Verstikking bij kinderen: wat te doen en hoe het te voorkomen

Verstikking bij kinderen is een veelvoorkomend probleem dat tot de dood kan leiden. Het beste alternatief is daarom om dit te voorkomen, voornamelijk door kinderen in de gaten te houden terwijl ze eten en spelen, en door kleine vaste voorwerpen buiten het bereik van kinderen te houden.
Verstikking bij kinderen: wat te doen en hoe het te voorkomen

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Volgens de beschikbare gegevens is verstikking bij kinderen een van de meest voorkomende niet-natuurlijke ongevallen. Het is ook de derde doodsoorzaak tijdens zowel de kindertijd als bij ouderdom. Het is daarom noodzakelijk om zowel op preventie te focussen als op de eerste hulp die je moet verlenen.

Preventie van verstikking bij kinderen is het beste alternatief. Aangezien het tot de dood kan leiden, is het het beste om de risico’s ervan te elimineren. Dit geldt vanaf de leeftijd van vier maanden, wanneer het een latent gevaar wordt.

Als je dit probleem niet kunt voorkomen, dan moet je weten wat je moet doen om ervoor te zorgen dat de gevolgen niet ernstig zijn. Simpele EHBO-maatregelen kunnen het leven van je kind redden en daarom moet je ermee bekend zijn.

Verstikking bij kinderen

Verstikking bij kinderen is de obstructie van de luchtwegen door een vreemd object. In het ergste geval raken de luchtwegen volledig geblokkeerd, waardoor de lucht de longen niet kan bereiken, wat de dood tot gevolg heeft.

De meeste van deze gevallen van obstructie komen voor bij kinderen onder de drie jaar. De hoogste piek komt voor bij kinderen tussen de 6 en 12 maanden. In de meeste gevallen stikken kinderen in voedsel, wat vaak gebeurt door een noot of een hard snoepje.

Andere gevaarlijke voedingsmiddelen zijn vlees en worst, maar ook botten en visgraten. Vanwege hun textuur en vorm zijn worstjes ook riskant. Over het algemeen is elk vast voorwerp dat in de mond van een kind past ook gevaarlijk.

Preventieve maatregelen

Meisje in het ziekenhuis

Verstikking bij kinderen is een gevaarlijke situatie die de luchtwegen aantast en in sommige gevallen ziekenhuisopname vereist. Verstikking bij kinderen heeft een onvoorspelbare uitkomst.

Het is dus het beste om dit soort ongelukken te voorkomen. Het eerste dat je moet overwegen, is dat de meeste van deze gevallen zich voordoen wanneer een kind eet of speelt. Het is daarom essentieel om kinderen tijdens deze activiteiten te begeleiden. Hier zijn een aantal andere preventieve maatregelen:

  • Bescherm hun aanvullende voeding en vermijd bepaalde voedingsmiddelen. Noten en fruit zoals kersen of pruimen mogen niet binnen het bereik van kinderen onder de vijf zijn of totdat je zeker weet dat ze weten hoe ze het moeten eten.
  • Kleine voorwerpen en speelgoed. Laat geen kleine vaste voorwerpen, zoals batterijen of knikkers, binnen het bereik van kinderen liggen. Wees vooral voorzichtig met ballonnen en soortgelijk speelgoed, want ze zijn gemaakt van materialen die gemakkelijk blijven plakken en de luchtwegen kunnen blokkeren.
  • Voedingsregels. Kinderen moeten aan tafel eten en niet gaan liggen. Ze mogen ook niet eten tijdens het rennen of spelen. Je moet ze leren om goed te kauwen.
  • Vermijd kettingen. Kinderen mogen nooit kettingen dragen, zeker niet als ze van ballen of kleine voorwerpen zijn gemaakt.

Wat te doen bij verstikking bij kinderen

Iemand doet de heimlichgreep voor

De Heimlichgreep is een geschikte en goede methode om te gebruiken bij een verstikking. Als ondanks preventieve maatregelen bij een kind verstikking optreedt, dan moet je allereerst kalm blijven. Hierdoor kun je snel de situatie beoordelen om te weten wat je moet doen. Als een kind zich verslikt dan gaat hij hoesten, praten of huilen.

Als het kind hoest, dan kun je hem aan te moedigen om het te blijven doen. Soms zorgt een verkeerde interventie ervoor dat het vreemde object beweegt, wat betekent dat het moeilijker is om te extraheren.

Je moet voorkomen dat je de rug van het kind raakt, op de buik drukt of iets te drinken geeft. Als hoesten het voorwerp waar ze in stikken niet verwijderd, dan moet je de hulpdiensten bellen en het volgende doen terwijl deze onderweg zijn:

  • Zet het kind eerst op zijn voeten en laat hem zijn hoofd kantelen.
  • Steek een arm onder zijn oksel en houd zijn borst vast met je hand.
  • Sla met je andere hand op zijn bovenrug, tussen de schouderbladen. Je moet de onderkant van je handpalm gebruiken en hem niet vaker dan vijf keer raken.

Heimlichgreep

Als het kind het voorwerp waar ze in stikken niet uitspuugt, dan moet je de Heimlichgreep maximaal vijf keer achter elkaar uitvoeren. De stappen die je dient te volgen zijn als volgt:

  • Je moet achter het kind gaan staan en je armen om zijn middel slaan.
  • Maak een vuist met een van je handen en plaats je duimknokkel boven zijn navel, bij de buikholte.
  • Bedek met je andere hand je vuist en duw beide handen naar binnen en naar boven.
  • Als het kind bewusteloos is, dan moet je 30 keer op de borst drukken. Adem vervolgens twee keer in de mond van het kind, waarbij je de neus dicht houdt. Blijf dit doen totdat er hulp arriveert en het ambulancepersoneel de behandeling overneemt.

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.