Zeven dingen die je niet moet doen na het eten

Hoewel veel mensen de gewoonte hebben om te gaan wandelen of een dutje te doen na het eten, moet je echt wachten met deze activiteiten, zodat ze je spijsvertering niet verstoren. Kom meer te weten in dit artikel!
Zeven dingen die je niet moet doen na het eten

Laatste update: 20 december, 2018

Veel mensen hebben een beetje vrije tijd na het eten van hun hoofdmaaltijden en om te profiteren van die tijd hebben ze bepaalde gewoontes ontwikkeld om zich te vermaken of te ontspannen. Deze slechte gewoontes na het eten hebben zich verspreid over de hele bevolking.

Ze lijken misschien niet erg schadelijk, maar na verloop van tijd kunnen deze activiteiten mogelijk bijdragen aan vervelende symptomen of ernstige gezondheidsproblemen.

Omdat veel mensen zich niet bewust zijn van deze risico’s, willen we ze gedetailleerd laten zien. Ontdek ze hier in dit artikel!

Slechte gewoontes na het eten

1. Slapen

Slapen na het eten

Het doen van een dutje of gaan slapen na het eten zou kunnen leiden tot lastige spijsverteringssymptomen.

Hoewel dit een ontspannende en noodzakelijke gewoonte is voor veel mensen, is het belangrijk om in gedachten te houden dat dit direct invloed kan hebben op het spijsverteringsproces.

Als het lichaam ligt, bevindt het maagsap zich niet volledig in de maag. Zo worden de voedingsstoffen van het voedsel niet volledig geabsorbeerd.

Ook kan het problemen in de slokdarm veroorzaken, vanwege de zure aard van het maagzuur dat terugvloeit en een brandend gevoel veroorzaakt.

2. Roken

Het is geen geheim dat de slechte gewoonte die roken is ernstige gevolgen heeft voor de longen en het hart. Wat sommige mensen echter niet weten, is dat de risico’s nog hoger kunnen zijn wanneer je na een maaltijd rookt.

Dit komt doordat de nicotine zich mengt met de overmaat aan zuurstof die nodig is voor de spijsvertering, waardoor de absorptie van kankerverwekkende stoffen mogelijk wordt vergemakkelijkt.

3. Het eten van fruit

Fruitsalade

Sommige mensen kunnen denken dat fruit een gezond alternatief is om de belangrijkste maaltijden van de dag mee aan te vullen. Het is immers zoet, veelzijdig en lijkt een goede optie om traditionele toetjes te vervangen.

Wat echter maar weinig mensen weten, is dat het het beste is om fruit op een lege maag te eten, of als eerste ‘s ochtends voor het ontbijt of tussen de maaltijden door. 

Dit komt doordat vruchten verschillende enzymen nodig hebben om goed verteerd te kunnen worden en hun natuurlijke suikers langer nodig hebben om volledig geabsorbeerd te worden.

Zonder andere voedingsmiddelen tegelijk te verteren, profiteert het lichaam van al hun voedingsstoffen, vezels en eenvoudige suikers, waardoor je meer energie krijgt.

Als je fruit net voor of na een grote maaltijd eet, zal het langer in de buik blijven en dit kan indigestie, winderigheid en andere irritaties veroorzaken.

4. Een douche nemen

Het nemen van een douche is ontspannend en goed voor de bloedsomloop. Maar het is niet ideaal om dit direct na het eten te doen, omdat het het spijsverteringsstelsel kan verzwakken.

Een douche verhoogt de bloedstroom naar de handen en onderdelen van het lichaam en vermindert zo de hoeveelheid bloed die naar de maag gaat. Als gevolg daarvan kan je maag onvoldoende functioneren, wat pijn, ontsteking en zwelling kan veroorzaken.

5. Het drinken van koud water

Koud water drinken na de maaltijd: slechte gewoontes na het eten

Het drinken van koud water tijdens of na de maaltijd kan een moeizame spijsvertering veroorzaken. Het zorgt ervoor dat voedingsstoffen samenkleven en het bemoeilijkt de processen van het absorberen van voedingsstoffen en het scheiden van afvalstoffen.

6. Het drinken van thee

Hoewel thee een gezonde drank is, is het niet raadzaam om het bij de hoofdmaaltijden te drinken. Het onderbreekt de opname van ijzer, omdat het een stof bevat die tanninezuur heet, en die stof bindt zich aan eiwitten en dit mineraal.

Als gevolg hiervan wordt er 87% minder ijzer opgenomen, wat kan leiden tot chronische bloedarmoede.

Deze voedingsstof is essentieel voor het produceren van rode bloedcellen in het bloed en kan dus ijzertekortsymptomen veroorzaken, zoals:

  • Borstpijn
  • Bleke huid
  • Zwakte en extreme vermoeidheid
  • Nagels die gemakkelijk breken
  • Gebrek aan eetlust
  • Koude handen en voeten

Daarom kan het drinken van thee niet ontbreken in de lijst van slechte gewoontes na het eten.

7. Wandelen of joggen

Joggen na het eten

Het is een fout om te denken dat beweging na het eten je zal helpen om af te vallen en calorieën te verbranden.

Hoewel het niet kan worden ontkend dat joggen en wandelen gezond zijn, kan dit na het eten van een overvloedige maaltijd spijsverteringsklachten en ongemak veroorzaken.

Dus is het niet raadzaam om tot 30 minuten na het eten van een maaltijd te gaan sporten. Als je toch eerder gaat wandelen, doe het dan niet langer dan 10 minuten.

Herken je een van deze slechte gewoontes na het eten? Als dat zo is, maak een mentale notitie en probeer het van nu af aan te vermijden, zodat ze je gezondheid niet in gevaar brengen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Hawkins, N. A., Berkowitz, Z., & Peipins, L. A. (2010). What does the public know about preventing cancer? Results from the health information National trends survey (hints). Health Education and Behavior. https://doi.org/10.1177/1090198106296770

  • Baig-Ansari, N., Badruddin, S. H., Karmaliani, R., Harris, H., Jehan, I., Pasha, O., … Goldenberg, R. L. (2008). Anemia prevalence and risk factors in pregnant women in an urban area of Pakistan. Food and Nutrition Bulletin. https://doi.org/10.1177/156482650802900207


Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.