist die je nodig hebt voor een evenwichtig dieet.

Eén van gezondheidsmythes die je niet moet geloven, is dat glutenvrije diëten een afslankdieet zijn. Dat is namelijk niet het geval.

Aanbeveling

  • Voor mensen die geen coeliakie hebben, moet een evenwichtig dieet glutenbevattend voedsel met volkoren granen bevatten.
  • Wat je moet vermijden zijn ultrabewerkt meel en commerciële broden, omdat ze veel suiker kunnen bevatten.

3. Dieetproducten zijn goed voor gewichtsverlies

Voedingsmiddelen die als ‘dieetproducten’ worden bestempeld, bevatten vaak weinig vet of koolhydraten en zijn bovendien kunstmatig gezoet, waardoor ze vermoedelijk goed zijn voor gewichtsverlies.

Maar alleen omdat ze weinig vet of koolhydraten bevatten, betekent dit niet altijd dat ze ook weinig calorieën bevatten. Dus als je probeert om gewicht te verliezen, kan het eten van deze dieetproducten eigenlijk averechts werken.

Aanbeveling

  • Controleer altijd de etiketten op ‘dieet’ of ‘light’ producten. Let vooral op het caloriegehalte en vergelijk het met het caloriegehalte van de normale tegenhanger.

4. Rood vlees is slecht voor je gezondheid

Rood vlees

Het is waar dat rood vlees geassocieerd wordt met een hoger risico op hartziekten. Eén van de gezondheidsmythes is echter dat al het vlees tot dit probleem leidt.

  • In werkelijkheid heb je alleen last van de gevolgen voor de gezondheid als je reuzel, vlees met een hoog vetgehalte of gefrituurd vlees eet.
  • Vergeet niet dat rood vlees een goede bron van eiwitten, vitamine B12, collageen, ijzer en zink is.

Aanbeveling

  • In plaats van rood vlees volledig uit je dieet te halen, moet je kiezen voor magere stukken vlees met zo min mogelijk vet.
  • Vul je vleesconsumptie aan met andere soorten eiwitbronnen, zoals gevogelte, eieren, peulvruchten, vis en zeevoedsel.

5. Granola is een gezond ontbijt

Ondanks het feit dat het de reputatie van een gezond ontbijtproduct heeft, moeten we granola meer als een dessert beschouwen. Hoewel het een mix van volkoren granen bevat, is er meestal ook honing en fruit in verwerkt.

  • Een dieet met veel suikers is gekoppeld aan een groter risico op een verscheidenheid aan ernstige ziekten.

Aanbeveling

  • Vervang de granola door gekookte haver. Probeer walnoten en andere noten toe te voegen aan de haver voor wat knapperigheid.
  • Je kunt ook je eigen granola maken met een kleine hoeveelheid suiker en fruit om de calorieën onder controle te houden.

6. Je hoeft je alleen maar zorgen te maken over porties als je wilt afvallen

Porties

Gezond eten en afvallen betekent niet dat je jezelf het eten van gezonde en heerlijke maaltijden ontzegt. Een andere gezondheidsmythe is dat portiegrootte het enige is waar je aan moet denken bij het koken en doseren van je maaltijden.

  • In plaats van te focussen op de hoeveelheid en calorieën van je porties, moet je voorzichtig voedingsmiddelen kiezen die voldoende voedingsstoffen bevatten.
  • Het volgen van een dieet dat je niet hongerig, schuldig of zonder voedingsstoffen achterlaat, zorgt voor een gezonde voeding en gewichtsverlies dat op de lange termijn gemakkelijker te handhaven is.

Aanbeveling

  • Ga geen honger lijden. Als je gewicht wilt verliezen en voorkomen dat je weer terugvalt, houd dan zowel de porties als de producten die je eet in de gaten.

7. Het eten van vetrijke voedingsmiddelen maakt je dik

Ja, het klopt dat voedingsmiddelen die rijk zijn aan gezonde vetten meer calorieën bevatten. We hebben deze echter ook nodig om langer een verzadigd gevoel te houden en om ons te helpen onze behoefte aan junkfood onder controle te houden.

  • Vet bevat meer calorieën per gram dan koolhydraten en eiwitten. We hebben echter nog steeds vetten, vooral essentiële vetten, nodig in ons dieet.
  • Gezonde vetten zorgen ervoor dat je je voller voelt, zelfs met kleinere porties. Ze verminderen ook de hunkeringen en stimuleren de stofwisseling.

Aanbeveling

  • Kies voor hoogwaardige plantaardige oliën, zaden en noten.
  • Vermijd te allen tijde gefrituurd voedsel of voedsel met transvetten.

Vergeet deze gezondheidsmythes

Zoals je kunt zien zijn er tal van mythen die betrekking hebben op onze diëten en levensstijlen. Vergeet niet dat het geheim van gezond zijn bestaat uit het uit de buurt blijven van wonderbaarlijke diëten. Het gaat dus niet om het verwijderen van essentiële voedselgroepen uit je dieet is.

Als je persoonlijke vragen hebt over gezondheidsproblemen of levensstijl, maak dan een afspraak met je diëtist.


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.