Komkommer aan het dieet van je baby toevoegen

Om komkommer aan het dieet van je baby toe te voegen, moet je bepaalde aanbevelingen opvolgen. We zullen je vertellen wat deze zijn, zodat je er correct mee om kunt gaan.
Komkommer aan het dieet van je baby toevoegen
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Naarmate onze kinderen groeien, nemen hun behoefte aan voedingsstoffen en energie toe. Dat is de reden waarom nieuwe voedingsmiddelen in hun dieet moeten worden geïntroduceerd, waarbij altijd prioriteit aan de gezondste opties moet worden gegeven. En dat gezegd hebbende is het toevoegen van komkommer aan het dieet van je baby is geen gek idee.

Het is een van de meest verse groenten en is een bron van enkele voedingsstoffen die, als geheel, gunstig zijn voor hun groei. Komkommer is een verfrissende groente voor het tandvlees van de kleintjes en als hij in reepjes wordt gesneden, is hij gemakkelijk vast te houden.

Wees echter voorzichtig, want het kan verstikkingsgevaar opleveren. Ze moeten daarom veilig worden voorbereid, in overeenstemming met de leeftijd van het kind. Later laten we je zien wanneer en hoe je komkommer op een veilige en voedzame manier aan het dieet van je baby kunt toevoegen. Zo profiteer je van de voordelen van deze veelzijdige en gezonde voeding.

Wanneer mogen baby’s komkommer eten?

Het beste moment om komkommer in het dieet van een baby te introduceren, is wanneer ze beginnen met het eten van vast voedsel, rond de leeftijd van 6 maanden. Je kunt echter ook wachten tot je kind de leeftijd van 9 maanden bereikt.

In beide gevallen raden experts aan om het in de vorm van puree te serveren, om de cucurbitacine te inactiveren. Volgens een aantal onderzoekers (Engels link) heeft dit bestanddeel geneeskrachtige eigenschappen, maar het kan voor baby’s moeilijk zijn om te verteren, omdat het boeren en maagklachten veroorzaakt.

Om rauwe komkommer te eten, moeten kinderen wachten tot ze 12 maanden oud zijn. In dit stadium hebben baby’s namelijk meer tanden en is hun spijsverteringsstelsel beter ontwikkeld.

De voordelen van het introduceren van komkommer in het dieet van je baby

Mand met komkommers

Een van de meest opvallende voordelen van komkommers voor baby’s is de hoge mate van hydratatie. In feite is 95% water, waardoor het de dorst kan verlichten en minerale zouten kan aanvullen.

Het tijdschrift Nutrients (Engelse link) benadrukt daarnaast het belang van water in voedsel als extra bron van hydratatie. Als een baby last heeft van constipatie, dan kan een goede dosis vloeistof hun toestand verbeteren.

Volgens de Spanish Nutrition Foundation (Spaanse link) bevat komkommer vitamine C, foliumzuur, vitamine K, magnesium, kalium en mangaan. Door komkommer in het dieet van je baby te introduceren en het met fruit, zoals appels of peren te combineren, kun je aan een evenwichtige voeding bijdragen en voor voldoende voedingsstoffen zorgen.

De Wereldgezondheidsorganisatie (Spaanse link) stelt dat rauwe vruchten met hun schil meer voordelen bieden dan wanneer je ze kookt of pureert. Als baby’s beter kunnen kauwen en er minder kans op verstikking is, dan kunnen ze rauwe komkommers in kleine porties eten.

Komkommers kunnen ook een goede oplossing zijn voor problemen door doorkomende tanden bij een baby. Gekoelde of bevroren schijven komkommer verlichten namelijk jeukend en pijnlijk tandvlees.

Om dit te doen, snij je een verse komkommer in plakjes en leg je deze in de vriezer. Voordat je het aan je baby aanbiedt, moet je het op kamertemperatuur iets laten ontdooien, zodat het niet aan de tong of mond blijft plakken. Houd je baby goed in de gaten om verstikking te voorkomen.

Hoe kan ik komkommer in het dieet van mijn baby opnemen?

Om door voedsel overgedragen ziekten te voorkomen, is het essentieel dat je komkommers en andere groenten grondig wast. Alvorens ze in water onder te dompelen, moeten verontreinigingen eerst met de kraan van de schil worden verwijderd. Dit voorkomt dat ziektekiemen van de buitenkant naar de binnenkant van de komkommer gaan.

Het is ook een goed idee om de komkommer te proeven voordat je hem aan je kind geeft, want er zijn bittere varianten die voor baby’s onaangenaam zijn. Je kinderarts heeft altijd het laatste woord over de opname van nieuwe voedingsmiddelen in het eetpatroon. Hier zijn echter enkele tips voor het veilig toevoegen van komkommer aan het dieet van je baby.

Baby’s van 6 tot 9 maanden oud

Wanneer je baby vast voedsel begint te eten, kan komkommer zonder schil, zaden en in de vorm van puree worden toegevoegd. Rauwe komkommer mag nooit voor deze leeftijdsgroep worden aanbevolen. In plaats daarvan is het ideaal om de groente 10-15 minuten te stomen of te koken.

Komkommer kan met de schil worden gekookt om verlies van voedingsstoffen te voorkomen. Als het echter is afgekoeld, dan moet je het schillen, in stukjes snijden en in de blender doen.

Volgens de Centers for Disease Control and Prevention (Engelse link) moet je één product tegelijk uitproberen wanneer je vast voedsel aan zuigelingen introduceert. Met andere woorden, je moet het niet met andere nieuwe producten combineren. Dit zal je helpen om voedselallergieën of -intoleranties uit te sluiten of te identificeren.

Baby’s van 9 tot 12 maanden

Lachende baby

Vanaf de leeftijd van 9 maanden kun je geplette komkommers aanbieden om een iets grovere structuur te krijgen. Je kunt hiervoor een vork en een beetje van het overgebleven water van het koken gebruiken.

Als je baby ongeveer 12 maanden oud is, kun je rauwe komkommers aanbieden, zonder de schil in lange, brede, dunne plakjes gesneden. Wanneer je baby een tanggreep ontwikkelt, kun je hem naast de lange plakjes ook kleine stukjes aanbieden.

Baby’s van 12 maanden en ouder

Vanaf de leeftijd van 12 maanden, om optimaal gebruik te maken van de voedingsstoffen van de komkommer, kun je de schil laten zitten. Hier zitten de meeste vezels, vitamines en mineralen in. De stukjes moeten klein zijn, maar mogen geen verstikkingsgevaar opleveren.

Op deze leeftijd kunnen baby’s plakjes komkommers oppakken. Je kunt ze laten zien hoe ze kleine hapjes kunnen nemen. Komkommers kunnen in de vorm van sterren, beren of harten worden gesneden om meer interesse te wekken. Om je te helpen, kun je ook groentesnijvormen gebruiken.

Komkommers voor het hele gezin

Komkommers zijn niet de meest voedingsstofrijke groente om je kinderen op vast voedsel te laten beginnen. Als ze echter op de juiste manier worden bereid, helpen ze om het dieet van je baby te diversifiëren en aan hun nieuwe menu hydratatie toe te voegen. Het hele gezin kan van deze groente profiteren. Ontdek verschillende recepten en verras jong en oud met de culinaire veelzijdigheid van dit product.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Kaushik U, Aeri V, Mir SR. Cucurbitacinas: una visión de las pistas medicinales de la naturaleza. Pharmacogn Rev . 2015; 9 (17): 12-18.
  • Guelinckx I, Tavoularis G, König J, Morin C, Gharbi H, Gandy J. Contribution of Water from Food and Fluids to Total Water Intake: Analysis of a French and UK Population Surveys. Nutrients. 2016;8(10):630.
  • Mukherjee PK, Nema NK, Maity N, Sarkar BK. Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. 2013 Jan;84:227-36.
  • Fundación española de Nutrición. Pepino. Disponible en: https://www.fen.org.es/MercadoAlimentosFEN/pdfs/pepino.pdf
  • Organización Mundial para la Salud. La alimentación del lactante y del niño pequeño. Disponible en: https://www.paho.org/hq/dmdocuments/2010/IYCF_model_SP_web.pdf

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.