De meestvoorkomende mythes over antibiotica

Deze veelvoorkomende mythes over antibiotica dragen bij aan het verkeerd gebruik ervan. Het probleem is dat het voortdurende verkeerde gebruik bacteriële resistentie genereert, gevolgd door de risico's die het met zich meebrengt. Lees meer in dit artikel.
De meestvoorkomende mythes over antibiotica

Geschreven door Equipo Editorial

Laatste update: 23 november, 2022

De mythes over antibiotica hebben geleid tot een crisis in het therapeutische bereik voor de behandeling van bacteriële ziekten. Er is veel vraag naar deze medicijnen en de mythes eromheen moedigen mensen alleen maar aan om ze verkeerd te gebruiken.

De reden hiervoor is dat deze micro-organismen resistentiemechanismen hebben kunnen ontwikkelen die de effectiviteit van antibiotica belemmeren. Als gevolg hiervan hebben wetenschapper nieuwe antibiotica moeten ontwikkelen, met een ander werkingsmechanisme.

Deze behandelingsopties zijn echter beperkt en we kunnen een punt bereiken waarop bepaalde ziekten onbehandelbaar worden als we niet veranderen hoe we antibiotica gebruiken. Om deze reden is het essentieel om op de hoogte te zijn van deze medicijnen en niet alle fabels te geloven die er zijn.

Medicijnen zijn gevaarlijke chemische stoffen en mensen mogen ze niet gebruiken zonder gegronde reden. Daarom is medisch of farmaceutisch advies essentieel bij het nemen van antibiotica.

Mythes over antibiotica

1. Antibiotica kunnen alles genezen

Zoals we hierboven al zeiden, associëren veel mensen het woord antibioticum met een magisch medicijn dat werkelijk alles kan genezen. Het is duidelijk dat dit onjuist is. Antibacteriële medicijnen, zoals de naam al aangeeft, zijn medicijnen die worden gebruikt tegen bacteriën. 

Als je met een bacteriële naar de dokter gaat en die je een antibioticum voorschrijft, ben je meestal binnen een dag of twee beter. Daarom denken mensen dat ze effectief zijn tegen elke ziekte. Wat er in werkelijkheid waarschijnlijk is gebeurd, is dat een arts een antibioticum heeft voorgeschreven omdat er een bacterie was om uit te roeien.

De meestvoorkomende mythes over antibiotica

2. Je moet de dure antibiotica kopen, niet de goedkope

Dit is een andere mythe over antibiotica die wijdverspreid is geworden onder de bevolking. We hebben de neiging om ‘duur’ te associëren met ‘beste kwaliteit’, maar dit is zelden het geval. Zoals je kunt zien, is het belangrijk om duidelijk te zijn over de concepten van generieke en commerciële geneesmiddelen. Bovendien is het enige verschil dat sommige een mooie merknaam hebben.

Beide medicijnen bevatten dezelfde chemische stof (Spaanse link) en dezelfde hoeveelheid. Er zijn enkele rigoureuze onderzoeken om dit te garanderen. Zoals je dus kunt zien zijn de duurdere antibiotica alleen zo omdat de bedrijven veel geld uitgeven aan de marketing van het merk.

Dit is hetzelfde als het kopen van dezelfde pizza in twee verschillende soorten verpakkingen. De ene is duur omdat de naam van de fabrikant erin staat en de andere is goedkoop omdat hij geen merknaam heeft. De pizza is in principe hetzelfde, maar met een andere commerciële presentatie.

3. Antibioticaresistentie is geen probleem voor gezonde mensen

Iedereen, welke leeftijd je ook hebt of in welk land je ook woont, kan een bacteriële infectie oplopen die resistent is tegen behandeling met antibiotica. Bacteriën die al een resistentiemechanisme hebben ontwikkeld, kunnen iedereen infecteren en de behandeling die er eerder tegen was, is niet langer effectief.

Om deze reden is het belangrijk om dit soort medicatie niet te veel te gebruiken om de bacteriën niet te ‘waarschuwen’ en ze ertoe te brengen zich aan te passen aan de effecten ervan. Het doel van medische voorschriften is om het gebruik van deze medicijnen te beheersen.

Laat je adviseren door de apotheker

4. Mythes over antibiotica: gebruik wat je al in huis had

Er zijn veel verschillende soorten antibiotica. Elk van hen heeft een reeks indicaties en toedieningsrichtlijnen. Onthoud dat ze niet allemaal geschikt zijn (Spaanse link) voor elk type infectie.

Ook reageert ieder mens anders op dit soort behandelingen. Gebruik daarom nooit oude medicijnen. De medicijnen die je opnieuw wilt gebruiken, zijn mogelijk in slechte staat en hebben mogelijk hun effectiviteit verloren. Gebruik ze dus niet, tenzij je arts ze goedkeurt. Zij moeten ook het bedrag en de duur van de behandeling bepalen.

Conclusie

Tot slot, geloof niet alles wat je hoort en leest. Het is belangrijk om te weten hoe dit type medicatie werkt en raadpleeg bij twijfel altijd een gezondheidsprofessional. Zoals je kunt begrijpen, kan alleen een arts of apotheker je adviseren over het gebruik van antibiotica.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Alvarez, E. (1947). Antibióticos. Medicamenta. https://doi.org/10.2307/j.ctvkjb56f.12
  • Sánchez, J. S. (2006). Resistencia a antibióticos. In Revista Latinoamericana de Microbiologia.
  • Paredes, F., & Roca, J. J. (2004). Acción de los antibiòticos. Ámbito Farmacéutico Farmacologia.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.