Hoe kweek je een lotusbloem in een aquarium?

Als je thuis een lotusbloem kweekt, zorg je voor een plant vol betekenis. Laten we eens kijken hoe je het moet doen.
Hoe kweek je een lotusbloem in een aquarium?
Leidy Mora Molina

Beoordeeld en goedgekeurd door de verpleegkundige Leidy Mora Molina.

Laatste update: 30 april, 2023

De lotusbloem thuis laten ontkiemen is geen grote uitdaging. Deze plant van de familie Nelumbonaceae valt op door zijn kracht om zich staande te houden in vijandig terrein, dus hem verzorgen in een aquarium, met alle aandacht die hij verdient, is een lichte opgave.

De schoonheid van zijn bloemen geeft betekenis aan de betekenis die er in verschillende culturen en religies aan gegeven wordt, zoals respectievelijk het hindoeïsme en het boeddhisme. In het algemeen associeert men het met licht, zuiverheid en opwekking.

De symboliek varieert afhankelijk van de kleur van de bloemblaadjes; wat onveranderlijk is, is de belangstelling van liefhebbers van kamerplanten om tenminste één van deze exemplaren in huis te hebben.

Hoe kweek je de bloem? Wat heeft ze nodig om te overleven in een aquarium? Dit alles en meer zullen we tijdens de lezing onthullen.

Attributen van de lotusbloem, een plant die thuis kan ontkiemen

De Virtual Health Library (Engelse link) geeft aan dat de gewone naam lotus wordt gebruikt om te verwijzen naar andere planten, zoals de waterlelie, vanwege de gelijkenis tussen de twee. In feite wordt de afgeleide van het geslacht Nelumbonaceae beschouwd als een soort waterlelie.

Hij groeit in moerassen, vijvers en lagunes, wat wordt opgevat als de natuurlijke kracht van de soort om te midden van tegenspoed op te staan. Deze reflectie is een van de attributen die aan de plant worden gegeven, gekenmerkt door lange stengels, bladeren van verschillende vormen en bloemen in een breed scala aan kleuren. Al deze eigenschappen gelden voor de symboliek die eraan gegeven is.

Zo staat de witte lotusbloem synoniem voor zuiverheid en spirituele perfectie; de blauwe heeft te maken met kennis; de roze staat voor goddelijkheid; en de rode heeft te maken met liefde.

Er zijn 2 soorten nelumbo: de nucifera (heilige lotus) of Aziatische nelumbo en de lutea of Amerikaanse nelumbo. Ze kunnen allemaal ontkiemen met minimale zorg, zonder veel ervaring met tuinieren.

Wellicht ben je ook geïnteresseerd in dit artikel:
Zomerbloemen: zes mogelijkheden voor je tuin

Hoe je de lotusbloem thuis kweekt

Een lotusbloem
Nelumbo lutea.

De lotusbloem groeit zonder onderscheid in vijvers en bloeit in het late voorjaar. Hij heeft geen water nodig. Toch zou het goed zijn om hem wat warm water te geven, vooral in de winter. Dat voorkomt overkoeling van het kweekwater.

Om je exemplaar thuis te ontkiemen, volg je deze stappen:

  • Week de zaden: week ze enkele dagen in warm water tot de ontkieming begint. Het is belangrijk dat het water niet gechloreerd is en dat je het dagelijks ververst. Het proces verloopt goed als je merkt dat de zaden vanaf de eerste bewatering in omvang verdubbelen.
  • Overbrengen naar een geschikte bak: verplaats de plant na ongeveer 15 centimeter naar een bak waar hij voldoende ruimte heeft voor zijn ontwikkeling, zowel in de hoogte als in de breedte.
  • Voeg aarde toe: doe minstens 20 centimeter aarde in de bak en zaai de ontkiemde zaden, waarbij je de oppervlaktelaag licht aandrukt.
  • Zet in de vijver: houd ten slotte een ondiepe vijver klaar met een temperatuur van 21 °C, waarin je de container plaatst om de groei te bevorderen. Na het stevig bevestigen van de steel kun je het geheel verplaatsen naar een aquarium, zonder pot.

Je kunt ook een lotusbloem kweken uit een wortelstok. Veel tuinwinkels hebben die en net als bij zaden moet je die weken tot hij begint te ontkiemen.

Verzorging lotusbloem nodig in een aquarium

Een lotusbloem in bloei
Nelumbo nucifera.

Als je de ontkiemde lotusbloem naar een aquarium verplaatst, wortelt de wortelstok en plant zichzelf. Als algemene aanbevelingen voor de verzorging in deze bakken stelt (Engelse link) Tropical Fish Hobbyist Magazine voor om de maximale hoogte van de plant te beperken door het waterniveau en om drijvende bladeren van het oppervlak te verwijderen, evenals oude bladeren die de algen bedekken.

Deze zouden de doorgang van licht kunnen belemmeren. Laten we eens kijken wat de overwegingen zijn om de bloem in het water te houden:

  • Bemest zonder turf: het is raadzaam dat de binnenbak turfvrije meststof bevat.
  • Garandeer zonlicht: kies een ruimte bij een raam, zodat hij elke dag van zonlicht kan genieten.
  • Bescherm hem tegen de kou: laat de watertemperatuur niet onder de 21 °C zakken. Dit omdat de kou de plant zou kunnen doen verwelken.
  • Ververs het water voortdurend: vervang de vloeistof regelmatig om te voorkomen dat parasieten of ongedierte de plant binnendringen.
  • Kies een soort in overeenstemming met de grootte van het aquarium: het kweken in vistanks vereist dat de lotussoort klein is, als je een klein aquarium hebt. De afmetingen van het aquarium bepalen de grootte van de te kweken bloem.

Welke voordelen heb je van deze plant?

Vanuit spiritueel oogpunt gaat het ontkiemen van de lotusbloem thuis over harmonie. In feite is de plant gerelateerd aan feng shui. Het verband met esthetiek uitbreiden zou overbodig zijn, maar er zijn nog andere voordelen die de soort biedt.

Deze voordelen hebben te maken met geneeskunde. Infusies van de bloem zouden maag- en urineklachten en huidaandoeningen verlichten. Alvorens het preparaat te consumeren is het echter raadzaam een arts te raadplegen.

Aan de andere kant melden sommige wetenschappelijke studies (Engelse link), zoals het onderzoek van Tecnología y Atención de la Salud, de werking van het lotusblad tegen micro-organismen die ziekten in de mondholte veroorzaken.

Evenzo wijst het tijdschrift Moléculas erop (Engelse link) dat de bestanddelen van de bladeren zelf een goede bron zijn om stoffen met antioxiderende eigenschappen te verkrijgen. En als dat zo is, waarom dan niet thuis een lotusbloem kweken?


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.



Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.