Is roomkaas goed voor je dieet?

Roomkaas is niet alleen lekker, maar ook veelzijdig. Je kunt er zowel zoete als hartige gerechten mee maken. Maar is roomkaas echt goed voor je dieet? Lees hier het antwoord.
Is roomkaas goed voor je dieet?
Maria Patricia Pinero Corredor

Geschreven en geverifieerd door de diëtist Maria Patricia Pinero Corredor.

Laatste update: 07 november, 2022

Volgens de Codex Alimentarius is roomkaas een zachte, smeerbare, ongerijpte en korstloze kaas. De textuur is smeerbaar en glad tot licht kruimelig en zonder gaten.

De kaas smeert dus uit en mengt zich gemakkelijk met ander voedsel. Het maakt echter geen deel uit van de meeste gezonde diëten vanwege het hoge vetgehalte. Maar, is roomkaas goed voor je?

Het vet in melk kan een aantal onderbelichte voordelen bieden, waar we het later over zullen hebben. Roomkaas en de verschillende soorten ervan, zoals onder andere slagroom en gearomatiseerde soorten, worden ook gebruikt om een unieke smaak toe te voegen aan veel zoete en hartige bereidingen.

Veel mensen consumeren het vanwege de smaak, veelzijdigheid en textuur. Maar weet je wat elke portie bevat? Weet je hoe het is gemaakt? Blijf dit artikel lezen om de antwoorden op deze en andere vragen te ontdekken.

Hoe roomkaas wordt gemaakt

Zoals gepubliceerd in de Journal of Dairy Science (Engelse link), is de grondstof voor het maken van dit voedsel zware room of een mengsel van room en melk. De room wordt gepasteuriseerd en omgevormd tot zeer kleine vetdruppeltjes. Vervolgens worden melkzuurbacteriën toegevoegd. Fabrikanten fermenteren de kaas vervolgens en maken het zuurder.

Daarna voegen ze zout en bepaalde additieven toe, zoals gelatine, zetmeel en andere verdikkingsmiddelen en emulgatoren, aanbevolen door de Codex Alimentarius (Spaanse link).

Tot slot voegen ze nog een stremmiddel toe. Het tijdschrift Foods (Engelse link) stelt dat dit een enzym van plantaardige of dierlijke oorsprong is dat melkeiwitten afbreekt om het te laten stollen.

Als het eenmaal stevig is, mengen fabrikanten alles voordat de kaas warm of koud wordt verpakt. Volgens de Codex Alimentarius bevat het 25 gram melkvet per 100 gram in droge stof en 67% water. Andere vetwaarden variëren, afhankelijk van de bereiding.

Is roomkaas voedzaam?

Volgens de FoodData Central van het Amerikaanse ministerie van landbouw (Engelse link) en de PAHO/WHO (Spaanse link), bevat 100 gram roomkaas de volgende macro- en micronutriënten:

  • Water: 54%
  • Vetten: 32%
  • Verzadigd vet: 21.43%
  • Eiwitten: 7,1%
  • Koolhydraten: 7,14%
  • Calorieën: 321
  • Vitamine A: 300 microgram retinol
  • Riboflavine: 0,20 mg
  • Calcium: 71 mg
  • Fosfor: 104 mg

Dit zuivelproduct bevat dus veel vet, waarvan ongeveer 67% verzadigd is. Het bevat minder eiwitten, calcium en fosfor dan andere kazen. Het is rijk aan vitamine A.

Light roomkaas (Engelse link) bevat 67% water, 7,8% eiwitten, 8% koolhydraten en 15% vet. Het bevat met 160 microgram minder vitamine A-waarden dan traditionele roomkaas.

Het bevat ook 9% verzadigd vet en 148 mg calcium. Roomkaas bevat 40% minder calorieën dan gewone kaas.

Roomkaas op stokbrood

Vetzuren

Een groot deel van de vetzuren in slagroom is erg klein, wat de opname in de darmen bevordert. Professor Gaspar Ros merkt op dat ze kunnen worden gebruikt als snelle energiebronnen.

Een daarvan is boterzuur, wat volgens het blad Hospital Nutrition (Engelse link) de coloncellen ten goede komt en de darmgezondheid verbetert.

Soorten eiwitten

Slagroom bevat caseïne en wei-eiwit. Een groep experts (Spaanse link) was het erover eens dat deze van hoge biologische waarde zijn omdat ze veel essentiële aminozuren bevatten, zoals lysine. Het eiwitgehalte is echter niet voldoende om te worden aanbevolen in eiwitrijke diëten.

Koolhydraten

De melkzuurbacteriën die tijdens de productie worden toegevoegd, breken de meeste koolhydraten in dit product af. Volgens het blad Agricultural Matters zetten deze micro-organismen lactose om in melkzuur, dat de darm conditioneert om de groei van ziekteverwekkende bacteriën te voorkomen.

Vitaminen

De belangrijkste vitamine in roomkaas is vitamine A. Deze vitamine is belangrijk voor de visuele ontwikkeling, botgroei en het immuunsysteem.

Eén portie levert 84 microgram retinol op, wat volgens het blad ALAN (Spaanse link) 10% van de aanbevolen waarde vertegenwoordigt.

Mineralen

Net als bij andere kazen zijn calcium en fosfor de meestvoorkomende mineralen. Ze worden echter in minder hoeveelheden aangetroffen, omdat ze minder eiwitten bevatten. Een portie van 30 gram per dag dekt amper 2% van de aanbevolen calciuminname.

Calorieën

Traditionele roomkaas bevat veel calorieën. 28 gram op een boterham of een koekje smeren, komt overeen met een inname van 90 calorieën. Je moet dus voorzichtig zijn met de energie-inname van dit product als je het in je dieet opneemt.

Hoe kun je roomkaas in de keuken gebruiken?

De textuur en smaak van roomkaas zijn de grootste culinaire troeven van dit heerlijke zuivelproduct. Je kunt er zowel zoete als hartige gerechten mee maken.

De meest gebruikelijke manier om het te gebruiken is om het op koekjes, toast en muffins te smeren, als ingrediënt van vullingen, voor gepofte aardappelen of in sandwiches.

Je kunt ook heerlijke romige dressings maken en deze serveren met pasta, vis, kip of groenten. Als je het combineert met kruiden, zal de smaak explosief zijn.

Als je gaat bakken is het perfect voor vullingen en toppings, zoals bijvoorbeeld voor worteltaart. IJsjes gebruiken ook roomkaas als basis in combinatie met verschillende soorten fruit. Brownies en cheesecakes smaken ook heerlijk als ze met dit product worden bereid.

Zoals Brighenti en andere onderzoekers benadrukken(Engelse link), maken de eigenschappen van roomkaas het een ideaal product om de textuur van een gerecht te verbeteren. Door bijvoorbeeld twee eetlepels aan bladerdeeg en focaccia toe te voegen, worden ze zachter en rijker.

Met dit voedsel kun je jezelf uitdagen in de keuken. Een fruit- of groentesmoothie met roomkaas maakt het bijvoorbeeld romiger. Laat je fantasie de vrije loop!

De voordelen van roomkaas

Naast de voedingswaarde heeft dit product enkele voordelen die we hieronder zullen bespreken.

Het zou een mogelijke probioticum zijn

Volgens de World Gastroenterology Organization (WGO – Spaanse link) zijn probiotia micro-organismen die de darmgezonheid kunnen verbeteren en de immuunfunctie kunnen versterken.

Volgens het Journal of Biological and Health Sciences (Engelse link) is deze kaas gefermenteerd met bepaalde Lactobacillus die mogelijk een probiotische functie hebben en als veilig worden beschouwd. Sommige studies (Spaanse link) laten de resultaten zien van het gebruik van Lactobacillus casei als probioticum in dit product om het van optimale kwaliteit te maken.

Het bevat weinig lactose

Veel mensen verdragen lactose in melk niet, omdat ze het enzym missen dat het in de darm afbreekt. Dit veroorzaakt een opgeblazen gevoel, gasvorming en diarree. Desalniettemin verduidelijkt het tijdschrift Nutrients (Engelse link) dat sommige intolerante mensen slechts 12 gram lactose per dag kunnen verdragen.

28 gram roomkaas bevat maximaal 2 gram lactose. Zolang degenen die aan lactose-intolerantie lijden het met mate zouden consumeren, zou het geen problemen moeten veroorzaken. Er zijn echter nog geen onderzoeken naar het effect bij dit soort patiënten.

Roomkaas is rijk aan antioxidanten

Astiasrán en Martínez (Spaanse link) verklaarden in hun boek dat het vet in melk carotenoïden bevat, zoals bètacarotenen, luteïne en zeaxanthine. Young en Loug (Engelse link) bespreken de antioxiderende werking, aangezien ze de werking van vrije radicalen en hun mogelijke celbeschadiging blokkeren. Sommige carotenen hebben een direct effect op de gezondheid van het oog.

Deze kaas bevat weinig lactose

Contra-indicaties van roomkaas

Heeft deze voeding ook contra-indicaties? Ja, inclusief de onderstaande.

Het is een eiwitarm zuivelproduct

Een normale portie van deze kaas bevat slechts twee gram eiwit. In tegenstelling tot andere kazen, zoals geitenkaas of cheddar, die zeven gram per portie bevatten, wordt het dus niet aanbevolen voor eiwitrijke diëten.

Consumptie van verzadigd vet

Roomkaas is rijk aan verzadigd vet. Een portie van 28 gram dekt 30% van de dagelijkse aanbevolen waarde bij een dieet van 2.000 calorieën.

De Wereldgezoneheidsorganisatie (WHO – Spaanse link) beveelt aan om verzadigde vetten te verminderen tot minder dan 10% van de totale energie-inname om chronische ziekten te helpen voorkomen.

Roomkaas is calorierijke voeding

Deze voeding bevat veel calorieën, wat betekent dat het niet wordt opgenomen in diëten voor gewichtsverlies. Als je een dieet volgt, moet je gerechten vermijden waar roomkaas het hoofdingrediënt is. Experts raden aan om het te vervangen door lichte of magere roomkaas.

Het heeft een zeer korte houdbaarheid

Ondanks het feit dat roomkaas gepasteuriseerd is en pathogene micro-organismen vernietigt, stellen Choi en andere auteurs (Engelse link) dat het hoge watergehalte het risico op besmetting kan verhogen en de houdbaarheid ervan kan verkorten.

Het is bewezen dat het 2 weken houdbaar is en het moet na opening gekoeld bewaard worden (Engelse link)

Is roomkaas goed voor je?

De culinaire eigenschappen en toepassingen van dit voedingsmiddel dat smaken opwekt in verschillende bereidingen, staat buiten kijf. Maar is roomkaas voedzaam?

Als je het met mate consumeert is het een goede energiebron met weinig lactose en een bron van vitamine A. Je kunt traditionele roomkaas met veel verzadigd vet en calorieën vervangen door andere lichte versies om het onderdeel te maken van een gezond dieet.

Hoewel het toevoegen van probiotische bacteriën het ook competitiever zou kunnen maken op de markt van gezondheidsbevorderende zuivelproducten, moeten experts in dit opzicht nog meer onderzoek doen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Sainani, M. R., Vyas, H. K., & Tong, P. S. (2004). Characterization of Particles in Cream Cheese. Journal of Dairy Science, 87(9), 2854–2863.
  • Guía Práctica de la Organización Mundial de Gstroenterología: Probióticos y prebióticos. 2011. Disponible en: https://www.worldgastroenterology.org/UserFiles/file/guidelines/probiotics-spanish-2011.pdf.
  • Manrique Vergara, David, & González Sánchez, María Eugenia. (2017). Ácidos grasos de cadena corta (ácido butírico) y patologías intestinales. Nutrición Hospitalaria34(Supl. 4), 58-61.
  • Granados-Conde, C., González Cuello, R., Galindo W., Pérez D., Pájaro-Castro, N. Obtención de queso crema con propiedades funcionales suplementado con sólidos de lactosuero e inoculado con Lactobacillus casei. ORINOQUIA. 2016,  20 (2), 40-46.
  • Gutiérrez-Méndez, N., Balderrama-Carmona, A., García-Sandoval, S. E., Ramírez-Vigil, P., Leal-Ramos, M. Y., & García-Triana, A. (2019). Proteolysis and Rheological Properties of Cream Cheese Made with a Plant-Derived Coagulant from Solanum elaeagnifoliumFoods (Basel, Switzerland)8(2), 44.
  • Parra H., Ricardo A.; Fonseca S., Eliana G. PARRA H., Ricardo A.; FONSECA S., Eliana G. Características fisicoquímica, proximal y sensorial de un queso tipo crema saborizado. Vitae. 2012,vol. 19, núm. 1, S216-S218.
  • Brighenti M, Govindasamy-Lucey S, Jaeggi JJ, Johnson ME, Lucey JA. Effects of processing conditions on the texture and rheological properties of model acid gels and cream cheese. J Dairy Sci. 2018 Aug;101(8):6762-6775.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.