De voordelen van het regelmatig eten van komkommer

11 januari 2020
Naast het feit dat komkommer eten veel water en mineralen levert, heeft het vaak een zuiverend effect en verbetert het je immuunsysteem.

Regelmatig komkommer eten is meestal zeer gunstig voor het lichaam en het is dan ook een zeer populaire groente. De gezondheidsvoordelen komen onder andere uit het feit dat komkommer veel water bevat. Dat betekent dat het een caloriearm product is dat je kan helpen bij het afvallen.

De ietwat bittere smaak is de reden waarom sommige mensen het alleen toevoegen aan salades en andere soortgelijke bereidingen. Vandaag zullen we je vertellen waarom het gezond is om komkommer in je dieet op te nemen.

 Het regelmatig eten van komkommer

Komkommer bevat niet veel calorieën omdat het voornamelijk uit water bestaat. Het bevat slechts 13 calorieën per 100 gram. Komkommer bevat ook nauwelijks koolhydraten.

Daarentegen bevat komkommer wel veel vezels, dus het eten van komkommer is vaak uitstekend geschikt voor de stoelgang en voor diëten gericht op gewichtsverlies. Ook  is het rijk aan:

  • vitamine A, B en C
  • mineralen zoals ijzer, kalium, fosfor, calcium en magnesium

Je kunt komkommer het beste met de schil eten omdat deze rijk is aan vezels. Dit betekent dat de schil kan helpen om maagklachten zoals brandend maagzuur en een zwaar gevoel tijdens de spijsvertering kan verlichten.

Vanwege de goede voedingswaarde kunnen we zeggen dat het een buitengewoon goed voedingsmiddel is omdat het op veel verschillende manieren heilzaam is.

Ontdek meer over de voordelen:
9 van de voordelen van komkommersap

De voordelen van het regelmatig eten van komkommer

Voordelen voor de huid

Voordelen voor de huid

Komkommer wordt veel gebruikt bij schoonheidsbehandelingen. Dit komt omdat de huid veel vitamine C en cafeïne bevat. Deze micronutriënten helpen ontstekingen te verminderen, huidirritaties te verlichten en helpen je huid in het algemeen gezond te houden.

Daarom wordt komkommer vaak gebruikt bij allerlei soorten behandelingen van de huid en oogcontouren. Bovendien helpt komkommer ook bij het bestrijden van klachten bij huidziekten zoals:

  • psoriasis
  • eczeem
  • acne

Komkommerschil kan echter ook worden geconsumeerd in een smoothie, samen met water en citroen, om je lichaam te reinigen en te zuiveren.

De voordelen van het eten van komkommer voor lichaamsweefsels

Komkommer bevat aanzienlijke hoeveelheden van een component die bekend staat als seleen en die het vermogen heeft om weefsels te versterken en te regenereren.

Komkommer eten kan helpen om je spieren, pezen, kraakbeen, ligamenten en botten gezond houden. Dit is al meer dan voldoende reden om regelmatig komkommer te eten.

Voordelen voor het cardiovasculaire systeem

Komkommer is rijk aan verschillende mineralen, zoals magnesium en kalium en vezels, die kunnen helpen om je hart gezond te houden. Deze micronutriënten vergemakkelijken de bloedcirculatie en helpen het risico op een hoge bloeddruk te verlagen.

Voordelen voor de spijsvertering

Komkommer bevat een aanzienlijke hoeveelheid water, vezels, magnesium en kalium. Daarom kan het regelmatig eten van komkommer het risico op brandend maagzuur en een zwaar gevoel verminderen.

Je moet echter niet vergeten dat deze mineralen vooral in de schil worden aangetroffen, dus probeer eens om de komkommer niet te schillen.

Daarnaast is komkommer een uitstekend diureticum, wat betekent dat het helpt om vocht uit de weefsels te elimineren en het risico op vochtretentie helpt te verminderen.

Lees hier meer:
Afslanken met een smoothie van komkommer, citroen en munt

Komkommer als beschermer?

Komkommer

Naast alle voordelen die we hierboven hebben genoemd, is het gezond om regelmatig komkommer te eten omdat deze groente ons kan helpen te beschermen tegen mogelijk schadelijke externe factoren.

  • Allereerst kan komkommer helpen om de maag- en darmmucosa te herstellen.
  • Daarnaast helpt het om gifstoffen uit het lichaam te verwijderen.
  • Komkommer helpt ook om je immuunsysteem te stimuleren, omdat het rijk is aan B-vitamines. Bovendien vermindert vitamine C het risico op verkoudheid en bevordert het genezingsprocessen.
  • Ten slotte kan het regelmatig eten van komkommer je beschermen tegen giftige elementen die aanwezig kunnen zijn in het voedsel dat je eet en in je algemene leefomgeving.

Contra-indicaties

Ondanks alle voordelen die we hebben uitgelegd, zijn er enkele contra-indicaties. Komkommer bevat namelijk een component die bekend staat als cucurbitacine.

Dit bestanddeel kan zowel winderigheid als indigestie veroorzaken als het in grote hoeveelheden wordt gegeten. Om deze reden moeten mensen die veel last hebben van indigestie en gas,  komkommer met mate consumeren.

Ten slotte zou een overdreven consumptie van komkommer kunnen leiden tot uitdroging, omdat het zeer vochtafdrijvend is. Om dit te laten gebeuren, is het echter noodzakelijk om een ​​extreem grote hoeveelheden komkommer in korte tijd te eten.