Is jouw lichaam vergiftigd?

Heb je vaak hoofdpijn? Ziet je huid er dof uit, welke behandeling je ook toepast? Heb je concentratieproblemen? Heb je last van oedemen? Pas op, je lichaam zou vergiftigd kunnen zijn. Ontdek meer over lichaamsvergiftiging in dit artikel. Leer hoe je erachter kunt komen of jouw lichaam vergiftigd is aan de hand van onderstaande informatie.

In het lichaam vinden vele chemische reacties plaats met als doel het lichaam gezond en in balans te houden. Dit proces kan echter verstoord worden door verschillende triggers, zoals virussen, bacteriën, milieuvervuiling of zonnestraling.

Wat je eet heeft hier ook veel mee te maken. Je kunt dan ook je eigen ergste vijand zijn zonder dat je dit door hebt. Organen zoals je lever (net als je longen en nieren) hebben tot taak het filteren, neutraliseren of controleren van de dingen die je lichaam kunnen beschadigen. Onder andere door ongezond voedsel kan het zo zijn dat deze organen veel te hard moeten werken en daardoor overwerkt raken.

Je lichaam weet niet hoe het moet reageren op conserveringsmiddelen, kunstmatige zoetstoffen, kleurstoffen, additieven of de zogeheten ‘smaakversterkers’. Al deze stoffen zien we terug in de lettertjes en nummers of vreemde namen op de verpakkingen die we elke dag in de winkel kopen. Hoewel de stoffen verwerkt zijn en dus eetbaar, laten ze resten achter in het lichaam die je kunnen vergiftigen naarmate deze zich opstapelen.

Hoe weet je of je lichaam vergiftigd is?

Als je kijkt naar de hedendaagse definitie van vergiftiging, dan zou vergiftiging zijn: een stoornis, verandering of reactie die veroorzaakt wordt door een schadelijke stof wanneer deze stof wordt ingeslikt, ingeademd of aangeraakt. Het is dus een verandering in het lichaam, een onbalans, die symptomen veroorzaakt.

Soms negeren we de signalen die ons lichaam ons geeft en denken we dat de symptomen het gevolg zijn van andere factoren, zoals bijvoorbeeld te weinig slaap of te veel verantwoordelijkheden.

De tekenen dat je lichaam vergiftigd is zijn: frequente hoofdpijn, veranderingen in de slaapcyclus, angst, apathie, geïrriteerdheid, concentratiegebrek, geheugenproblemen, eczeem of droge huid, koortsblaasjes, allergieën, veranderingen in haar of nagels, gewichtstoename en oedemen.

Lever

Het eerste wat je zou moeten achterhalen is of deze symptomen werkelijk het gevolg zijn van vergiftiging of dat ze veroorzaakt worden door een ander probleem. Een algemene controle zal dit vaststellen. In de meeste gevallen geven onderzoeken aan dat er niets mis is of in elk geval niets wat de arts zorgen baart, maar toch blijft de patiënt zich slecht voelen. De symptomen kunnen mild zijn, maar ook progressief, tot ze chronisch worden.

Hoe voorkom je lichaamsvergiftiging?

We hebben het niet over voedselvergiftiging als gevolg van bedorven eten of eten dat te lang buiten de koelkast heeft gestaan, maar over vergiftiging die veroorzaakt wordt door de resten die schadelijk voedsel in ons lichaam achterlaat. Het goede nieuws is dat je er iets aan kunt doen. Voorkom verdere vergiftiging en geniet van een goede gezondheid.

Een gebalanceerd en natuurlijk dieet

De kwaliteit van het voedsel dat je eet heeft veel te maken met de mate van vergiftiging die je kunt ervaren. Probeer zo veel mogelijk producten te eten die van biologische oorsprong zijn. Je vindt deze producten meestal niet in de gewone supermarkt, hoewel ook supermarkten hier nu steeds meer op in beginnen te spelen. Zie af van verpakt of bevroren voedsel of voedsel dat in de magnetron dient te worden bereid. Eet onbespoten fruit en groenten en kies altijd voor fruit en groenten van het seizoen.

Brood met Tomaat

Lichamelijke activiteit

Dit is belangrijk voor het hebben van een gezond lichaam. Een van de manieren waarop je lichaam gifstoffen afscheidt is tenslotte door zweet via de poriën. Beweging versterkt ook het vermogen en de functie van organen als je longen. Je zult zien dat veel van de symptomen die je als gevolg van de vergiftiging ervaart, zullen verdwijnen. Dit zal merkbaar zijn aan je huid, gewichtsverlies en je algehele gevoel van welzijn.

Genoeg slaap

Tijdens je slaap neemt je lichaam de tijd om zich te herstellen en op te laden. Het is belangrijk dat je tussen de zes en acht uur slaapt per dag. Probeer zo veel mogelijk op hetzelfde tijdstip te gaan slapen en op te staan. Een tekort aan slaap zal ervoor zorgen dat de organen die de taak van het ontgiften dragen moe worden en dat ze worden blootgesteld aan grote hoeveelheden cortisol, het zogenaamde ‘stresshormoon’. Dit is wat de vergiftiging veroorzaakt en verergert.

Slapen

Wees gelukkig

Leer om gelukkig, relaxed en dankbaar te zijn, zodat je negativiteit uit je leven kunt verwijderen. Het klinkt misschien heel spiritueel of holistisch, maar het is bewezen dat geluk je van slechte gewoontes als alcoholmisbruik, fastfood, zoetigheden of zoute snacks weerhoudt.

Ontgiftingsdieet

Als je hebt vastgesteld dat de symptomen die je ervaart het gevolg zijn van vergiftiging, volg dan een week lang dit speciale dieet:

  • Ontbijt: Ongezoete groene thee en twee sneetjes volkorenbrood met suikervrije cranberryjam.
  • Late ochtend: Een appel of peer als het buiten warm is of een kop groene thee met glutenvrije toast en enkele druppeltjes olijfolie als het buiten koud is.
  • Lunch: Je kunt kiezen tussen gestoomde groenten met gegrilde witte vis, een hamburger met amarant en salade, zilvervliesrijst met groenten en gegrilde vette vis, een salade van groene sla, wortel, ui, olijfolie en een klein beetje zout.
  • Tussendoor: Hetzelfde als het ontbijt.
  • Diner: Enkele opties zijn gegrilde groenten met paddenstoelen, zilvervliesrijst met olijfolie en laurier.
Bekijk Ook