Manieren om citroenzuur te gebruiken in je huishoudroutine

Citroenzuur is een geweldig product. Het is onder andere een schoonmaakmiddel dat je voor je hele huis kunt gebruiken. Lees verder om er meer over te weten te komen.
Manieren om citroenzuur te gebruiken in je huishoudroutine

Geschreven door Maria Jimena Freytes

Laatste update: 10 september, 2022

Inderdaad, citroenzuur klinkt misschien intimiderend en geeft je het idee dat het een rauwe chemische stof is, maar dat is niet zo. Het is eigenlijk heel makkelijk te verkrijgen en vrij veelzijdig, aangezien er veel toepassingen voor zijn. In het artikel van vandaag zullen we beschrijven hoe je het in je huishoudroutine kunt gebruiken.

Van kleding tot badkamer en keuken, deze stof zorgt voor een diepe reiniging met slechts één product dat je tijd en geld bespaart. Hieronder zullen we bespreken wat citroenzuur is, hoe het gebruikt kan worden en welke voorzorgsmaatregelen je moet nemen bij het gebruik ervan.

Wat is citroenzuur?

Citroenzuur werd ontdekt door de alchemist Jabir ibn Hayyan in de 8e eeuw en heeft een lange geschiedenis en komt al voor in chemische encyclopedieën uit de 13e eeuw.

Pas in 1784 slaagde de scheikundige Carl Wilhelm Scheele er echter in om deze stof uit citroensap te kristalliseren. In 1860 begon men het op industriële schaal te produceren.

De stof is een tricarbonisch organisch zuur dat in veel vruchten voorkomt, maar in citrusvruchten zoals citroenen, mandarijnen en sinaasappelen is de concentratie hoger. Het is in zijn industriële vorm een wit kristalachtig poeder en wordt vaak gebruikt als conserveermiddel en natuurlijke antioxidant. Dit komt doordat het de pH-waarde verlaagt.

Bovendien is het een bijproduct van de fermentatie van suikers, zoals sacharose en glucose, en wordt het wijd gebruikt om diverse voedingsmiddelen op natuurlijke manier te bewaren.

Wat zijn de toepassingen van citroenzuur in je huishoudroutine?

Veel verschillende soorten citrusvruchten

We kunnen citroenzuur gebruiken als een bondgenoot in je huishoudroutine om het hele huis schoon te maken. Het beste is dat je slechts een enkel product nodig hebt om de hele badkamer en keuken schoon te maken, en ook de apparatuur. Het is ook geweldig voor het wassen van kleding en je kan het aanvullen met zuiveringszout.

Badkamer

Verdun een eetlepel citroenzuur in een kwart liter water en doe het in een spuitfles. Gebruik het om alles schoon te maken, van kranen tot muren, douchedeuren en gordijnen, om kalkaanslag te verwijderen. Het enige wat je hoeft te doen is de oppervlakken besproeien en ze afnemen met een zachte doek.

 • Het toilet bestrooi je met zuiveringszout en laat je een half uurtje inwerken. Spuit het daarna in met citroenzuur en schrob het met een zachte borstel. Het is weer zo goed als nieuw.
 • Verwijder ook de douchekop om hem volledig te ontsmetten en plaats hem in een bak met een kwart liter water, 100 ml vloeibaar citroenzuur en een eetlepel zuiveringszout. Laat het dan een uur staan. Spoel hem daarna af, schroef hem weer vast, draai de heetwaterkraan open en laat hem een tijdje lopen.

Leidingen

 • Doe vier eetlepels zuiveringszout in de afvoer om deze te ontstoppen.
 • Voeg vervolgens 100 ml vloeibaar citroenzuur toe en laat het 15 minuten staan.
 • Laat het hete water lopen om het af te maken.

Tegels

 • Los zes eetlepels citroenzuur op in een kwart liter heet water om de tegels schoon te maken.
 • Wrijf de tegels met dit mengsel in met een zachte doek en spoel ze vervolgens af met water.

Tapijten

 • Meng dezelfde oplossing als voor tegels, doe deze in een spuitbus en spuit het op het oppervlak van het tapijt.
 • Droog het vervolgens met een zachte zwabber.

Keuken

Een volle vaatwasser
 • Gebruik dezelfde oplossing als hierboven (zes eetlepels citroenzuur en een kwart liter water) om apparaten en keukenoppervlakken schoon te vegen.
 • Je kunt er ook theepotten, koffiekannen en jerrycans mee schoonmaken.
 • Bovendien is het een geweldig spoelmiddel voor de vaatwasser. Vul gewoon het vakje net spoelglansmiddel met vloeibaar citroenzuur en laat het wasprogramma zoals gewoonlijk draaien.

Kleding

Je kunt citroenzuur ook gebruiken als wasverzachter. Los hiervoor een eetlepel citroenzuur op in een halve liter water. Giet vervolgens 1,5 ons van dit mengsel in het vakje voor de wasverzachter. Je kleren zullen zachter zijn dan ooit!

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in:
Azijn als schoonmaakmiddel in huis

Voorzorgsmaatregelen bij het gebruik van dit ingrediënt

Elk product dat gebruikt wordt voor je huishoudroutine vereist enkele voorzorgsmaatregelen. Dat is voor citroenzuur niet anders dan voor andere schoonmaakmiddelen. Neem altijd de volgende voorzorgsmaatregelen:

 • Je moet contact met de huid vermijden, omdat het kan leiden tot dermatitis. Daarom moet je handschoenen gebruiken.
 • Bovendien moet het altijd op een goed geventileerde plaats worden gebruikt.
 • Bewaar het mengsel ten slotte in een plastic bak, uit de buurt van zonlicht. Plak er een etiket op en bewaar het buiten het bereik van kinderen.

Citroenzuur is echt geweldig voor je huishoudroutine

Wij geloven dat dit product de moeite waard is om te proberen wanneer je je hele huis schoonmaakt. De resultaten zullen positief zijn, maar zorg ervoor dat je voorzichtig met deze stof omgaat.

Test het tenslotte op een klein oppervlak om er zeker van te zijn dat het de materialen niet beschadigt voordat je een heel oppervlak schoonmaakt. Probeer het eens, het is vrij zuinig en efficiënt.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Muñoz-Villa, A., Sáenz-Galindo, A., López-López, L., Cantú-Sifuentes, L., & Barajas-Bermúdez, L. (2014). Ácido Cítrico: Compuesto Interesante Citric Acid: Interesting Compound. Revista Científica de la Universidad Autónoma de Coahuila6(12).
 • Anduaga Muñoz, W. E. (1985). Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación. In Inóculo en la producción de ácido cítrico por fermentación(pp. 71-71).
 • Pastor-Nieto, M. A., Alcántara-Nicolás, F., Melgar-Molero, V., Pérez-Mesonero, R., Vergara-Sánchez, A., Martín-Fuentes, A., … & de Eusebio-Murillo, E. (2017). Conservantes en productos de higiene y cosméticos, medicamentos tópicos y productos de limpieza doméstica en España. Actas Dermo-Sifiliográficas108(8), 758-770.
 • Toro, Ó. J. S., Buriticá, M. C. O., & Garcés, A. L. B. (2004). Obtención de ácido cítrico a partir de suero de leche por fermentación con Aspergillus spp. Revista Colombiana de Biotecnología6(1), 43-54.
 • Alvarez, A., Jorrat, S., & Genta, M. (2005). Caracterización físico-química de jugo de limón de Tucumán.  Revista de Investigaciones Agropecuarias34(2), 49-56.
 • Reinoza, S. D. L. (2020). Rendimiento del ácido cítrico extraído del semeruco con respecto al extraído del limón, la naranja y la piña: Usos y beneficios en la piel. Revista Innovación Estética1(1), 53-66.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.