5 redenen om gelatine in je dieet op te nemen

Eiwit bevattende gelatine kan je energieniveau verhogen en je prestaties verbeteren. Lees in dit artikel meer over de voordelen van gelatine.
5 redenen om gelatine in je dieet op te nemen

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Ken je de redenen waarom je gelatine in je dieet op zou moeten nemen? Gelatine is populair geworden als een gezond nagerecht. Het bevat namelijk zeer weinig calorieën en bevat energierijke voedingsstoffen die de functies van de stofwisseling ondersteunen die je helpen om gemakkelijker af te vallen.

Lange tijd werd gedacht dat het niet raadzaam was om het te consumeren vanwege commerciële producten die schadelijke kleurstoffen en additieven bevatten. Tegenwoordig is het echter raadzaam om het in zijn natuurlijke staat te consumeren, omdat het kan helpen om je honger te stillen op momenten van onrust over voedsel.

Op dezelfde manier is het een ingrediënt dat rijk is aan eiwitten en antioxidanten die, eenmaal opgenomen in het lichaam, de vorming van spiermassa en andere processen die met gewicht te maken hebben verbeteren. Waarom wordt het dan aanbevolen om gelatine aan je dieet toe te voegen? Lees verder om meer te weten te komen!

Wat is gelatine?

Voordat je meer te weten komt over de voordelen van het toevoegen van gelatine aan je afslankdieet, is het handig om te weten wat het is en waaruit het is samengesteld.

Ook bekend als niet-gearomatiseerde gelatine, is het een verdikkingsmiddel van dierlijke oorsprong dat wordt verkregen door de bindweefsels van runderen en varkens te bewerken.

In de winkel kun je niet-gearomatiseerde gelatinepoeder of -bladen vinden, die vaak gebruikt worden bij het maken van nagerechten en andere interessante soorten recepten. Het bestaat voornamelijk uit collageen, maar biedt ook koolhydraten, antioxidanten en water.

Redenen om gelatine in je dieet op te nemen

Er zijn verschillende redenen waarom je gelatine in je dieet zou moeten opnemen om je te helpen om gewicht te verliezen. Het hangt natuurlijk allemaal af van de manieren waarop je het klaarmaakt.

Over het algemeen zou het, als je het met gezonde en natuurlijke ingrediënten combineert, een ideaal gerecht voor een uitgebalanceerd dieet kunnen zijn. Laten we de voordelen dus eens bekijken.

1. Het kan helpen om onrust over voedsel te kalmeren

Vrouw met lekkere trek

Een van de meest opvallende voordelen van het opnemen van gelatine in je dieet is dat het kan helpen om je honger te stillen. Je kunt er daarom van genieten als een caloriearm tussendoortje dat onbedwingbare trek vermindert die tot continu overeten leidt.

2. Neem gelatine op in je dieet om je atletische prestaties te verbeteren

Gelatine is een bron van eiwitten en koolhydraten die als een energiebron dient ondanks dat het weinig calorieën bevat. Dankzij de vitamines en mineralen is het een complete voedingsmiddel waarmee je jouw atletische prestaties kunt verbeteren.

3. Het helpt spiermassa op te bouwen

Neem gelatine op in je dieet om spiermassa op te bouwen

Je kunt gelatine in je dieet opnemen als je je spiermassa wilt vergroten. Een van de aminozuren die gelatine bevat, is arginine. Deze stof helpt bij het aanmaken van creatine wanneer het in het lichaam opgenomen wordt.

Zoals sommige mensen misschien weten, is deze verbinding een bepalende factor in het proces om spiermassa te vormen. Samen met andere eiwitten is het ideaal voor een sterk en strak lichaam.

4. Neem gelatine op in je dieet om je spijsvertering te verbeteren

Het opnemen van gelatine in je dieet ondersteunt het spijsverteringsproces en verbetert de opname van bepaalde voedingsstoffen. Dit komt namelijk door het gehalte aan een aminozuur genaamd glycine, dat de aanmaak van maagzuur stimuleert. Het bestrijdt ook constipatie en vermindert zure reflux.

5. Het is vet- en cholesterolvrij

In tegenstelling tot andere dieetdesserts bevat gelatine geen vet of cholesterol. Als je geen producten met toegevoegde suikers of kunstmatige componenten gebruikt, dan is het een zeer gezonde snack die geen gewichtstoename zal veroorzaken.

Een menu voor gewichtsverlies met gelatine

Verschillende kleuren gelatine met fruit
De beste manier om te profiteren van de voordelen van gelatine in je dieet is door het op de meest natuurlijke manier toe eten. Ook al zijn er in winkels veel interessante gelatinedesserts, de meeste houden het gebruik in van andere ingrediënten die vol met calorieën zitten.

Lichte gelatinerecepten kunnen bijvoorbeeld halverwege de ochtend of middag worden geconsumeerd. Het wordt echter ook aanbevolen om het in sap te gebruiken, omdat het gemakkelijk is om toe te voegen aan het menu van een dieet voor gewichtsverlies. We geven een voorbeeld hoe je gelatine zou kunnen opnemen in je dieet.

Ontbijt

 • 200 ml gelatine-sap (1 glas)
 • 250 ml thee of koffie (1 kopje)
 • 2 sneetjes brood met roomkaas
 • 1 stuk fruit

Lunch

 • 100 gram zilvervliesrijst
 • 100 gram kip of vis (1 portie)
 • 250 gram gestoomde groenten
 • 1 kom gemengde salade
 • 1 gelatine-toetje met fruit

Diner

 • 1 kom groentesoep
 • Een portie lichte gelatine
 • 250 ml groene thee (1 kopje)

Opmerking: dit menu is slechts een voorbeeld van het opnemen van gelatine in je dieet. Je moet je dagelijkse voedingspatroon dus niet op bovenstaande voedingsmiddelen baseren!

Gelatinesap voor gewichtsverlies

Gelatinesap kan als onderdeel van je ontbijt of snack worden geconsumeerd. Dit is een snel en gemakkelijk alternatief waarmee je van de voordelen van dit voedsel in je dieet kunt profiteren. Je moet het echter niet te veel drinken, omdat dit een laxerend effect heeft.

Ingrediënten

 • 45 gram niet-gearomatiseerde gelatine (3 eetlepels)
 • 250 ml heet water (1 kopje)
 • Stukjes fruit (naar smaak)
 • 15 gram lijnzaad (1 eetlepel)
 • 5 gram geraspte gember (1 theelepel)
 • IJsblokjes (optioneel)

Instructies

 • Verdun eerst de niet-gearomatiseerde gelatine in een kop heet water.
 • Giet het daarna over in de blender en meng het met de resterende ingrediënten.
 • Verdeel het sap dan in twee porties per dag: een in de ochtend en een andere in de middag.

Zoals je kunt zien, is gelatine een voedingsmiddel met veel voordelen. Je kunt het in recepten gebruiken en het kan een uitstekende bondgenoot in je dieet worden.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.