Een lage bloeddruk op een gezonde manier verhogen

Hypotensie kan een alarmsignaal zijn. De symptomen kunnen variëren en de belangrijkste oorzaken zijn uitdroging en blootstelling aan hoge temperaturen. We zullen je op de hoogte brengen hoe je je lage bloeddruk op een gezonde manier kunt verhogen.
Een lage bloeddruk op een gezonde manier verhogen

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

Normale bloeddrukniveaus liggen rond de 120-80 mmHg (bovendruk/onderdruk). Hypotensie wordt gedefinieerd als een bloeddruk waar de bovendruk lager dan 90 mmHg en de bovendruk lager dan 60 mmHg is. Bij gezonde personen, zoals bijvoorbeeld atleten, kan een lage bloeddruk een indicatie zijn voor een goede cardiovasculaire gezondheid. 

Een lage bloeddruk kan echter ook een waarschuwing zijn, vooral in gevallen van ouderdom. Een lagere bloeddruk pompt minder bloed naar vitale organen zoals het hart en de hersenen. Met het oog hierop moet de bloeddruk regelmatig in de gaten gehouden worden en gecontroleerd worden door een medisch specialist. Als je merkt dat je last hebt van een lage bloeddruk dan zijn er gezonde manieren die je kunt proberen om je bloeddruk te verhogen.

Symptomen van een lage bloeddruk

De symptomen van een lage bloeddruk zijn divers. Denk bijvoorbeeld aan:

 • zwakte
 • vermoeidheid
 • slaperigheid
 • vertigo
 • duizeligheid
 • bewustzijnsverlies

Als een lage bloeddruk ervoor zorgt dat iemand flauwvalt en het bewustzijn verliest, moet hij of zij zo snel mogelijk een arts raadplegen. Als de persoon niet meer ademt en geen hartslag meer heeft begin dan direct met reanimeren en laat 112 bellen.

Wanneer de volgende klinische symptomen aanwezig zijn moet je onmiddellijk naar een gezondheidscentrum gaan voor een check-up:

 • donkere of granaatrode ontlasting
 • pijn op de borst
 • duizeligheid
 • koorts hoger dan 38,5 º C

Oorzaken van een lage bloeddruk

Oorzaken van een lage bloeddruk

Hypotensie kan veroorzaakt worden door onder andere:

 • diabetes
 • zwangerschap
 • blootstelling aan hoge temperaturen
 • uitdroging
 • alcohol
 • bijwerkingen van bepaalde medicijnen.

Daarnaast kan het komen door een verandering van de leverfunctie, bloedingen, braken en diarree, anafylaxie, hartritmestoornissen, bloedinfecties en te lang liggen.

Van al deze oorzaken zijn uitdroging en blootstelling aan hoge temperaturen (hitte) de hoofdoorzaken van een lage bloeddruk.

Is er een gezonde manier om de bloeddruk te verhogen?

Is er een gezonde manier om een lage bloeddruk te verhogen

Laten we hieronder eens kijken naar enkele manieren en natuurlijke remedies die kunnen helpen de bloeddruk op een gezonde manier te verhogen:

Water

Drink voldoende water. Een lage bloeddruk is namelijk vaak gekoppeld aan uitdroging.

Hypertone dranken

Hypertone dranken bevatten elektrolyten. Dit zijn mineralen zoals natrium, kalium en magnesium. Deze stoffen kunnen geweldig zijn voor het verhogen van de bloeddruk.

Zout

Voeg zout in kleine hoeveelheden toe aan je eten, maar iets meer dan je normaal gebruikt. Je moet dit gebruiken naast voedingsmiddelen met veel vitamine B. Een tekort hieraan kan een lage bloeddruk veroorzaken.

Groenten en fruit

Het eten van deze vitamine- en mineraalrijke voedingsmiddelen verbetert de bloedcirculatie. Ze houden ook het bloedvolume in evenwichtige omstandigheden.

Natuurlijke sapjes

Probeer natuurlijke fruit- en groentesappen te drinken, zoals sinaasappel, kiwi, tomaat of bietensap. Dankzij hun hoge gehalte aan vitamine C zijn ze een uitstekende optie voor het corrigeren van een lage bloeddruk.

Gezouten water

Een glas gezouten water drinken (één theelepel zout) kan de bloeddruk vrijwel meteen verhogen.

Pure chocolade

Deze chocolade-soort is aan te bevelen om de bloeddruk te regelen, vanwege het cafeïne- en theobrominegehalte. Beide natuurlijke stoffen kunnen de bloeddruk een beetje verhogen.

Thee of koffie

Gematigd gebruik van deze dranken verhoogt de bloeddruk enigszins, vooral koffie.

Vleeswaren en gepekelde worsten

In geval van ernstige hypotensie zijn deze voedingsmiddelen soms een tijdelijke oplossing. Je moet ze echter niet in grote hoeveelheden eten. Dit vanwege hun hoge cholesterol- en verzadigd vetgehalte.

Ginseng

Het eten van een huisremedie met ginseng kan de bloeddruk verhogen. Een goede combinatie om uit te proberen is ginseng, rozemarijn en bonenkruid.

Gember

Maak een pasta van gember, zuiveringszout paprika en cayennepeper. Deze remedie is natuurlijk en effectief om een lage bloeddruk op een natuurlijke manier te verhogen.

Doe je benen omhoog

Hierdoor kan meer bloed terugstromen naar je hart.

Preventieve maatregelen bij een lage bloeddruk

Preventieve maatregelen bij een lage bloeddruk

Zoals in het geval van alle medische aandoeningen is voorkomen beter dan genezen. 

 • Drink dus zoveel mogelijk vloeistoffen, water en natuurlijke sappen. Drink nooit te veel alcohol of suikerhoudende en koolzuurhoudende dranken.
 • Vermijd overmatig alcoholgebruik. Het werkt namelijk vaatverwijdend. Daardoor kan de bloeddruk dalen.
 • Zorg daarnaast voor regelmatige lichaamsbeweging.
 • Probeer geen maaltijden over te slaan.
 • Volg een dieet dat niet te beperkend is. Het ontbreken van bepaalde voedingsstoffen kan onder andere de bloeddruk direct beïnvloeden.
 • Vermijd langdurige blootstelling aan hoge temperaturen.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.