Wat is de gezondste chocolade?

We hebben allemaal gehoord dat chocolade gezond kan zijn. Veel zitten echter vol met suikers en toevoegingen waardoor ze minder gezond zijn. Welke is de gezondste soort chocolade? Ontdek het in dit artikel!
Wat is de gezondste chocolade?
Saúl Sánchez Arias

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Saúl Sánchez Arias.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Chocolade is een van de meest voorkomende zoetwaren in moderne diëten. Geloof het of niet, het is een voedingsmiddel met een aantal goede eigenschappen. Niet alle chocolade is echter gezond. Het is daarom belangrijk om te weten wat de gezondste chocolade is.

Is het je opgevallen dat er veel verschillende soorten chocolade op de markt zijn? Wat is de beste optie? In dit artikel vertellen we je waar je bij het kopen van dit voedingsmiddel op moet letten.

Ongezoete chocolade

Bij het kiezen van een chocoladesoort is het belangrijk om rekening te houden met de effecten van suiker op het lichaam. Deze voedingsstof kan je risico op obesitas vergroten.

Suiker schaadt ook veel indicatoren die met metabole gezondheid verband houden. Dit artikel in het tijdschrift Critical Reviews in Clinical Laboratory Sciences legt dit zelfs uit (Engelse link).

Het is echter geen goede optie om chocolaatjes te gebruiken die kunstmatige zoetstoffen in plaats van echte suiker toevoegen. Dit type stof is schadelijk voor de darmflora. Het is ook aan een verhoogd risico op het ontwikkelen van insulineresistentie gekoppeld.

De beste strategie is daarom om chocolaatjes met een hoger percentage cacao te kiezen. In feite moet je een product kiezen dat ten minste 75% cacao bevat.

Misschien ook interessant om te lezen:
Ontdek verschillende natuurlijke en gezonde zoetstoffen

Cacao en zijn antioxidante vermogen

Cacaobonen en chocolaatjes

Cacao is een voedingsmiddel dat door het gehalte aan lipiden en fytonutriënten wordt gekenmerkt. Volgens een studie in het British Journal of Clinical Pharmacology (Engelse link) heeft laatstgenoemde een hoge antioxidantcapaciteit.

In feite is het verkrijgen van voldoende van deze voedingsstof essentieel om cellulaire veroudering te voorkomen. Het helpt ook om het risico op vroegtijdig overlijden te verminderen, evenals de kans op het ontwikkelen van ziekten op middellange en lange termijn.

Bittere cacao is een van de voedingsmiddelen met de hoogste antioxidantcapaciteit die je in de natuur kunt vinden. Samen met koffie en bessen is het een geweldige aanvulling op elk gevarieerd en uitgebalanceerd dieet.

Verwar cacao echter niet met chocolade. In feite bevat het laatste product meestal veel suiker. De gezondste chocolade bevat meestal de minste hoeveelheid koolhydraten.

Witte chocolade is niet de gezondste chocolade

Reep witte chocola

Van de verschillende soorten chocolade bevatten een aantal niet veel cacao, die we niet in deze groep moeten opnemen. Een daarvan is bijvoorbeeld witte chocolade, die voornamelijk uit boter en suiker bestaat.

Het is niet erg voedzaam en regelmatig witte chocolade eten is niet goed voor ons lichaam. Je moet het daarom zoveel mogelijk vermijden. Een ander voorbeeld is chocolade- en notencrèmes. Deze worden door hun gehalte aan industriële oliën en geraffineerde suiker gekenmerkt.

Ze zorgen voor voedingsmiddelen die goed smaken, maar niet erg gezond zijn. Je kunt ze echter in de meeste voorraadkamers vinden en kinderen hebben er vrij gemakkelijk toegang toe, iets dat we allemaal in de gaten moeten houden.

Je kunt gezonde chocolade in je dieet opnemen

Chocolade is een voedingsmiddel dat deel uit kan maken van een gevarieerd en gezond dieet. Niet alle chocolade is echter gezond en heeft niet altijd dezelfde nutritionele eigenschappen. Het is belangrijk om degenen met een hoog percentage cacao en een laag suikergehalte te kiezen.

Onthoud dat kunstmatige zoetstoffen geen gezond alternatief voor hoog-glycemische koolhydraten zijn. Deze stoffen veroorzaken meestal een reeks veranderingen in de microbiota die je metabole gezondheid kunnen beïnvloeden.

Houd er ook rekening mee dat niet alle chocoladeproducten cacao bevatten. Deze laatste bevat namelijk alle antioxidanten die gezondheidsvoordelen bieden.

Als je eenmaal een goede chocoladesoort hebt gekozen, dan kun je deze met mate in je dieet opnemen. Het is goed als tussendoortje, omdat het goed met bepaalde soorten fruit en zuivelproducten combineert.

Het is ook geweldig voor het maken van desserts, hoewel we de behoefte aan ingrediënten van hoge kwaliteit moeten benadrukken. Wat er ook gebeurt, het is belangrijk om geen toevlucht tot grote hoeveelheden bloem en suiker te nemen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Stanhope KL., Sugar consumptioni, metabolic disease and obesity: the state of the controversy. Crit Rev Clin Lab Sci, 2016. 53: 52-67.
  • Loffredo L., Perri L., Nocella C., Violi F., Antioxidant and antiplatelet activity by polyphenol rich nutrients: focus on extra virgin olive oil and cocoa. Br J Clin Pharmacol, 2017. 83 (1): 96-102.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.