Kenmerken van Meibomklierdysfunctie

Veel mensen hebben last van oogproblemen door dysfunctie van bepaalde klieren, maar weten dit niet. Ze vinden gezwollen of rode oogleden een onbelangrijk symptoom. Een terugkerende aandoening vereist echter medische behandeling.
Kenmerken van Meibomklierdysfunctie

Geschreven door Edith Sánchez

Laatste update: 09 augustus, 2022

Meibomklierdysfunctie is de ontsteking van de klieren van Meibom in de bovenste en onderste oogleden. Deze geven oliën af in dat gebied. Deze aandoening treedt op als deze dikker worden dan normaal.

Meibom-oliën zijn belangrijk voor de gezondheid van het oog. De ogen zouden namelijk droog en geïrriteerd worden als de productie van deze oliën zou stoppen. Deze toestand veroorzaakt in de meeste gevallen geen blijvende schade. In zeldzame gevallen kan het echter leiden tot hoornvlieszweren of ernstigere problemen.

Oorzaken van Meibomklierdysfunctie

Allereerst vindt een ontsteking van de klieren van Meibom plaats wanneer de klieren meer oliën afgeven dan normaal. Ze produceren namelijk oliën die langzaam worden opgenomen door de traanfilm, de dunne laag vocht die het oog bedekt. Het bestaat voornamelijk uit water, wat zou verdampen als er geen oliën aanwezig waren.

Bepaalde aandoeningen, zoals rosacea, acne of allergieën, evenals hormonale veranderingen tijdens de adolescentie, kunnen de oliën dikker of dichter maken. Dergelijke oliën verspreiden zich niet meer over de traanfilm, maar hopen zich op aan de randen van de oogleden.

Bovendien zijn deze ophopingen een voedingsbron voor bacteriën die daar aanwezig zijn. De disfunctie treedt op wanneer deze micro-organismen buitensporig toenemen. Het komt vaak gelijktijdig voor met blefaritis, wat ook leidt tot de ophoping van een soort van roos aan de basis van de wimpers.

Symptomen van Meibomklierdysfunctie

Het meest voor de hand liggende symptoom van dit soort disfunctie is roodheid en zwelling van de oogleden. Het kan een korrelig of branderig gevoel in de ogen of jeuk aan de oogleden veroorzaken. Andere veelvoorkomende symptomen zijn onder andere:

  • Waterige ogen.
  • Vervelling van de huid rond de ogen.
  • Korstvorming van de wimpers bij het wakker worden in de ochtend.
  • Frequente strontjes.
  • Overmatig knipperen.
  • Wazig zien.
  • Gevoeligheid voor licht.
  • Abnormale groei van wimpers.
  • Verlies van wimpers.
  • Tot slot, droge ogen (Spaanse link).

In dit laatste geval is het mogelijk dat de klieren van Meibom met elkaar verbonden zijn en dan is er minder olieproductie. In alle gevallen kunnen de symptomen mild zijn of verschillende gradaties van ernst hebben.

Diagnose

Meibomklierdysfunctie kan worden gedetecteerd bij een routinematig oogonderzoek. Zo zal de arts de voorkant van de oogbol onderzoeken, met speciale nadruk op de oogleden. De arts kan een fel licht gebruiken om mogelijke verstopping van de klieren van Meiboom te detecteren (Spaanse link).

Soms nemen ze een monster van de afscheiding of van de korst op de oogleden. Een laborant analyseert het vervolgens om de aanwezigheid van bacteriën in de vloeistof vast te stellen. Dit is bedoeld om meer bewijs te verzamelen om een diagnose te stellen en een behandeling voor te schrijven.

Behandeling

Behandelinng van Meibomklierdysfunctie

Artsen raden gewoonlijk aan om vochtige warmte toe te passen op het ooglid van het aangedane oog om de symptomen te verminderen. De patiënt moet eerst de randen van het ooglid zorgvuldig reinigen.

De arts zal indien aanwezig ook rosacea of acne behandelen. Er zijn gevallen waarin de behandeling van de Meibomklierdysfunctie een of meerdere van de volgende maatregelen kan vereisen:

  • Het kan nodig zijn om in de Meibom-klier te knijpen om de secreties te verwijderen die de uitgang verstoppen.
  • Men kan een canule in de opening van de klieren inbrengen om de verdikte olie weg te spoelen.
  • Antibiotica slikken.
  • Visolie innemen om de oliestroom in het oog te verbeteren.
  • Een antibiotische zalf op het ooglid gebruiken.
  • Een hypochloorzuurmedicijn gebruiken om het ooglid schoon te maken.
  • Tot slot, door het gebruik van Lipiflow, een apparaat dat het ooglid verwarmt en helpt de klieren te ontspannen.

Preventie van Meibomklierdysfunctie

Er is geen specifieke manier om deze aandoening te voorkomen. Een belangrijke maatregel is om rosacea of acne te behandelen als dit aanwezig is om te voorkomen dat deze zich ontwikkelen tot Meibomklierdysfunctie.

Het is ook belangrijk om bepaalde voedingsmiddelen zoals chocolade te vermijden, omdat deze de symptomen zouden kunnen verergeren. Het beste is in ieder geval om een goede ooghygiëne te handhaven. Dit omvat het gebruik van een oogheelkundig bad maar ook het nemen van pauzes en het doen van oogoefeningen.

Raadpleeg je arts als je last van strontjes in je hoog hebt

De symptomen van een Meibomklierdysfunctie zijn meestal vrij ongemakkelijk. Ze veroorzaken echter zelden grote problemen. Met andere woorden, het bedreigt je gezichtsvermogen niet, maar het kan chronisch worden en afbreuk doen aan de kwaliteit van leven.

Bovendien blijken de beschikbare behandelingen meestal niet direct effectief. Je moet het volhouden en de tijd zijn werk laten doen. Raadpleeg altijd een arts als de behandeling niet effectief is, vooral als er strontjes beginnen te verschijnen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • JF, G. T., MJ, L. R., & Yela, A. (1998). Ojo seco: diagnóstico y tratamiento. Inf Ter Sist Nac Salud, 22, 117-22.
  • Cárdenas Díaz, T., Hernández López, I., Guerra Almaguer, M., Cruz Izquierdo, D., Miranda Hernández, I., & Montero Díaz, E. (2014). Conceptos actuales en la disfunción de las glándulas de Meibomio. Revista Cubana de Oftalmología, 27(2), 264-271.
  • Shine, W. E., & McCulley, J. P. (2004). Meibomianitis: polar lipid abnormalities. Cornea, 23(8), 781-783.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.