Wat zijn de risico’s van een vitaminetekort?

8 januari 2019
Een vitaminetekort kan het ontstaan van verschillende ziekten veroorzaken. Die kunnen chronisch of ernstig zijn. In dit artikel zullen we enkele van de belangrijkste vitaminen bespreken. We tonen ook hoe hun afwezigheid jouw gezondheid kan aantasten.

Een evenwichtig voedingspatroon verschaft je lichaam de hoeveelheid energie die het nodig heeft om te functioneren. Het lichaam krijgt op die manier ook bepaalde basisvoedingsstoffen die ziekte voorkomen. Wat zijn dan de risico’s van een vitaminetekort?

We weten dat er vele risico’s verbonden zijn aan een tekort aan vitaminen. Dat is de reden dat vitaminen deel moeten uitmaken van je dagelijks voedingspatroon.

Een gezond dieet moet zowel essentiële als niet-essentiële voedingsstoffen bevatten. Je mag je vitaminen dus niet overslaan.

Het woord ‘vitamine’ is afkomstig van de Latijnse woorden ‘vita’ en ‘amina’. Dit betekent dus letterlijk de aminen of stoffen die van levensbelang zijn voor je lichaam.

Het voornaamste risico dat met een vitaminetekort verbonden is, is de mogelijkheid dat zich bepaalde ziekten en stoornissen ontwikkelen. Deze aandoeningen treden op wanneer je iets tekort komt dat je lichaam niet zelf kan aanmaken.

Sommige van deze aandoeningen kunnen ernstig of chronisch zijn. Dit is ook de reden waarom het fundamenteel is dat je een tekort aan vitaminen vermijdt.

De risico’s van een vitaminetekort

Een tekort aan vitamine B

Vitaminen B-complex zijn een groep van acht vitaminen. Alle acht beïnvloeden je metabolisme. Ze ondersteunen ook het zenuwstelsel. Je kan je wel voorstellen dat dit vitaminetekort in bepaalde gevallen heel ernstig kan worden.

De risico's van een tekort aan vitamine B

De risico’s van een vitaminetekort uit de groep B-vitaminen zijn de volgende:

Vitamine B1 of thiamine

Een tekort aan deze vitamine zal tot een neurologische stoornis leiden die bekend is als ‘Beriberi‘. Op zijn beurt kan dit leiden tot een hartaandoening.

Vitamine B2 of riboflavine

Dit vitaminetekort kan problemen veroorzaken met de slijmvliezen. Je kan dan bijvoorbeeld last hebben van:

 • droge ogen
 • een ontsteking van de tong
 • voortdurende traanproductie
 • enzovoort

Vitamine B3 of niacine

Als je niet genoeg niacine krijgt, dan kan dit leiden tot een ernstige ziekte met de naam ‘pellagra’

Vitamine B5 of pantotheenzuur

Dit tekort kan neurologische, dermatologische problemen veroorzaken en stoornissen van maag en darmen.

Vitamine B6 of pyridoxine

Lage niveaus van deze vitamine kunnen tot verteringsstoornissen of problemen met het zenuwstelsel leiden.

Vitamine B9 of foliumzuur

Een andere naam voor dit vitaminetekort is megaloblastaire bloedarmoede. Het ontstaat als gevolg van lage niveaus in foliumzuur. Deze stoornis tast ook de groei en de geestelijke ontwikkeling aan.

Vitamine B8 of biotine

Wanneer je onvoldoende vitamine B8 krijgt, dan loop je het risico op de ontwikkeling van dermatitis. De kans bestaat ook dat je problemen krijgt met:

 • de maag en de darmen
 • het zenuwstelsel
 • de spieren

Vitamine B12 of cobalamine

Een tekort aan deze vitamine leidt tot bloedarmoede en problemen die te maken hebben met de zenuwen en de spieren.

Lees ook dit artikel:
6 vitamines die niet in je dieet mogen ontbreken

Een tekort aan vitamine C

Een tekort aan vitamine C kan een aandoening veroorzaken die bekend is als ‘scheurbuik’. Deze aandoening veroorzaakt een verzwakking van het tandvlees. Het gevolg is dat het tandvlees gaat bloeden. Dit leidt dan tot het verlies van de tanden.

Bovendien kan dit vitaminetekort ook bloedarmoede en veranderingen van de huid en het haar veroorzaken. In zeer ernstige gevallen kan het leiden tot  onderhuidse en inwendige bloedingen.

Bij mensen met lage niveaus in vitamine C bloeden wonden vaak hevig. De wonden hebben ook veel tijd nodig om te genezen.

Een tekort aan vitamine D

De risico's van een tekort aan vitamine D

Ook bij vitamine D zijn er risico’s van een vitaminetekort. Een gebrek aan vitamine D leidt vaak tot een ziekte die bekend is als osteomalacie. Dit is een botaandoening die lijkt op rachitis. Het veroorzaakt ook zeer breekbare botten.

Wetenschappers vermoeden bovendien dat een tekort aan vitamine D ook meerdere soorten kanker kan beïnvloeden. Er is daarnaast ook bewijs dat er een verband bestaat tussen vitamine D en eierstokkanker, prostaatkanker, borstkanker en dikkedarmkanker.

Mensen met een laag vitamine D-niveau lijden vaak ook aan chronische vermoeidheid en auto-immuunziekten. De meest voorkomende aandoeningen zijn:

 • type I diabetes
 • multiple sclerose
 • affectieve stoornissen
 • artritis
 • en meer

We bevelen ook dit artikel aan:
Oefeningen om osteoporose te behandelen en voorkomen

Een tekort aan vitamine E

De risico’s van een vitaminetekort bij vitamine E zijn heel groot. Dit tekort komt niet vaak voor. Het kan echter ernstige gevolgen hebben.

Er zijn drie situaties waarin een tekort aan vitamine E vaak optreedt:

 • Bij patiënten met stoornissen van het metabolisme. Voorbeelden zijn taaislijmziekte, coeliakie en andere aandoeningen.
 • Bij baby’s die te vroeg geboren zijn of die een heel laag geboortegewicht hebben.
 • Bij mensen met een genetische afwijking.

Een gebrek aan vitamine E veroorzaakt neurologische problemen. Het kan ook tot vermoeidheid, verzwakking en zelfs bloedarmoede leiden. Wetenschappers geloven dat er ook een verband bestaat tussen een tekort aan vitamine E en onvruchtbaarheid.

Tekorten aan vitamine K en A

Tekorten aan vitamine K en A

Tenslotte zijn ook deze twee vitaminen heel belangrijk voor je lichaam. De kans op een tekort aan deze vitamines is niet erg groot.

Vitamine K helpt je lichaam om het bloed te laten stollen en het bloeden te laten ophouden. Een gebrek aan vitamine K kan dus tot ernstige problemen leiden.

Wanneer je niet genoeg van deze vitamine krijgt, dan kan dit ook de ontwikkeling van je botten aantasten. Het kan ervoor zorgen dat de botten misvormd worden. Bovendien kan het ook de hoeveelheid onoplosbare zouten in de slagaderwanden beïnvloeden.

Een tekort aan vitamine A zie je zelden. Wanneer het toch optreedt, veroorzaakt het problemen met het zicht. Het kan zelfs tot blindheid leiden. Dit vitaminetekort kan ook een invloed hebben op huidproblemen en op de groei en de ontwikkeling van kinderen.