Komkommerwater is een natuurlijk diureticum

Komkommerwater is een geweldig natuurlijk diureticum. Het is niet alleen heerlijk en verfrissend, maar het levert ook verschillende voedingsstoffen. Lees verder om meer te weten te komen over de gezondheidseigenschappen. 
Komkommerwater is een natuurlijk diureticum

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Het vasthouden van vocht lijkt aan de orde van de dag te zijn, dus het is altijd een goed idee om een natuurlijk diureticum in je levensstijl op te nemen. Dit vasthouden van vocht, een ontstekingsaandoening, vindt plaats wanneer het lichaam vloeistoffen niet goed afvoert. Ze hopen zich dus op in de weefsels en veroorzaken zwelling.

De zwelling die wordt veroorzaakt door vochtophoping zie je meestal in de voeten en benen, maar het kan ook in andere delen van het lichaam voorkomen. Het kan tijdelijk zelfs meerdere kilo’s aan je gewicht toevoegen.

Het goede nieuws is dat komkommers aanzienlijk kunnen bijdragen aan de verlichting van dit probleem. Ze zijn echter niet voldoende om het vasthouden van vocht volledig te verhelpen. Je moet daarom ook je dieet en je levensstijl aanpassen om langetermijneffecten te behalen. Hoe het ook zij, het is ook altijd een goed idee om je arts te raadplegen.

Vochtophoping en diuretica

Komkommerwater is een natuurlijk diureticum dat helpt bij vochtophoping

Het lichaam van een volwassene bevat ongeveer 50 tot 60% vocht dat binnen en buiten de cellen wordt verdeeld (Engelse link). Het lichaam heeft verschillende mechanismen om deze hoeveelheid te reguleren.

Dit is de reden waarom er een abnormale ophoping van vloeistoffen in de weefsels is wanneer deze mechanismen falen. Het kan een specifiek gebied of het hele lichaam aantasten, maar meestal zwellen de benen en enkels. Er kan ook een toename zijn van de buikcontour en een afname in het aantal keren dat je moet plassen.

Vochtophoping kan pathologisch of niet-pathologisch zijn. In het eerste geval kan het te wijten zijn aan problemen met de bloedsomloop, nier- en leveraandoeningen of hartfalen. In het tweede geval is het te wijten aan aderverwijding, een gevolg van omgevingswarmte.

Eigenschappen van komkommerwater, een natuurlijk diureticum

Komkommer is een natuurlijk diureticum en een hoge bron van kalium en water. Het is ook een laxeermiddel met zuiverende eigenschappen. Dit is precies waarom het helpt de zwelling tegen te verminderen die wordt veroorzaakt door vochtophoping.

Deze heerlijke groente is ook rijk aan mineralen zouten. Het bevat naast een hoge kaliumconcentratie ook ijzer, calcium, fosfor en magnesium. Het bevat ook aanzienlijke hoeveelheden vitamine C, wat het immuunsysteem versterkt, helpt bij het verwijderen van vrije radicalen en veroudering helpt te voorkomen.

Alsof dit nog niet genoeg is, bevat komkommer ook erepsine, een enzym dat de werking eiwitten maximaliseert. Verder is het caloriearm, dus geschikt voor elk dieet.

Komkommerwater is ook lekker

Komkommerwater is een perfect natuurlijk diureticum en vooral goed voor degenen die niet van mineraalwater houden, dit alles dankzij de milde smaak en de mineralen. Deze drank is een perfecte vervanging van commerciële dranken, daar die dranken geen voedingswaarde hebben.

Instructies

  • Het is heel eenvoudig. Snijd twee middelgrote komkommers doormidden en schil ze.
  • Doe ze vervolgens in een pot met een liter water.
  • Laat dit ongeveer drie uur trekken en drink het dan als je dorst hebt. Drink bij voorkeur ongeveer 2 liter per dag om het vasthouden van vocht te verminderen.
  • Indien gewenst, voeg je het sap van een middelgrote citroen en een lepel geraspte gember toe voor de smaak en om de eigenschappen te versterken.
  • Laat het allemaal drie uur in de koelkast trekken, zeef het en drink het dan de hele dag door.

Andere interessante informatie over een natuurlijk diureticum

De komkommer is op zichzelf al een natuurlijk diureticum, terwijl het drinken van deze drank een van de meest aangename en gemakkelijke manieren is om het in te nemen.

Je kunt echter ook profiteren van alle eigenschappen van komkommer door het aan je salades toe te voegen. Door er een dressing over te doen van yoghurt en knoflook versterkt de antioxiderende werking zelfs.

Beschouw het verder als een tussendoortje als je iemand bent die de hele dag snacks eet. Meng het met tomaat en geraspte kaas en bak het gedurende een minuut. Je krijgt zo een best lekker tussendoortje. Je kunt de plakjes natuurlijk ook altijd gewoon rauw eten.

De beste manier om met vochtretentie om te gaan, is in ieder geval door grote veranderingen in je dieet en levensstijl aan te brengen. Raadpleeg je arts als het probleem niet te wijten is aan warm weer, aangezien het een symptoom kan zijn van een ernstigere aandoening.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Moon JR, Tobkin SE, Roberts MD, et al. Total body water estimations in healthy men and women using bioimpedance spectroscopy: a deuterium oxide comparison. Nutr Metab (Lond). 2008;5:7. Published 2008 Mar 19. doi:10.1186/1743-7075-5-7
  • Vallo, S., & Bartsch, G. (2014). Edema. In Urology at a Glance (pp. 31–33). Springer Berlin Heidelberg. https://doi.org/10.1007/978-3-642-54859-8_7
  • Babajide, J. M., Olaluwoye, A. A., Taofik Shittu, T. A., & Adebisi, M. A. (2015). Physicochemical Properties and Phytochemical Components of Spiced Cucumber-Pineapple Fruit Drink. Nigerian Food Journal31(1), 40–52. https://doi.org/10.1016/s0189-7241(15)30055-2
  • Mukherjee, P. K., Nema, N. K., Maity, N., & Sarkar, B. K. (2013, January). Phytochemical and therapeutic potential of cucumber. Fitoterapia. https://doi.org/10.1016/j.fitote.2012.10.003

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.