Kenmerken, contra-indicaties en voordelen van de baobabvrucht

De baobabvrucht is een interessante en oude vrucht, het komt in bepaalde delen van de wereld veel voor. We zullen je er hier alles over vertellen wat je moet weten!
Kenmerken, contra-indicaties en voordelen van de baobabvrucht
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 09 augustus, 2022

Vandaag gaan we het over de kenmerken, contra-indicaties en voordelen van de baobabvrucht hebben. Van kiespijn en koortsverlichting tot het gebruik van pesticiden, de baobab is een boom die in verschillende delen van Afrika meer dan 300 traditionele toepassingen heeft.

Misschien wel de meest relevante hiervan is het feit dat het ook heerlijk is om te eten. Van de 8 soorten is de Andasonia digitata de meest bekende, en wordt door velen als een superfood beschouwd.

Deze gigantische boom maakt deel uit van oude legendes die beweren dat God deze boom ondersteboven heeft gehangen, met de takken op de grond en de wortels bovenop. De naam komt uit het Arabisch en betekent ‘vader van vele zaden’.

De baobabvrucht zit in een harde ovale peul. Binnenin zit pulp met een bitterzoete smaak die de zaden bevat. Een groep experts beschouwt deze vrucht qua voedingswaarde als zeer opmerkelijk (Engelse link).

Het wordt verkocht als voedsel in poedervorm om te exporteren. Aangezien het in een aantal landen echter zo nieuw is, bestuderen onderzoekers nog steeds de voordelen en risico’s ervan. Lees verder voor meer informatie over de baobabvrucht, de voordelen en contra-indicaties.

Nutritionele eigenschappen van de baobabvrucht

Een studie noemt dit een ‘supervrucht’ omdat het veel voedingsstoffen levert. Het bevat bijvoorbeeld veel vitamines, mineralen en vetzuren. De baobabvrucht is erg rijk aan vitamine C en vezels.

Volgens een groep farmaceuten (Engelse link) bevat het vruchtvlees 7 tot 10 keer meer vitamine C dan sinaasappels, met waarden tussen 280 en 300 milligram per 100 gram fruit. Alleen al het consumeren van 40 gram baobabpulp kan 100% van de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid voor zwangere vrouwen dekken.

  • Het onderzoek benadrukt ook de hoeveelheid vitamine B1 en B6.
  • Wat betreft mineralen variëren de calciumwaarden tussen 250 en 350 milligram per 100 gram pulp.
  • Kalium is in deze vrucht ook overvloedig aanwezig, met tussen 1240 en 1578 milligram, wat 4 keer hoger is dan bij bananen.
  • Er zit bovendien 5 keer meer magnesium in een baobabvrucht dan in avocado’s.

Andere studies tonen aan (Engelse link) dat 36% van de voedingsstoffen koolhydraten zijn, zoals glucose, fructose en sucrose, die het product een zoete smaak geven. Een ander deel bestaat uit oplosbare vezels, vertegenwoordigd door pectine.

Alsof dat nog niet genoeg is, hebben specialisten de hoge concentratie aan essentiële vetzuren, zoals omega 6- en omega 9-vetzuren in de baobabvrucht bestudeerd (Engelse link).

Ondanks de nutritionele eigenschappen zijn de meeste experts het erover eens dat de biologische beschikbaarheid van voedingsstoffen in de baobabvrucht en zijn producten verder moet worden bestudeerd, aangezien hier niet veel informatie over is.

Mogelijke voordelen van de baobabvrucht

Een baobab en een flesje olie

Aangezien de baobabvrucht veel voedingsstoffen en andere actieve fytochemicaliën bevat, biedt het verschillende voordelen voor de gezondheid. Dit zijn onder andere:

  • Verjongt de huid. Verschillende onderzoekers erkennen dat de olie in de baobabvrucht, dankzij de vitamine A de celvernieuwing van de huid bevordert. Ook speelt vitamine E een rol als antioxidant.
  • Reguleert de bloeddruk. Het hoge kaliumgehalte heeft een vaatverwijdend effect. Op deze manier kan het het risico op longembolie en hartaandoeningen verminderen.
  • Versterkt het immuunsysteem. De overvloed aan vitamine C geeft deze vrucht het vermogen om het aantal witte bloedcellen te verhogen.
  • Kan de gezondheid van de botten ondersteunen. Het hoge gehalte aan calcium en magnesium ondersteunt de gezondheid van de botten. Het is zelfs een onderdeel van preventieve diëten voor osteoporose.
  • Pijnstillend en ontstekingsremmend. Een mogelijk analgetisch en kortsverlagende effect van warme baobab-extracten is bewezen. Eén studie toonde bij proefdieren zelfs de ontstekingsremmende activiteit van de pulp aan (Engelse link).
  • Antioxidant. Het hoge fenolgehalte van de vrucht valt door zijn antioxidante capaciteiten op. Het bevat zoveel antioxidanten dat een aantal auteurs het zelfs als voedingssupplement hebben voorgesteld (Engelse link).
  • Beschermt de lever. De resultaten van een onderzoek bij proefdieren suggereerden dat het consumeren van deze vrucht de lever zou kunnen helpen beschermen. Dit komt door de triterpenoïde verbindingen en de sterolen.
  • Gastro-intestinale gezondheid. Een aantal Afrikaanse gemeenschappen gebruiken deze vrucht om constipatie, gastro-enteritis en diarree te verlichten. De oplosbare vezels kunnen ook helpen om nuttige bacteriën in de darm te laten groeien.

Hoe je het kunt gebruiken

Zelfgemaakte energierepen

De baobabvrucht wordt in veel regio’s van Centraal-Afrika als een belangrijk voedingsmiddel beschouwd. Daar lossen ze het vruchtvlees in water of melk op om het als drank en saus te gebruiken. Ze gebruiken het bovendien als rijsmiddel bij het lokaal brouwen van dranken en het is het een goede vervanging voor wijnsteen bij het bakken.

Je kunt het vruchtvlees ook gebruiken om ijs, sappen en jam te maken. Je moet het nooit koken, maar je kunt het aan het einde als de bereiding al op kamertemperatuur is toevoegen.

Wat de zaden betreft, die kun je vers of gedroogd eten, of je kunt ze tot meel vermalen om als verdikkingsmiddel aan soepen en stoofschotels toe te voegen. Je kunt ze ook roosteren voordat je ze tot een pasta maalt. Ze worden daarna gefermenteerd en gedroogd.

Het wordt in poedervorm verkocht en je kunt het als sportsupplement gebruiken, maar ook in voedingssupplementen. Je kunt het aan smoothies, ontbijtgranen, energierepen, yoghurt, zuivel en sappen toevoegen.

Is er een risico bij het consumeren ervan?

Hoewel de baobabvrucht in de Verenigde Staten als veilig is gecertificeerd en de Europese Commissie de invoer als nieuw voedingsmiddel heeft goedgekeurd, zijn de onderzoeken alleen op dieren uitgevoerd.

Om deze reden moet je, totdat wetenschappers risicostudies op mensen hebben gedaan heel voorzichtig zijn bij het consumeren en ervoor zorgen dat je de aanbevolen hoeveelheden respecteert. Er lijken veel voedings-, medicinale en gezondheidsvoordelen te zijn. Je moet echter oppassen voor overmatig gebruik.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Buchmann C, Prehsler S, Hartl A, Vogl CR. The importance of baobab (Adansonia digitata L.) in rural West African subsistence–suggestion of a cautionary approach to international market export of baobab fruits. Ecol Food Nutr. 2010 May-Jun;49(3):145-72.
  • Vertuani, E. Braccioli, V. Buzzoni, S. Manfredini. Anti-oxidant capacity of Adansonia digitata fruit pulp and leaves. Acta Phytotherapeutica, 2 (2002), pp. 86-91
  • Gruenwald. Novel botanical ingredients for beverages. Clinics in Dermatology, 27 (2009), pp. 210-216.
  • Osman MA. Chemical and nutrient analysis of baobab (Adansonia digitata) fruit and seed protein solubility. Plant Foods Hum Nutr. 2004 Winter;59(1):29-33.
  • Gebauer, K. El-Siddig, G. Ebert. Baobab (Adansonia digitata L.): a review on a multipurpose tree with promising future in Sudan. Gartenbauwissenschaft, 67 (2002), pp. 155-160.
  • Lockett CT, Calvert CC, Grivetti LE. Energy and micronutrient composition of dietary and medicinal wild plants consumed during drought. Study of rural Fulani, northeastern Nigeria. Int J Food Sci Nutr. 2000 May;51(3):195-208.
  • De Caluwé, K. Halamová, P. Van Damme. Baobab (Adansonia digitata L.): a review of traditional uses, phytochemistry and pharmacology.H. Rodolfo, J.E. Simon, C.-T. Ho (Eds.), African natural plant products: new discoveries and challenges in chemistry and quality, Oxford University Press, USA (2009), pp. 51-84.
  • Nkafamiya, S.A. Osemeahon, D. Dahiru, H.A. Umaru. Studies on the chemical composition and physicochemical properties of the seeds of baobab (Adasonia digitata). African Journal of Biotechnology, 6 (2007), pp. 756-759
  • Ramadan, F.M. Harraz, S.A. El-Mougy. Anti-inflammatory, analgesic and antipyretic effects of the fruit pulp of Adansonia digitata. Fitoterapia, LXV (1994), pp. 418-422
  • Vimalanathan , JB Hudson .Múltiples actividades inflamatorias y antivirales en hojas, frutos y semillas de Adansonia digitata (Baobab). Revista de investigación de plantas medicinales , 3 ( 2009 ) , págs. 576 – 582.
  • Nhukarume, Z. Chikwambi, M. Muchuweti, B. Chipurura. Phenolic content and antioxidant capacities of Parinari curatelifolia, Strychnos spinosa and Adansonia digitata. Journal of Food Biochemistry, 34 (2008), pp. 207-221
  • Al-Qarawi, M.A. Al-Damegh, S.A. El-Mougy. Hepatoprotective influence of Adansonia digitata pulp. Journal of Herbs Spices and Medicinal Plants, 10 (2003), pp. 1-6

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.