9 van de voordelen van komkommersap

Komkommer helpt ons om ons lichaam te hydrateren, maar voorziet ons ook van de nodige hoeveelheden vitaminen, vezels en andere voedingsstoffen die we nodig hebben om actief te blijven.
9 van de voordelen van komkommersap
Lourdes Martínez

Beoordeeld en goedgekeurd door de apotheker Lourdes Martínez.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 24 augustus, 2022

Drink jij weleens komkommersap? En ben je je bewust van de voordelen van komkommersap?

Veel mensen voegen komkommer toe aan een smoothie of salade omdat ze weten dat komkommer erg gezond is en het hun lichaam in vorm houdt.

Maar dat zijn niet de enige voordelen van komkommersap. Het is een bron van vitaminen en mineralen die een aantal ziektes kunnen helpen bestrijden.

In dit artikel ontdek je de vele voordelen van komkommersap. We weten zeker dat je vanaf nu vaker komkommer gaat toevoegen aan je maaltijden.

9 voordelen van komkommersap

1. Komkommersap is een bron aan vitamine A

Komkommersap met een schijfje komkommer

Het sap van een komkommer (geschild en ontdaan van zaden)  bevat tussen de 86 en 109 IU vitamine A.

Deze vitamine is belangrijk voor je gezondheid omdat het tal van antioxidanten bevat. Het kan een aantal zaken beïnvloeden, zoals:

 • verbeteren van je gezichtsvermogen
 • stimulering beendergroei
 • verbeteren van de aanmaak en deling van cellen
 • onderhouden van het ademhalingsstelsel
 • stimuleren een goede werking van de urinewegen
 • verbeteren van het spijsverteringssysteem

2. Het geeft je energie

Het geeft je energie

Komkommersap bevat ook vitamine B, waardoor het eigenlijk een soort energiedrankje is.

 • Een glas komkommersap levert je meer voedingsstoffen dan een vergelijkbaar commercieel drankje uit de supermarkt.
 • Daarnaast bestaat komkommersap voor een groot deel uit water, waardoor je dus heel goed gehydrateerd blijft zonder veel calorieën in te nemen. 

Drink je momenteel veel commerciële drankjes? Probeer deze dan eens een week in te ruilen voor komkommersap. Je zult al gauw het verschil merken.

En het is bovendien veel goedkoper! Ook je portefeuille heeft er dus voordeel bij!

3. Het is een bron aan voedingsvezels

bron aan voedingsvezels

Komkommersap bevat erg veel voedingsvezels. Vezels zijn van essentieel belang om de spijsvertering goed te laten werken en een gebalanceerd gewicht aan te houden. 

Voor een goede spijsvertering dien je dagelijks een goede portie voedingsvezels in te nemen om problemen met constipatie, problemen met de dikke darm en aambeien te voorkomen.

 • Heb je momenteel last van één of meerdere van deze problemen? Probeer dan dagelijks een glas komkommersap te drinken en eet minder ultrabewerkte voedingsstoffen.
 • Binnen enkele dagen merk je reeds een verschil. Ook zullen je bloedsuiker- en cholesterolwaarden erdoor verbeteren.

4. Het bevat vitamine K

Het bevat vitamine K

Het drinken van komkommersap versterkt je botten en gebit.

 • Eén kop komkommersap bevat 19% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine K die een volwassen vrouw nodig heeft en 14% van de dagelijks aangeraden hoeveelheid voor mannen.
 • Vitamine K is van essentieel belang voor een goede bloedcirculatie. Indien je niet genoeg vitamine K krijgt, kan je mogelijk last krijgen van bloeduitstortingen.

5. Het helpt de lichaamstemperatuur te regelen

Jongedame met komkommersap

Komkommersap werkt ontstekingsremmend en helpt om het lichaam op temperatuur te houden.

 • Drink een glas komkommersap na een work-out of wanneer je het warm hebt om het effect te merken.
 • Om extra smaak toe te voegen kan je een beetje citroensap, muntblaadjes of ijsblokjes toevoegen aan het sap.

6. Het helpt je pH-waarde stabiel te houden

Komkommersap bevat ook vitamine A. Dit betekent dat het je maagzuur onder controle helpt te houden en schadelijke stoffen in de lever helpt af te breken.

 • Twee keer per week een glas komkommersap is voldoende om dit effect te bereiken.
 • Voeg zeker geen zoetstoffen of andere bewerkte ingrediënten toe aan het sap.

7. Het bevat weinig natrium

Komkommersap als cocktail

Dagelijks een glas komkommersap drinken kan je helpen om je bloeddruk op peil te houden. Het helpt om het lichaam te ontdoen aan een overdaad natrium. 

De laatste jaren is er veel discussie geweest omtrent natrium, meer specifiek of het geen negatieve effecten met zich meebrengt voor ons lichaam. Te veel natrium kan effectief nierschade aanrichten, maar onze zenuwen en spieren hebben wel een beetje natrium nodig om correct te kunnen functioneren.  

8. Je hebt een frissere adem

een frissere adem

Heb je soms last van een slechte adem? Ook al verzorg je je gebit erg goed kun je soms last hebben van een slechte adem.

Het drinken van komkommersap geeft je meteen een fris gevoel in de mond. Komkommer bevat namelijk fytochemicaliën die de bacteriën in de mond afbreken waardoor je een frissere adem krijgt.

 • Je kan enkele muntblaadjes toevoegen aan het komkommersap om het effect te vergroten.

9. Het kan helpen tegen een kater

Komkommersap

De laatste van de voordelen van komkommersap die we vandaag bespreken is zeker niet het minst belangrijke! Zeker voor mensen die houden van feesten en veel alcohol drinken. Komkommersap kan je namelijk helpen om van je kater af te komen.

 • Dankzij de elektrolyten die komkommersap bevat, raak je sneller verlost van de hoofdpijn en aanhoudende dorst die veroorzaakt worden door alcohol.
 • Bereid voldoende komkommersap voordat je naar je feestje vertrekt en bewaar het in de koelkast.
 • Drink een glas komkommersap na het ontwaken en blijf het drinken gedurende de dag.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Mariod, A. A., Saeed Mirghani, M. E., Hussein, I., Mariod, A. A., Saeed Mirghani, M. E., & Hussein, I. (2017). Chapter 16 – Cucumis sativus Cucumber. In Unconventional Oilseeds and Oil Sources. https://doi.org/10.1016/B978-0-12-809435-8.00016-0
 • Medline Plus. Potasio. Biblioteca Nacional de Medicina de Estados Unidos.
 • Grzelakowska, A., Cieślewicz, J., & Łudzińska, M. (2013). The Dynamics of Vitamin C Content in Fresh and Processed Cucumber (Cucumis sativus L.). Chem Didact Ecol Metrol. https://doi.org/10.2478/cdem-2013-0022
 • Tang G-Y, Meng X, et al. Effects of vegetables on cardiovascular disease and related mechanisms. Nutrients. Agosto 2017. 9 (8): 857.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.