Wat zijn de tien gezondste vetsoorten die je kunt eten?

Vetten zijn heilzaam voor de gezondheid en vervullen essentiële functies om een ​​goede kwaliteit van leven te hebben. Je moet in dit geval echter wel alleen voor onbewerkte vetten kiezen en deze met mate consumeren.
Wat zijn de tien gezondste vetsoorten die je kunt eten?
Elisa Morales Lupayante

Geschreven en geverifieerd door de pedagoog in lichamelijke opvoeding en voedingsdeskundige Elisa Morales Lupayante.

Laatste update: 17 augustus, 2018

Vetten worden al decennia lang bekritiseerd, alsof een gezond dieet vrij moet zijn van deze voedingsstof. De sleutel is echter om voor de gezondste vetsoorten te kiezen en ze te consumeren in balans met eiwitten en koolhydraten. Op die manier kun je niet alleen een gezond gewicht behouden, maar ook een ideale gezondheid.

In dit artikel zetten we daarom de tien gezondste vetsoorten voor je op een rijtje die je beslist niet uit je dieet mag weglaten.

Zijn vetten goed of slecht?

Geloof het of niet, maar lang niet alle vetsoorten zijn slecht voor je gezondheid. Integendeel, ze zijn heilzaam en vervullen essentiële functies om een ​​goede kwaliteit van leven te hebben.

Je moet hierbij echter wel rekening houden met twee sleutelfactoren:

  • Je moet ze met mate consumeren. Elke maaltijd zou een beetje vet moeten bevatten dat aansluit op de rest van de dingen die je eet.
  • In plaats van bewerkte vetten is het belangrijk om voor gezonde vetten te kiezen, zoals de vetten die hieronder worden weergegeven.

De tien gezondste vetsoorten

1. Kokosolie

Kokosolie is een van de gezondste vetsoorten

Extra vierge kokosolie begint steeds populairder te worden dankzij het gehalte aan essentiële vetzuren dat het bevat, waaronder laurinezuur en palmitinezuur. Het is ook een vetsoort die we kunnen gebruiken om te koken, omdat het goed tegen hoge temperaturen kan, zonder de voedingswaarde aan te tasten.

Kokosolie stolt onder de 23 graden Celsius en is een zeer geneeskrachtig middel. Het is ook een ingrediënt dat vaak wordt gebruikt voor het maken van cosmetica, omdat het ideaal is voor het voeden van de huid en het haar.

2. Lijnzaadolie

Lijnzaadolie, wat wordt gewonnen uit de eerste koude persing van lijnzaad, is een product dat rijk is aan voedingsstoffen, waaronder de supergezonde essentiële omega 3-vetzuren. Omega 3-vetzuren hebben ontstekingsremmende eigenschappen, verbeteren de bloedsomloop en brengen het zenuwstelsel in evenwicht.

Om te profiteren van de eigenschappen van deze olie, moeten we het koud consumeren, omdat het onderhevig is aan oxidatie als het wordt blootgesteld aan hitte.

3. Krillolie

Krillolie is een van de gezondste vetsoorten

Ook krillolie valt vooral op vanwege het gehalte aan omega 3-vetzuren en fosfolipiden dat het bevat. Deze olie, die wordt gewonnen uit schaaldiertjes, is een traditioneel voedingsmiddel in sommige Aziatische landen.

Het wordt meestal ingenomen als voedingssupplement in de vorm van capsules.

4. Avocado’s

De avocado is een vrucht die opvalt door zijn voedingssamenstelling, omdat het een hoog gehalte aan eiwitten, vetten en vezels bevat. Wanneer een avocado goed rijp is, heeft het vruchtvlees dezelfde textuur als boter. Bovendien kan het voor allerlei recepten worden gebruikt en wordt het vooral gewaardeerd door mensen die een vegetarisch of veganistisch dieet aanhouden.

Avocado wordt bijna altijd rauw geconsumeerd in salades, sauzen, crèmes of smoothies.

5. Macadamianoten

Noten bevatten de gezondste vetsoorten

De macadamianoot is een van de meest vetrijke noten die er bestaan. Macademianoten bevatten omega 3-, 6- en 9-vetzuren die ons helpen veel gezondheidsproblemen te voorkomen.

Aanbevolen wordt om er een handjevol per dag van te consumeren.

6. Ghee

Ghee is een boter die wordt geconsumeerd in landen als India. Het is een van de gezondste vetsoorten omdat het een langzaam kookproces heeft doorgemaakt. Hierdoor worden minder gezonde stoffen, zoals gifstoffen, vetten en lactose, beter geëxtraheerd.

De smaak is intens en heerlijk, vergelijkbaar met de smaak van gedroogd fruit. Je kunt ghee met mate consumeren in plaats van boter of margarine.

7. Olijfolie

Olijfolie is een van de gezondste vetsoorten

Extra vierge olijfolie, gebruikelijk in de mediterrane keuken, is ook een goede optie om mee te koken en een van de gezondste vetsoorten voor je gezondheid.

Deze olie, die wordt gewonnen uit olijven, is een krachtige antioxidant, rijk aan omega 9-vetzuren en vitamine E.

8. Pompoenpitten

Alle zaden en pitten zijn rijk aan vet. Pompoenpitten zijn echter zeer gunstig voor de darmen, de prostaat, het hart en het immuunsysteem.

9. Vette vis

Vette vis is een van de gezondste vetsoorten

Vette vissoorten vallen op door het hoge vetgehalte dat ze bevatten. Als je echter de consumptie van schadelijke zware metalen wilt vermijden, kun je het beste kiezen voor kleine vissen, zoals sardines, ansjovis of makreel, en afzien van zalm, tonijn of zwaardvis.

10. Eierdooier

Eierdooiers bevatten vet dat zeer voedzaam is en dat ideaal is voor het verrijken van allerlei soorten diëten. Bovendien bevatten ze ook vitamine A, B, E en D, foliumzuur en mineralen zoals ijzer, kalium, magnesium of fosfor.

Je kunt ongeveer vier eieren per week consumeren zonder enig risico voor je gezondheid. 


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.