6 soorten noten die je energie geven

Elke dag noten consumeren helpt je immuunrespons op virussen en veelvoorkomende infecties te verbeteren. Daarnaast helpt het om je immuunsysteem te versterken om verschillende ziekten te voorkomen. Ontdek in dit artikel verschillende soorten noten om je energie geven.
6 soorten noten die je energie geven
Eliana Delgado Villanueva

Geschreven en geverifieerd door de voedingsdeskundige Eliana Delgado Villanueva.

Laatste update: 24 augustus, 2022

Voedingsdeskundigen en andere experts erkennen over het algemeen allemaal de gezonde eigenschappen en voedingsbijdrage van de diverse soorten noten. Deze voedingsmiddelen leveren langdurige energie, nemen weinig ruimte in en bevatten veel calorieën in combinatie met vezels die de opname vertragen en de energetische werking verlengen.

Een gezond dieet moet eigenlijk noten bevatten om de levering van voedingsstoffen te verbeteren. In dit artikel vertellen we je alles over de verschillende soorten noten die je energie kunnen geven.

Wat zijn noten?

Diverse soorten noten in schaaltjes

Naast dat ze rijk zijn aan gezonde vetten, bevatten noten belangrijke vitamines en essentiële mineralen.

Noten zijn zeer interessante energiebronnen. Ze moeten worden geconsumeerd in porties die passen bij je dagelijkse voedingsbehoeften. Alle soorten noten bevatten ook essentiële vetzuren, zoals oliezuur, linolzuur en linoleenzuur, die het menselijk lichaam niet kan produceren en die via de dagelijkse voeding moeten worden verkregen.

Deze gezonde vetten hebben energetische en ontstekingsremmende krachten, blijkt uit een studie gepubliceerd in het International Journal of Molecular Sciences (Engelse link).

In feite helpt de dagelijkse consumptie van noten je immuunrespons op virussen en veel voorkomende infecties te verbeteren. Zo helpen ze het immuunsysteem te versterken om verschillende ziekten te voorkomen, vooral seizoensgebonden ziekten die worden veroorzaakt door plotselinge weersveranderingen.

Verschillende soorten noten die je energie geven

1. Amandelen

De amandel is een zeer voedzame mediterrane noot voor sporters vanwege de energiebijdrage in de vorm van koolhydraten en gezonde vetten, samen met plantaardige eiwitten. Ze zijn dus erg voedzaam.

 • Een handvol van ongeveer 30 gram levert 162 calorieën op, samen met onoplosbare vezels, vitamine E en B-vitamines die betrokken zijn bij het energiemetabolisme.
 • Amandelen zijn ook rijk aan mineralen zoals calcium, kalium, fosfor, selenium en ijzer.
 • Om deze reden werd amandelmelk die werd verkregen door het malen van zoete amandelen vroeger gebruikt om moedermelk te vervangen. Tegenwoordig wordt amandelmelk veel gebruikt door mensen met lactose-intolerantie en veganisten.

2. Hazelnoten

Hazelnoten

Dit is een veelzijdige noot die op verschillende manieren kan worden geconsumeerd en geen invasieve smaak heeft.

Hazelnoten onderscheiden zich door hun heerlijke smaak en foliumzuurgehalte, daarom raden experts hun consumptie vooral aan tijdens de zwangerschap. Foliumzuur kan geboorteafwijkingen helpen te voorkomen van de neurale buis van de foetus tijdens de zwangerschap. Suppletie met deze voedingsstof is essentieel voor en tijdens de zwangerschap.

 • Dat geldt ook voor het verhogen van de inname van voedingsmiddelen die er een aanzienlijke hoeveelheid van bevatten, volgens een artikel gepubliceerd in het tijdschrift Annales D’Endocrinolige (Engelse link).
 • Naast het leveren van veel energie, vallen de onverzadigde vetten en het vitamine E-gehalte op, en daarom helpen ze weefselontsteking tijdens trainingen te voorkomen en te verminderen.
 • Ze bevatten ook ijzer, magnesium, mangaan en vezels. Om al deze redenen zijn ze zeer nuttig bij het herstel.

3. Pinda’s

Pinda’s zijn eigenlijk geen noten, maar de meeste mensen rekenen ze daar wel bij. Ze zijn afkomstig van een peulvruchtplant en zijn voornamelijk rijk aan foliumzuur, eiwitten en isoflavonen.

Daarnaast bestaat hun levering van voedingsstoffen ook uit omega 6-vetzuren en vezels. Ze kunnen dus een positieve invloed hebben op het cholesterolgehalte worden als gezond voor het hart beschouwd.

Je kunt ze zo of in de vorm van pindakaas consumeren. Door 30g pindakaas op brood te nemen krijg je ongeveer 10 g eiwit binnen. Pindakaas levert ook veel calorieën en bevat ook calcium en ijzer. Daarom raden experts aan om het bij het ontbijt te consumeren.

4. Paranoten

Paranoten vallen op omdat ze een aanzienlijke hoeveelheid mineralen bevatten, voornamelijk selenium. Bovendien zijn ze rijk aan vitamine E, een natuurlijke antioxidant die de negatieve effecten van vrije radicalen op positieve wijze helpt te verminderen.

Ze zijn zeer energierijk en voedzaam, wat ideaal voor sporters is. Daarnaast bevatten een aanzienlijke hoeveelheid gezonde vetzuren. Een handvol paranoten levert een goede hoeveelheid vezels en eiwitten.

5. Walnoten

Walnoten

Naast het leveren van energie, is een van hun belangrijkste voordelen dat ze het hart helpen beschermen. Het zijn de noten die de meeste omega-3-vetzuren bevatten. Sommige onderzoeken hebben het hartbeschermende effect aangetoond van het dagelijks consumeren van walnoten.

 • Hoewel het calorierijke voedingsmiddelen zijn, is het meeste vet dat ze bevatten meervoudig onverzadigd, wat kan helpen de cardiovasculaire gezondheid te verbeteren (Engelse link).
 • Ze bevatten ook vitamines, eiwitten en vezels en kunnen nuttig zij voor mensen die af willen vallen dankzij hun antioxiderende en verzadigende eigenschappen.
 • Walnoten bevatten ook oplosbare vezels, een zeer belangrijke voedingsstof om constipatie te bestrijden.
 • Tot slot kan het eten van walnoten helpen om de slaap- en serotoninespiegels te verbeteren.

6. Pistachenoten

Van alle verschillende soorten noten zijn pistachenoten het rijkst aan ijzer, vitamine E en kalium (1.000 g /100 g). Ze bieden een goede hoeveelheid plantaardig eiwit, waarvan het gehalte van het aminozuur arginine in het bijzonder opvalt, wat de immuunfunctie stimuleert.

Wat vitamines en mineralen betreft, ze zijn rijk aan vitamine B1, vitamine B6, calcium, magnesium, fosfor en koper. Ook draagt de bijdrage van oliezuur en andere gezonde vetten ertoe bij dat de consumptie ervan de insulinegevoeligheid kan helpen verbeteren. Daardoor wordt de glucosetoevoer naar de cellen bevorderd.

Voeg verschillende soorten noten toe aan je dieet

In dit artikel hebben we het met je gehad over de belangrijkste soorten noten die je energie kunnen geven. Onthoud echter dat er nog veel meer zijn die je niet alleen energie geven, maar ook helpen je cardiovasculaire systeem te beschermen en je cholesterolgehalte te reguleren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Stella AB., Gortan Cappellari G., Barazzoni R., Zanetti M., Update on the impact of omega 3 fatty acids on inflammation, insulin resistance and sarcopenia: a review. Int J Mol Sci, 2018.
 • Valentin M., Coste Mazeau P., Zerah M., François Ceccaldi P., et al., Acid folic and pregnancy: a mandatory supplementation. Ann Endocrinol, 2018. 79 (2): 91-94.
 • Abdelhamid AS., Brown TJ., Brainard JS., Biswas P., et al., Omega 3 fatty acids for the primary and secondary prevention of cardiovascular disease. Cochrane Database Syst Rev, 2018.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.