3 huismiddeltjes van wortel tegen diarree

Heb je last van diarree? Heb je dat vaak? Als dit het geval is, mis dan dit artikel met 3 wortelremedies om diarree te behandelen niet.
3 huismiddeltjes van wortel tegen diarree

Geschreven door Raquel Lemos Rodríguez

Laatste update: 24 augustus, 2022

Wortelen zijn rijk aan bètacaroteen en je moet ze regelmatig eten. Niet veel mensen weten echter dat wortelen ook kunnen helpen bij de behandeling van diarree. In dit artikel laten we je 3 huismiddeltjes van wortel tegen diarree zien waardoor je de klachten kunt verminderen en jij je weer een stuk beter voelt.

Een van de redenen waarom huismiddeltjes van wortel kunnen helpen tegen diarree is omdat ze een samentrekkend effect hebben. Onderzoek toont aan dat deze eigenschap je kan helpen om je beter te voelen als je last van dit probleem hebt (Spaanse link).

Dit is de reden dat wortels een geweldige en natuurlijke optie zijn voor zowel kinderen als volwassenen om met diarree om te gaan. Hieronder laten we je enkele opties zien hoe je wortels kunt gebruiken als je dit probleem hebt.

Huismiddeltjes van wortel tegen diarree

Een man met buikpijn

Diarree is een van de meestvoorkomende darmaandoeningen (Spaanse link). Het veroorzaakt vaak pijnlijke buikkrampen en een doorlopend gevoel alsof je steeds naar het toilet moet. Dat kan ook betekenen dat het je beïnvloedt als je moet gaan werken of een evenement wilt bijwonen.

We laten je 3 samentrekkende huismiddeltjes van wortel zien die kunnen helpen om diarree te verminderen. Het zal ook helpen om je zo snel mogelijk veel beter te voelen. Elk huismiddeltje zal je helpen om je aan de vervelende omstandigheden aan te passen.

1. Rauwe wortel

Rauwe wortelen zijn een geweldige remedie om diarree te behandelen. Dit geldt vooral als je moet gaan werken of van huis bent. Je kunt wortelen zonder problemen in een zak of bakje vervoeren. Houd daarbij de volgende tips in gedachten:

 • Schil de wortels van tevoren. Op die manier hoef je het niet te doen als je onderweg of op je werk bent.
 • Snijd ze in hapklare reepjes. Dit is de gemakkelijkste manier om wortels buitenshuis te eten.
 • Als je buitenshuis eten gaat, kun je een bakje met wat salade en rauwe wortelen meenemen.
 • Andere voedingsmiddelen die ook een samentrekkende werking hebben zijn bijvoorbeeld gekookte rijst en gestoomde kip. Aarzel niet om deze producten bij je wortelen te eten.

2. Wortelsoep

Een kom wortelsoep

Wortelsoep eten is een geweldige manier om diarree te bestrijden. Zo kun je bij diarree genieten van een lekker warm gerecht dat ook goed voelt voor je maag. Laten we eens kijken naar een geschikt recept om de wortelen klaar te maken als een heerlijke soep.

Ingrediënten

Bereiding

 • Zet eerst een pan op het vuur en voeg wat olijfolie toe.
 • Doe de gesneden uien en de knoflook in de pan en roerbak dit even.
 • Voeg vervolgens de gesneden wortelen toe.
 • Laat het 10 minuten bakken voordat je de bouillon toevoegt.
 • Laat het dan 20 minuten koken met de deksel op de pan.
 • Verwijder vervolgens de knoflook (als je wilt) en mix alles met de staafmixer.
 • Voeg als laatste de bieslook toe en eet het op terwijl het nog dampend heet is.

3. Wortelsap

Als het midden in de zomer is en je geen zin hebt om iets warms te eten, kun je in plaats daarvan sap maken. Om wortelsap te maken, heb je alleen een blender nodig waar je 5 gesneden wortels en 2 kopjes water in kunt mixen.

 • Als je wilt, kun je ook een beetje honing toevoegen. Op die manier wordt het sap zoeter en rijker.
 • Je kunt ook wat meer water toevoegen als je wilt dat het sap dunner wordt.
 • Daarnaast kun je ook fruit aan het sap toevoegen, zoals appels. Ze bevatten ook adstringerende eigenschappen.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
6 redenen waarom je wortelsap met gember moet drinken

Laatste aanbevelingen om te overwegen

Het is belangrijk om deze huismiddeltjes van wortel tegen diarree te proberen voordat je voor een andere opties kiest, zoals medicijnen of minder natuurlijke alternatieven. Indien de diarree echter niet verbetert of je hebt ook andere klachten, raadpleeg dan je arts.

Onthoud ook dat diarree je lichaam uitdroogt. Daarom is het, naast de bovengenoemde huismiddeltjes van wortel tegen diarree, belangrijk om altijd een fles water bij de hand te hebben. Als deze toestand langer dan twee of drie dagen aanhoudt, moet je naar je arts gaan.

Heb jij ooit wortels gebruikt om diarree te behandelen? Wist je dat ze samentrekkende eigenschappen hebben? In dit artikel hebben we je ook enkele andere voedingsmiddelen laten zien die deze eigenschappen ook bevatten. De volgende keer dat je diarree hebt kun je deze kennis in jouw voordeel gebruiken!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • BRAND, G., & Del Villar, A. (1957). Tratamiento de la diarrea aguda grave y toxicosis del lactante en el Hospital de Arica. Revista chilena de pediatría28(5), 370-374.
 • Cuevas Acosta, Rebeca, Rodríguez Moreno, Kety Elizabeth, Muñiz Velásquez, Valentina, Castro Correoso, Vivianne, & Maturell Comas, Mercedes. (2014). Enfermedad diarreica aguda en niños guatemaltecos menores de 5 años. MEDISAN18(11), 1515-1523. Recuperado en 05 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S1029-30192014001100005&lng=es&tlng=es.
 • Ibáñez, S., Puentes, R., Winter, A., Guajardo, J., Jeraldo, A., & Jimenez, A. (1986). Comparación de Tres Formulas Dietéticas en Lactantes con Diarrea Aguda. Revista chilena de pediatría57(2), 158-163.
 • García Bacallao, Lourdes, Vicente García Gómez, Luis, Rojo Domínguez, Delia Mercedes, & Sánchez García, Elsa. (2001). Plantas con propiedades antioxidantes. Revista Cubana de Investigaciones Biomédicas20(3), 231-235. Recuperado en 05 de abril de 2019, de http://scielo.sld.cu/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0864-03002001000300011&lng=es&tlng=es.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.