Iedere dag wijn drinken is gezond

Vaak wordt aangeraden om dagelijks een ​​glas rode wijn te drinken, omdat het goed is voor de gezondheid. Waarom juist rode wijn? Hier vind je het antwoord.
Iedere dag wijn drinken is gezond

Geschreven door Yamila Papa Pintor

Laatste update: 25 mei, 2022

Veel artsen adviseren hun patiënten om een glas rode wijn per dag te drinken, omdat het goed is voor hun gezondheid. Veel mensen volgen dit advies nauwkeurig op, maar ze weten niet altijd de echte redenen waarom een arts dit aanraadt. Ze volgen het alleen maar op omdat hun arts het gezegd heeft. Leer hier wat de voordelen zijn van het iedere dag drinken van deze alcoholische drank.

Een glas per dag: het speciale recept

Wijn is goed voor je als je de juiste hoeveelheden ervan drinkt, wat volgens deskundigen één glas per dag is. Maar wees voorzichtig, want het is niet zomaar wijn, het moet rode wijn zijn. Het is ook geen kwestie van drinken wanneer je maar wilt. Het moet namelijk tijdens het avondeten of de lunch zijn (de eerste optie is beter, omdat het het makkelijkste is. Wijn drinken op je werk is in de regel geen succes.)

Verschillende studies hebben al deze informatie geconcludeerd. Zij bevestigen dat één glas rode wijn per dag helpt veel hart- en vaatziekten voorkomen bij zowel mannen als vrouwen. Het kan ook worden gebruikt om ziekten en aandoeningen zoals diabetes, dementie en osteoporose te behandelen.

Hoewel wijn één van de oudste alcoholische dranken in de wereld is, zijn de voordelen ervan pas een tijdje geleden ontdekt. Voorheen werd het alleen gedronken om plezier te hebben, te ontspannen, bij de maaltijd of om iets anders te drinken.

Wijn

De voordelen van het iedere dag drinken van wijn

Dit zijn enkele van de bevestigde voordelen van het drinken van één glas rode wijn per dag:

 • Vermindert het risico op verschillende doodsoorzaken: In Europa bevestigen studies dat het drinken van tussen de 22 en 32 gram alcohol per dag een “beschermend” effect op je gezondheid heeft, omdat het vele doodsoorzaken voorkomt. In Denemarken, Frankrijk en Engeland is het beter dan bier of andere alcoholische dranken.
 • Vermindert de effecten van sigaretten: Wijn kan de schade die tabak veroorzaakt in de bloedvaten reguleren door ze te laten ontspannen of door middel van vaatverwijding. Daarnaast heeft het een positief effect op het endotheel, een laag cellen die de wrijving tussen lymfatische vaten en bloedvaten vermindert, maar vooral ook op het hart.
 • Voorkomt hart- en vaatziekten: Dit is een van de bekendste effecten van rode wijn. Als men het maar regelmatig en in de juiste mate drinkt. Wetenschappers zeggen dat rode wijn de mogelijkheid van het krijgen van coronaire aandoeningen vermindert, door het verminderen van de productie van “slecht” cholesterol en verhogen van de “goede” soort.
 • Bloedverdunnende en anti-bloedstollingseffecten: Dit wordt niet alleen bereikt door het iedere dag drinken van wijn, maar ze hebben ook ontdekt dat sporadische drinkers minder hoeveelheden fibrinogeen eiwit hebben, wat de vorming van bloedstolsels bevordert.
Glas Wijn

Meer voordelen

 • Voorkomt atherosclerose: Dit is een van ziekten die wordt veroorzaakt door de degeneratie van de arteriën. Deze heerlijke drank neutraliseert de symptomen en kan ze zelfs voorkomen. Atherosclerose ontstaat wanneer de bloedvaten hun vermogen om te ontspannen verliezen. De alcohol in deze drank helpt de vaten gezond te blijven als gevolg van de vorming van stikstofmonoxide, een fundamentele stof in vasculaire ontspanning.
 • Reguleert de bloeddruk: Hoewel bekend is dat overmatige consumptie van alcohol juist een hoge bloeddruk veroorzaakt, heeft het drinken van een glas (250 ml) wijn per dag het tegenovergestelde effect, want het verlaagt de bloeddruk na de maaltijd bij mensen die last hebben van dit probleem.
 • Vermindert de vorming van nierstenen: Het iedere dag drinken van dit rode nat vermindert het risico op het ontwikkelen van nierstenen.
 • Voorkomt de ziekte van Alzheimer: Studies hebben aangetoond dat resveratrol (component in rode wijn) beschermende effecten heeft, die het ontwikkelen van deze aandoening helpen voorkomen.

Postieve eigenschappen

Dit zijn enkele van de voordelen van de “nationale drank van Frankrijk”:

 • Voorkomt dementie.
 • Vermindert het risico van reumatoïde artritis.
 • Voorkomt griep en verkoudheid.
 • Vermindert de kans op keelkanker.
Wijn en Water
 • Helpt je wakker en alert te blijven.
 • Nuttig voor de spijsvertering.
 • Verbetert de bloedcirculatie.
 • Vermindert het risico op het krijgen van diabetes.
 • Voorkomt vroegtijdige veroudering van geheugencellen.
 • Verbetert spataderen.
 • Voorkomt prostaatkanker.
 • Helpt eiwitassimilatie.
 • Verbetert de huid.
 • Helpt het gezichtsvermogen en voorkomt ziekten zoals diabetische retinopathie.
 • Vermindert pijn en ongemak bij aambeien.
 • Vermindert allergieën vanwege zijn antihistaminicum eigenschappen.
 • Voorkomt bloedstolsels.

Waarom rode wijn?

Veel mensen zullen zich afvragen waarom het juist om rode wijn gaat en geen andere soort (rosé, wit, sprankelend). Er zijn vele redenen. Zo is het goed om een beetje meer over deze drank te weten. Het wordt gemaakt van het sap van rode druiven die worden geplukt van de wijnstokken in een proces genaamd “de oogst”.

De trossen kunnen met de hand, met een schaar of met bouwmachines worden geplukt. Sommige wijnen worden op een meer handmatige manier thuis bereid door middel van een proces dat kan variëren van de aanplant en verzorging van de wijnstok, het verzamelen, het vervoer en de voorbereiding van de wijn.

De voorbereiding van de wijn omvat het proces van weken, compressie, fermentatie, decanteren, filtratie en bottelen.

Rode Wijn

Een andere reden waarom deze drank goed is voor de gezondheid, is de hoeveelheid polyfenolen die het bevat (die afkomstig is van de huid en zaden van de druif) en die onder andere de functie hebben het hart te beschermen. Hoe? Door het elimineren van vrije radicalen.

Witte wijn wordt bijvoorbeeld bereid met alleen de pulp en daarom bevat het niet dezelfde stoffen als rode wijn. Het aantal polyfenolen in de wijn hangt af van het type druif, de hoeveelheid zon, het land waarop de trossen werden gekweekt en van de alcoholconcentratie.

Afbeeldingen met dank aan Fredrik Rubensson, F Delventhal, Akash Mehra, Diner Series, Martin Cathrae 

Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.