Is dure wijn gezonder dan goedkope wijn?

De meningen zijn verdeeld over de kwaliteit van jonge versus oude wijn. Welke is nu beter? De prijs van wijn hangt niet alleen af van de leeftijd, maar ook van andere factoren. 
Is dure wijn gezonder dan goedkope wijn?

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 09 augustus, 2022

In hoeverre hangt de prijs van wijn af van zijn gezondheidsvoordelen? En is dure wijn gezonder dan goedkope wijn? Onderzoek toont aan dat gematigde consumptie van wijn gezondheidsvoordeel oplevert.

Wanneer je een wijn uitkiest is het uiteraard goed om te weten of de prijs afhankelijk is van de gezondheidsvoordelen. Laten we eens kijken welke wijn gezonder is.

Van oudsher wordt er wijn gedronken. De gezonde eigenschappen van wijn worden door veel culturen geprezen. En hier is waarom:

Er zijn zowel goedkope als duurdere wijnen verkrijgbaar. De prijs is onder andere afhankelijk van de herkomst en de leeftijd van de wijn. Veel mensen vragen zich af of dure wijn ook gezonder dan goedkope wijn is. Je leest het hieronder.

Soorten wijn en gezondheid

Soorten wijn en je gezondheid

Het is niet de prijs die zorgt voor de gezonde eigenschappen van wijn. Het zijn de eigenschappen van de druivensoort, de aanpak én de tijd die het kost om de wijn te produceren.

De smaak van wijn wordt bepaald door het aantal maanden dat de wijn heeft gerijpt in het vat. De tijd waarop de wijn heeft gerijpt heeft niet alleen invloed op de prijs, maar ook op zijn gezonde eigenschappen. 

Goed betekent niet altijd duur

Het sleutelwoord is polyfenol: een chemische verbinding die voorkomt in planten. Hoewel het lichaam zonder kan, is er veel voordeel te halen uit polyfenolen. Je vindt ze in de schil van fruit en groente. Ze beschermen de groenten en het fruit tegen gevaren van buitenaf.

Het menselijke lichaam heeft baat bij polyfenolen vanwege de antioxidanten die ze bezitten. Bovendien hebben ze ontstekingsremmende eigenschappen. Rode wijn bevat de meeste polyfenolen. 

Wanneer je kijkt naar de prijs versus gezonde eigenschappen van een wijn is het goed om je te bedenken dat de meningen verdeeld zijn.

Aan de ene kant zijn jonge rode wijnen het gezondst vanwege een hogere hoeveelheid polyfenolen. Jonge wijnen hebben slechts kort gerijpt in wijnvaten en worden snel gebotteld.

Dit zorgt ervoor dat de gezonde eigenschappen bewaart blijven. Bij oude wijn bestaat de kans dat deze eigenschappen verloren gaan. Toch zien sommigen oude wijn als de gezondere keuze.

De tannines in wijn

Tannines in wijn en gezondheid

Sommigen beweren dat oudere wijnen beter zijn voor de gezondheid. Hierbij spelen de tannines een rol. Tannines zijn een groep polyfenolen die dezelfde goede eigenschappen worden toegeschreven.

Tannines vind je in:

  • de schil van de druif
  • de pit
  • het houten steeltje van de druif

Wanneer men wijn langer laat rijpen in eiken wijnvaten ontstaat een hogere concentratie van tannines. Is dure wijn dan toch gezonder dan goedkope wijn?

De prijs-kwaliteit verhouding van wijn

Spaanse wijnen die doorgaans lang hebben gerijpt zijn bijvoorbeeld

  • Crianza
  • Reserva
  • Gran Reserva

Al deze wijnen zijn gedurende meerdere maanden gerijpt in eiken vaten. Dit langere rijpingsproces beïnvloedt de prijs. Hoe langer de wijn heeft gerijpt, hoe hoger de prijs. Ook zijn oudere wijnen complexer qua smaak.

Maar welke wijn is nu gezonder?

Welke wijn is gezonder - een oude of een jonge wijn

We kunnen met zekerheid zeggen dat er onenigheid bestaat over welke wijn nu gezonder is. De experts zijn het niet met elkaar eens.

  • Sommige wetenschappers beweren dat bepaalde substanties mettertijd hun gezonde eigenschappen verliezen. Eigenschappen die we wel vinden in jongere, en daarmee ook goedkopere, wijn.
  • Aan de andere kant wordt beweert dat deze eigenschappen wel degelijk bewaard blijven. Deze stroming is ook van mening dat oudere wijn gezonder is omdat deze in contact is geweest met houten vaten. In dit geval zijn het de oudere en bovendien duurdere wijnen die gezonder zouden zijn.

Het is wel duidelijk waarom wijn een hogere prijs heeft. Het productieproces en de eigenschappen van de wijn beïnvloeden de prijs. Desondanks blijven de meningen verdeeld over welke wijn nu gezonder is.

We kunnen dus niet stellen dat dure wijn gezonder is dan goedkope wijn. Wel kunnen we stellen dat het drinken van een glas wijn, met name rode wijn, plezierig en bovendien gezond is.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.