5 toepassingen van zuiveringszout en citroen als schoonmaakmiddel

Door zuiveringszout te combineren met citroensap krijg je een natuurlijke reiniger om verschillende soorten oppervlakken te ontsmetten. We vertellen je hoe je het thuis kunt gebruiken in dit artikel.
5 toepassingen van zuiveringszout en citroen als schoonmaakmiddel

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Er zijn verschillende manieren om het mengsel van zuiveringszout en citroen te gebruiken in de huishoudelijke reiniging. Veel mensen hebben voor deze milieuvriendelijke formule gekozen omdat beide ingrediënten ontsmettende eigenschappen hebben die helpen ziektekiemen op allerlei oppervlakken te doden.

Ze helpen ook schimmelvlekken witter te maken en vet, stof en andere slecht geurende stoffen op te ruimen. Het beste van alles is dat het gebruik ervan het milieu niet schaadt.

Heb je deze combinatie nog niet geprobeerd? Ontdek hoe je het in je arsenaal aan schoonmaakmiddelen kunt verwerken!

De eigenschappen van zuiveringszout en citroen

Het gebruik van zuiveringszout en citroen in de huishoudelijke schoonmaak is niet alleen een milieuvriendelijke trend. Hoewel het tegenwoordig populairder is geworden, is het eigenlijk een van die oude trucs die al vele jaren gebruikt worden.

Zuiveringszout wordt ook vaak baking soda genoemd en heeft eigenschappen die vuil van vele oppervlakken kunnen verwijderen. Het is echter uiterst belangrijk om er voorzichtig mee om te gaan, want het kan op sommige oppervlakken bijtend zijn.

 • Een studie uit 2012 die gepubliceerd is in Mycopathology beweert zelfs dat het nuttig is om schimmel van oppervlakken te verwijderen (Engelse link).
 • In feite ontdekte onderzoek in Brazilië dat, hoewel het effectief is bij het ontsmetten van computertoetsenborden -in combinatie met alcohol-, dit element er ook esthetische schade aan toebracht. De studie werd in 2018 gepubliceerd door Environmental Monitoring & Assessment (Engelse link).

Citroensap is antibacterieel, zo staat in een studie gepubliceerd in The Tijdschrift voor Voedselveiligheid (Engelse link). Bovendien wordt ook gezegd dat het een vetverwijderend middel is, hoewel er geen wetenschappelijk bewijs in dit verband is en dit uitsluitend op volksgeloof berust.

Hoe zuiveringszout en citroen thuis gebruiken

Vervolgens sommen we enkele van de meest wijdverbreide toepassingen van deze combinatie op. Zoals we al zeiden, is het raadzaam voorzichtig te zijn met het gebruik en handschoenen te dragen als je het gebruikt om direct contact met de huid te vermijden. Ook moet contact met de slijmvliezen van het lichaam vermeden worden, dat wil zeggen, de ogen, neus, mond, en intieme delen.

Zoals opgemerkt in een proefschrift dat in 2011 aan de Universiteit van El Salvador (Spaanse link) gepresenteerd werd, kan zuiveringszout schadelijk zijn voor de lederhuid en allergische reacties veroorzaken als het in hoge doses toegediend wordt. Ook citroen, vanwege zijn zuurgraad, zou soortgelijke effecten op de huid kunnen hebben.

Anderzijds is het ook belangrijk te bedenken dat de beschreven doseringen gebaseerd zijn op traditionele bereidingen, maar niet door de wetenschap ondersteund zijn. Daarom is voorzichtigheid geboden bij pogingen ze in de huishoudelijke reiniging te gebruiken.

1. Een allesreiniger met zuiveringszout en citroen

Zuiveringszout en citroen
Je kunt zuiveringszout en citroen gebruiken om een allesreiniger te maken.

Deze reiniger met zuiveringszout en citroen kan nuttig zijn voor het ontsmetten van vloeren, tegels, en badkamers. De directe toepassing ervan kan helpen microben die zich op deze oppervlakken ophopen te elimineren en, op zijn beurt, vochtvlekken te verwijderen.

Ingrediënten

 • Het sap van een citroen
 • 1 kop warm water (ongeveer 250 milliliter)
 • 2 eetlepels zuiveringszout (ongeveer 30 gram)

Bereiding

 • Verdun het zuiveringszout en citroensap in een kopje warm water.

Hoe te gebruiken?

 • Spuit de oplossing op de plek die je wilt schoonmaken en laat het dan vijf minuten intrekken.
 • Schrob dan met een borstel of spons en spoel af.

2. Een wasmiddel voor witte kleren

Een van de populairste toepassingen van zuiveringszout en citroen is als een speciaal wasmiddel voor witte kleren. In theorie is dat omdat het blekende actieve bestanddelen concentreert die effectief zouden kunnen zijn bij het verwijderen van vlekken.

Ondanks deze faam zijn er echter geen wetenschappelijke studies die de effectiviteit van dit gebruik bevestigen. We raden je aan het eerst op een enkel kledingstuk te testen. Als het werkt, probeer je het op de andere te gebruiken.

Ingrediënten

 • Het sap van twee citroenen
 • 3 kopjes warm water (ongeveer 750 milliliter)
 • ½ kopje zuiveringszout (ongeveer 100 gram)

Bereiding

 • Doe het zuiveringszout in een bekken.
 • Voeg dan het sap van de citroenen en het hete water toe.

Hoe te gebruiken?

 • Laat het witte kledingstuk een uur weken en spoel het uit zoals gewoonlijk in de wasmachine.
 • Voor hardnekkige vlekken wrijf je het mengsel van zuiveringszout en citroen over de kleren.

We weten zeker dat je dit ook graag leest:
Gebruik aspirine om witte kleding witter te maken

3. Een vetverwijderaar voor de keuken van zuiveringszout en citroen

Poetsende vrouw

Volgens de volkswijsheid kan het citroenzuur dat in citroensap zit, helpen om dat vet los te maken dat zich ophoopt op verschillende oppervlakken in de keuken en in de oven. In navolging van wat deze zelfgemaakte schoonmaakadviezen beweren, kan zuiveringszout deze effecten versterken en de klus veel gemakkelijker maken.

Hieronder staat hoe je het doet.

Ingrediënten

 • Het sap van een citroen
 • ½ kopje zuiveringszout (ongeveer 100 gram)
 • 3 eetlepels witte azijn (ongeveer 30 milliliter)

Bereiding

 • Giet om te beginnen het zuiveringszout in een diepe kom.
 • Voeg het citroensap toe en wacht tot de bruisende werking is uitgewerkt.
 • Voeg ten slotte de witte azijn toe.

Hoe te gebruiken?

 • Spuit het preparaat op de ingevette delen en laat het dan een paar minuten inwerken.
 • Wrijf dan met een spons en spoel af.

4. Metaal poetsen

Metalen voorwerpen in huis krijgen vaak een dof uiterlijk door de ophoping van vuil en resten van schoonmaakmiddelen. Door zuiveringszout en citroen te gebruiken, kun je ze misschien hun natuurlijke glans teruggeven, vooral bij het verwijderen van schimmelvlekken.

Ingrediënten

 • 1 eetlepel zuiveringszout (ongeveer 15 gram)
 • 1 eetlepel citroensap (ongeveer 10 milliliter)

Bereiding

 • Combineer het zuiveringszout met citroensap tot een pasta.

Hoe te gebruiken?

 • Wrijf de oplossing op de metalen elementen en laat het dan een paar minuten inwerken.
 • Poets ze ten slotte op met een zachte doek op.

5. Een oplossing van zuiveringszout en citroen voor de afwasmachine

Heeft je conventionele afwasmachine betere tijden gekend? Moet je de koffiekopjes schrobben? Zo ja, bereid dan een oplossing met zuiveringszout en citroen! Vanwege het veronderstelde vermogen om te ontvetten en te ontsmetten, zou dit mengsel een goed alternatief zijn om je vaat schoon achter te laten.

Ingrediënten

 • Het sap van twee citroenen
 • ½ kopje zuiveringszout (ongeveer 100 gram)

Bereiding

 • Maak eerst een stevige pasta met zuiveringszout en citroen. Bereid het in een diepe bak om morsen door de bruisende werking te voorkomen.

Hoe te gebruiken?

 • Wrijf eerst het product op de vaat met de spons.
 • Verwijder daarna met veel water.

Gebruik zuiveringszout en citroen met voorzichtigheid

Zoals je in dit artikel gezien hebt, kan de combinatie van zuiveringszout en citroen in de huishoudelijke reiniging veel taken vergemakkelijken, mits de nodige voorzorgsmaatregelen in acht genomen worden.

In die zin is het belangrijk te onthouden dat voorzichtigheid bedoeld is om ongewenste reacties, zoals allergieën of huidirritatie, te voorkomen.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Letscher-Bru, V., Obszynski, C.M., Samsoen, M. et al. Antifungal Activity of Sodium Bicarbonate Against Fungal Agents Causing Superficial Infections. Mycopathologia 175, 153–158 (2013). https://doi.org/10.1007/s11046-012-9583-2
 • Nepomuceno DB, Lima DV, Silva MO, Porto JC, Mobin M. 2018. Evaluation of disinfectants in order to eliminate fungal contamination in computer keyboards of an integrated health center in Piauí, Brazil. Environmental Monitoring & Assessment. https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30255210
 • Ajbani, K., Chansky, ME y Baumann, BM (2007, 27 de diciembre). Remedio casero, toxicidad casera: ingestión de bicarbonato de sodio para la dispepsia. Recuperado de https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S0736467907006026
 • Landaverde, R., Madai, E., Velásquez, R. e Ivania, G. (2011, 1 de mayo). Investigación de la demanda comercial y calidad fisicoquímica del bicarbonato de sodio dispensado en las farmacias comerciales del área metropolitana de San Salvador. Recuperado de http://ri.ues.edu.sv/id/eprint/614/

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.