10 ideeën om citroen bij het huishouden te gebruiken

Hier zijn enkele geweldige tips om citroen te gebruiken als schoonmaakmiddel bij het huishouden.
10 ideeën om citroen bij het huishouden te gebruiken

Laatste update: 02 april, 2023

Citroen is een zeer gewaardeerde vrucht en wordt vaak gebruikt in verschillende gastronomische bereidingen, maar hij schittert ook in de huishouden om schoon te maken. Dat komt omdat deze kleine zuur smakende vrucht ontgeurende en antibacteriële eigenschappen heeft die het tot het natuurlijke schoonmaakmiddel bij uitstek maken.

Als je meer wilt weten, blijf dan lezen, want we geven je een aantal ongelooflijke ideeën zodat je citroen kunt gebruiken in de huishouden. Het is vrij goedkoop, dus het is de moeite waard om te weten hoe je er je voordeel mee kunt doen. Daar gaan we!

Hoe gebruik je citroen bij het huishouden? 10 geweldige ideeën

Om vet te verwijderen, bepaalde dingen te laten glimmen, en een heerlijk aroma achter te laten... dat is wat moeders en grootmoeders zeggen over de voordelen van citroen bij het schoonmaken. Nou, de waarheid is dat ze helemaal gelijk hebben: het werkt voor dit alles en meer!

Voordat we verder gaan met de ideeën over hoe je citroen kunt gebruiken bij het schoonmaken van je huis, moet worden opgemerkt dat de effectiviteit ervan als antibacterieel bij verschillende gelegenheden is bewezen.

In een studie (Spaanse link) van de Pan-Amerikaanse Gezondheidsorganisatie (PAHO) staat bijvoorbeeld dat citroensap een natuurlijke biocide is die nuttig is voor het desinfecteren van drinkwater.

In een universitair proefschrift wordt echter ook verduidelijkt dat deze methode alleen effectief is voor het elimineren van E. coli, maar andere vormen buiten beschouwing laat. Je maakt water dus niet drinkbaar met citroen, maar we hebben wel gegevens om te zeggen dat deze vrucht onze gezondheid kan beschermen tegen enkele andere soorten infecties.

Lees dus snel verder om te ontdekken hoe je citroen kunt gebruiken bij het huishouden!

1. Het verwijdert vet uit de keuken

Het komt vaak voor dat de tegels vol zitten met vet, vooral die het dichtst bij het fornuis. Dit komt doordat tijdens het koken van voedsel vetdeeltjes zich verspreiden en aan de wanden blijven plakken. Om dit ongemakkelijke probleem op te lossen kun je op een eenvoudige en zeer natuurlijke manier een vetreiniger maken. Volg gewoon deze stappen:

 • Neem een middelgrote of grote spuitfles en vul die voor de helft met citroenschillen.
 • Bedek de citroen met witte azijn en laat de twee producten een paar weken mengen.
 • Gebruik een zeef om de vloeistof van de schillen te scheiden en je bent klaar. Je zult zien hoe gemakkelijk het is om van vastzittend vet in je mooie keuken af te komen.

Vind je dit artikel leuk? We denken dat je het misschien ook leuk vindt om dit artikel te lezen:
5 toepassingen van zuiveringszout en citroen als schoonmaakmiddel

2. Ontgeur je koelkast met citroenen

Citroenen en citroensap
Citroen is in staat om geuren op te nemen.

Er zijn veel redenen waarom je koelkast slecht ruikt: je hebt er te lang iets in laten staan of je hebt geen moment om het schoonmaken zo te doen als je zou willen. In elk geval kun je met een beetje citroensap dit probleem oplossen. Doe het volgende:

 • Pers een paar citroenen uit tot je een volle kom met sap krijgt.
 • Je kunt deze op de onderste plank van de koelkast zetten om zijn magie te laten werken.

Het is ook mogelijk om een watje te doordrenken met het sap en dat in de koelkast te leggen. Een andere optie is om een citroen doormidden te snijden en de vlezige kant naar boven te laten, in een kom.

Welke optie je ook kiest, je moet het een paar weken laten werken. Verschoon het en je zult merken hoe de slechte geur tot het verleden behoort.

Natuurlijk moet gezegd worden dat het beter werkt als je eerder je hele koelkast hebt schoongemaakt. Met citroen is het langer houdbaar.

3. Verwijder vlekken en geuren van je snijplank

Houten snijplanken hebben de neiging vlekken en verschillende geuren op te hopen, een product van alles wat je daar hakt. Na verloop van tijd worden deze vlekken en geuren moeilijker te verwijderen. Maar met citroen kan het allemaal. Je kunt het als volgt doen:

 • Strooi grof zout op het bord en benadruk de meer ingewikkelde plekken.
 • Snijd dan een citroen doormidden en wrijf die twee minuten over het bord.
 • Spoel af en je merkt een grote verandering in het oppervlak. Droog af en je bent klaar.
 • Heb je een aanrechtblad van butcherblok, volg dan deze zelfde truc.

4. Maak de oven of magnetron schoon

De oven en de magnetron zijn twee apparaten die van binnen veel vet ophopen en het is niet altijd gemakkelijk om dat te verwijderen. Daarvoor zijn er een aantal producten die goed werken, maar enigszins agressief kunnen zijn met het soort coating dat ze hebben.

Als je niet het risico wilt lopen ze te beschadigen, vertrouw dan op citroenzuren om het probleem op te lossen. Dit is wat je moet doen:

 • Pers het sap uit twee citroenen en doe het in een ovenschaal. Laat de rest van de citroen ook zitten.
 • Vul hem voor 1/3 met water en zet hem vervolgens 30 minuten in de oven op 65 graden of tot het water het kookpunt bereikt.
 • Zet uit, laat de oven afkoelen en gebruik dan een schuursponsje om de binnenkant schoon te maken.

5. Verwijder opgehoopte smurrie uit de rasp

Doosraspen zijn erg handig, maar ze hebben de neiging veel smurrie op te hopen in hun kleine gaatjes, omdat het niet altijd gemakkelijk is ze af te wassen. Als je dit probleem hebt, overweeg dan de volgende stappen:

 • Neem je rasp en rasp de citroen aan de vlezige kant.
 • Je zult betere resultaten hebben als je er een gebruikt die je eerder hebt uitgeperst.
 • Laat na het raspen van de citroen over het hele oppervlak het sap inwerken.
 • Was de rasp en je zult zien hoe schoon en glanzender hij is geworden.

6. Zeg vaarwel tegen roestvlekken

Roestvlekken op je messen of oppervlakken vormen zich door ze nat of vochtig te laten liggen. Deze zijn niet zo gemakkelijk te verwijderen en kunnen zich steeds verder verspreiden.

Hier zie je wat je kunt doen:

 • Neem een glas, beker of kan met citroensap.
 • Het zou genoeg moeten zijn om je roestige werktuigen ongeveer 10 minuten te laten weken.
 • Gedurende deze tijd zal het zuur in de citroen de roest losmaken.
 • Wrijf daarna elk voorwerp schoon en spoel het af, zodat je het resultaat zult zien.

Misschien vind je het ook leuk om dit artikel te lezen:
Manieren om citroenzuur te gebruiken in je huishoudroutine

7. Poets je ramen

Ramen lappen
Citroen gebruiken bij het thuis schoonmaken van ramen is heel effectief.

Er is niets effectiever voor het schoonmaken en poetsen van je ramen dan het gebruik van een zelfgemaakte reiniger van citroensap. Volg de onderstaande stappen:

 • In een kopje water moet je 3 eetlepels citroensap toevoegen.
 • Doe dit mengsel vervolgens in een spuitfles om het beter te verdelen.
 • Gebruik een stuk krant of microvezel om te drogen. Je hebt dan een natuurlijke, krasvrije, schone en glanzende afwerking!

8. Zout en citroen voor een glanzend toilet

Kalk en dagelijks gebruik van het toilet vormen vervelende ringen van smurrie binnenin. Daardoor verliest het zijn glans.

Om dat te vergeten, volg je deze stappen:

 • Trek eerst handschoenen aan om je handen te beschermen.
 • Strooi zout op een halve citroen of een groot schijfje citroen.
 • Neem het en schrob het in het toilet en je bent klaar.
 • Voor extra effectiviteit kun je ook een beetje zuiveringszout toevoegen.

9. Poets je houten meubels met citroen en olijfolie

Als je mooie houten meubels hebt, gebruik dan een mengsel van olijfolie en citroensap om ze te poetsen. Zorg er wel voor dat je dit alleen op hout gebruikt. Hoe kun je dit doen? Dat vertellen we je hieronder:

 • Combineer een kopje olijfolie en een half kopje citroensap.
 • Zorg dat je voldoende mengt en ga aan de slag. Breng het aan zoals je elk ander product zou doen.

10. Bleek je kleren met citroen

10 ideeën voor het gebruik van citroen bij het huishouden
Als je bleekmiddel wilt vermijden om je kleren wit te maken, dan is citroen je bondgenoot!

Witte kleren beginnen na verloop van tijd gelig te worden, door zweet en door de producten die je dagelijks gebruikt, zoals deodorant. Welnu, het laatste van de ideeën voor het gebruik van citroen in het huishouden is een alternatief voor bleekmiddel:

 • Breng een liter water aan de kook (of genoeg om je kleding onder te dompelen).
 • Als het het kookpunt bereikt heeft, zet je het uit en voeg je een paar schijfjes citroen of sap toe.
 • Met de respectievelijke zorg ga je je persen neerleggen en laat ze een tijdje liggen.
 • Verhoog het resultaat door vervolgens een eetlepel zuiveringszout toe te voegen.
 • Was op de traditionele manier en dat is het.

Zoals je aan al deze voorbeelden kunt zien, zijn er veel manieren om citroen te gebruiken bij het schoonmaken van je huis. In feite kun je citroen bij het huishouden praktisch overal op gebruiken om te desinfecteren, glans te geven, witheid te herstellen en roest te verwijderen. We moedigen je aan om dit natuurlijke, goedkope en veilige product eens te proberen!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Apelblat, A. (2014). Citric acid. Springer.
 • D’Aquino, Miguel; Teves, Sergio A. El limón como biocida natural para desinfectar las aguas de consumo. Boletín de la Oficina Sanitaria Panamericana (OSP); 117 (4), oct. 1994.
 • Reena, R., Sindhu, R., Balakumaran, P. A., Pandey, A., Awasthi, M. K., & Binod, P. (2022). Insight into citric acid: A versatile organic acid. Fuel327, 125181.
 • Salazar, M.; Rodas, M.; Axpuaca, Y.; Solís, K. Efectividad del método de purificación de agua con limón y luz solar, en contraste con el método de agua clorada. Universidad de San Carlos de Guatemala. 2019.
 • Vandenberghe, L. P. S., Rodrigues, C., De Carvalho, J. C., Medeiros, A. B. P., & Soccol, C. R. (2017). Production and application of citric acid. In Current developments in biotechnology and bioengineering (pp. 557-575). Elsevier.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.