Wetenschappers vinden stopmechanisme bij rokers

We moeten niet vergeten dat roken een mechanische en repetitieve handeling is die vooral psychisch is. Het met succes stoppen met deze schadelijke gewoonte is afhankelijk van het beheersen van deze impulsen.
Wetenschappers vinden stopmechanisme bij rokers

Geschreven door Francisco María García

Laatste update: 27 mei, 2022

Wil je graag stoppen met roken? Weet je waarom het voor rokers moeilijk is om te stoppen? Er is recent een onderzoek gedaan naar de gewoontes om te stoppen met roken. Hierbij zijn een aantal belangrijke ontdekkingen gedaan. Het onderzoek is gepubliceerd in het JAMA Psychiatry Journal.

Bij dit onderzoek hebben wetenschappers ontdekt wat bepaalt hoe gemakkelijk of hoe moeilijk het is om te stoppen met roken. Dit is afhankelijk van de kracht of de zwakte van de breinremmende stopmechanismen.

 Een automatisme bij rokers

Stoppen met Roken

Roken is een automatisme. Het kan alleen onder controle gehouden worden door bepaalde hersencircuits. En dit gedrag kan ook alleen worden afgeremd door deze hersencircuits. Bij veel rokers zijn deze circuits onderbroken en werken ze niet goed.

Iemand die een pakje sigaretten per dag rookt, heeft zijn gewoonte in iets herhalends en mechanisch veranderd. Kortom, het is iets dat ze nodig hebben omdat hun hersenen gewend zijn geraakt aan dit gedragEn dit gaat veel verder dan de verslaving aan nicotine of andere substanties die in tabak worden gevonden.

Een van de ontdekkingen van dit onderzoek is dat hoe lager het zuurstofgehalte in het bloed van het afremmende regelcircuit van iemand is, hoe groter de kans is dat diegene de verleiding om te roken kan weerstaan. 

Er zijn dus significante neurobiologische factoren die kunnen verklaren waarom sommige rokers meer moeite hebben om te stoppen met roken dan anderen.

Gebaseerd op deze gegevens, kunnen wetenschappers het mogelijke potentieel van verschillende behandelingen analyseren. Ze kunnen bepalen of ze pharmalogisch zijn of gebaseerd zijn op gedragsveranderingen.

Deze therapieën kunnen zich richten op het versterken van de communicatie in het afremmende regelcircuit van rokers. Dit kan deze rokers dan helpen om te stoppen met roken.

Details van de testen

Bij het begin van deze onderzoeken hebben specialisten de afremmende controlecircuits in de hersenen van diverse rokers onderzocht, het zogenaamde stopmechanisme. Deze rokers waren afhankelijk van nicotine en vastbesloten om te stoppen met roken met een programma dat meerdere weken duurt.

Aan het begin van het programma gebruikten de onderzoekers functionele magnetische-resonantiebeelden (fMRI) om de activiteit van de hersenen te monitoren. Tegelijkertijd voerde de patiënt die wilde stoppen met roken remmende controletaken uit.

Deelnemers aan het onderzoek moesten op een knop op de computer drukken als er een cirkel in een bepaalde kleur op het scherm verscheen. Soms verscheen er een andere kleur cirkel.

Reacties gerelateerd aan het zuurstofgehalte in het bloed geven aan dat de hersenen meer bronnen gebruiken om de automatische reactie om de knop in te drukken te verhinderen als de ‘zeldzame’ cirkel verscheen.

Conclusies van het onderzoek

Na twee maanden was 50% van de deelnemers die wilden stoppen met roken erin geslaagd om te stoppen.

Patiënten die niet gestopt waren met roken, hadden vergelijkbare goede scores op de afremmende controletaken als de rokers die wel succesvol waren gestopt. Een van de conclusies van het onderzoek was dat deze groep erg sterke en diep ingeslepen automatismen had.

Kortom, deze testen bevestigen dat biologische verschillen kunnen helpen verklaren waarom sommige rokers die proberen te stoppen meer succes hebben dan anderen.

Goede gewoontes om te stoppen met roken

Niet meer roken-bord bij voormalige rokers

De eerste stap om te stoppen met roken, is dus om de momenten dat de kans groter is dat je gaat roken te identificeren. Is dit met name ’s morgens vroeg of juist na het eten? Of na het vrijen of als je auto rijdt?

Het werkt ook goed om hulp te vragen aan je familie, vrienden en je collega’s. Denk hierbij bijvoorbeeld aan de volgende situaties en mogelijkheden:

  • Je moet het ze vertellen als je van plan bent om te stoppen met roken. Op dat moment zou je ook al je sigaretten en alle sporen van roken verwijderd moeten hebben.
  • Je moet ook alles schoonmaken dat naar rook ruikt. Denk bijvoorbeeld aan kleren en meubels.
  • Je kunt bijvoorbeeld snoepjes of koekjes op de plaatsen neerleggen waar je altijd je sigaretten had liggen.
  • Het is heel effectief om activiteiten te vinden die je handen en je hoofd bezighouden. Dit geldt zeker ook voor zeer energieke en nerveuze mensen. Probeer spelletjes op je telefoon te spelen of maak een kruiswoordpuzzel.

Een nieuwe levensstijl

Je moet je dagelijkse gewoontes en routine veranderen. Dit zal je enorm helpen om te stoppen met roken. Bijvoorbeeld: je zou op andere tijden moeten eten. Eet liever meerdere kleine maaltijden dan een paar grote maaltijden. Verander bijvoorbeeld je kamer of je meubels enzovoorts.

Beweging is altijd goed. Vooral als je probeert om te stoppen met roken. Het vermindert niet alleen angsten en stress. Het geeft ook een gevoel van lichamelijk en geestelijk welbevinden dat de behoefte om te roken vermindert. 


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.