Waarom worden we zieker in de winter? Een studie onthult nieuwe details

Een groep wetenschappers heeft onlangs meer biologische redenen ontdekt waarom we in de winter zieker worden dan in andere seizoenen. Leer er hier alles over!
Waarom worden we zieker in de winter? Een studie onthult nieuwe details
Leonardo Biolatto

Beoordeeld en goedgekeurd door de arts Leonardo Biolatto.

Laatste update: 25 februari, 2023

Het is een feit dat mensen in de winter meer ziek worden dan in andere seizoenen. En een recente studie onthult daar ongepubliceerde details over.

Men heeft altijd gedacht dat als de temperaturen dalen, virussen zoals de griep een grotere impact hebben omdat we ons binnenshuis concentreren. Dit betekent dat als iemand de ziekte al heeft opgelopen, deze gemakkelijker onder anderen wordt overgedragen.

Maar wat onderzoekers van het team van het Massachusetts Eye and Ear Hospital en de Northeastern University suggereren is dat er biologische redenen achter het verschijnsel zitten. Wil je meer weten? Lees verder!

Koude seizoenen beïnvloeden de immuunrespons van de neus

De bevindingen van de studie (Engelse link) die we aanhalen wijzen erop dat we in de winter zieker worden omdat lage temperaturen de immuunrespons van de neus aanzienlijk beïnvloeden. Wanneer er een virus, zoals het griepvirus, in de omgeving is, kunnen de deeltjes ervan via dit orgaan op twee verschillende manieren binnenkomen: namelijk door inademing maar ook door direct contact.

De neus is een van de eerste contactpunten tussen de buitenwereld en de binnenkant van het lichaam.”

– Dr. Benjamin Bleier, co-auteur van de studie gepubliceerd in The Journal of Allergy and Clinical Immunology”

Al in 2018 hadden Dr. Bleier zelf en een team van wetenschappers ontdekt dat, wanneer cellen aan de voorkant van de neus bacteriën detecteren, ze miljarden kleine zakjes met vloeistof loslaten. Bekend als extracellulaire blaasjes (EV’s), bewegen ze zich snel in het slijm om bacteriën te omringen en aan te vallen voordat ze de kans krijgen om te infecteren.

Praktisch gezien is hun functie het doden van bacteriën voordat ze je kunnen infecteren en ziek maken. Het was deze ontdekking die de groep wetenschappers aanzette tot verder onderzoek.

Dit bracht ons team ertoe om te analyseren of deze zelfde reactie optrad bij enkele van de virussen die gewone infecties van de bovenste luchtwegen veroorzaken, zoals de verkoudheid.”

– Dr. Bleier-

We denken dat je dit artikel misschien ook leuk vindt om te lezen:
5 Voedingsmiddelen die je immuunsysteem helpen versterken

Waarom worden we zieker in de winter? EV-kwaliteit neemt af bij kou

Doorsnede van een neus
Volgens de studie worden we in de winter zieker omdat de verkoudheid de immuunrespons van de neus aantast.

Met de hypothese dat de nasale immuunrespons wordt aangetast bij kou, begonnen Bleier en zijn team een nieuw onderzoek.

Om hun aanpak te testen stelden ze neusweefsels bloot aan temperaturen van 39,9 graden Fahrenheit (4,4 graden Celsius). Ze ontdekten dat dit leidde tot een daling van ongeveer 9 graden Fahrenheit (5 graden Celsius) in de weefseltemperatuur, waardoor het immuunsysteem werd beïnvloed. De daling verminderde hun aangeboren immuunrespons aanzienlijk.

Het aantal EV’s dat ze onder deze omstandigheden vrijgaven daalde met meer dan 40% en hun kwaliteit werd aangetast. De verminderde respons zou het virus beter in staat stellen zich aan neuscellen te hechten.

Dit is de eerste studie die een biologische verklaring in overweging neemt

Jarenlang is het als een gegeven beschouwd dat we in de winter zieker worden. Deze studie is echter de eerste die biologische factoren aanpakt om te verklaren waarom.

Bleier en zijn team vinden hun bevindingen zeer significant. Voor zover zij weten, is deze studie de eerste die een biologische verklaring biedt voor het verschijnsel en dient als basis voor het begrijpen en voorkomen van infecties van de bovenste luchtwegen, zoals verkoudheid, griep en COVID-19.

Belangrijk is dat de gebruikte neuscellen werden gedoneerd door vrijwilligers en gekweekt in een laboratorium.

Dat wil zeggen, mensen hoefden niet direct te worden blootgesteld aan de virussen. De natuurlijke omstandigheden in de neus werden gesimuleerd. Bovendien waren er temperatuurvariaties om de veranderingen in de immuunrespons beter te kunnen waarnemen.

Voorlopig wordt gewacht op vooruitgang in het experiment op vrijwilligers om de gestelde hypothese sterker te bekrachtigen, als de respons hetzelfde blijkt te zijn als de gesimuleerde. Het is echter al een doorbraak in de bestrijding van veelvoorkomende winterluchtwegaandoeningen.

Vind je dit artikel leuk? Misschien vind je het ook leuk om te lezen:
Raak deze vier lichaamsdelen niet aan zonder je handen te wassen

Ondanks de vooruitgang zijn preventieve maatregelen tegen griep nog steeds van kracht

Zieke vrouw
De studie bevestigt de biologische reden waarom we in de winter meer ziek worden. En het antwoord lijkt te liggen in de temperatuur.

Volgens de Cleveland Clinic (Engelse link) is griep een infectie van de bovenste luchtwegen die de neus, mond, keel en longen aantast. De symptomen verschillen van persoon tot persoon, maar er zijn er die steeds terugkeren:

  • Koorts
  • Niezen
  • Waterige ogen
  • Lopende neus
  • Hoofdpijn
  • Lichaamspijn
  • Vermoeidheid en uitputting
  • Hoest en keelpijn
  • Rillingen en zweten
  • Misselijkheid en verlies van eetlust

De griep heeft geen specifieke genezing, maar er zijn een aantal medicijnen beschikbaar om de symptomen te verlichten.

Er is een vaccin dat preventief wordt gegeven tegen griep, dat wordt geleverd als injectie of neusspray. De methode is om het lichaam bloot te stellen aan het verzwakte virus, zodat het lichaam antistoffen ontwikkelt.

Naast het toepassen van het vaccin en het volgen van het voorgestelde medische schema, is het ter preventie essentieel om vaak de handen te wassen. Het is ook belangrijk om gezond te eten, te bewegen en goed te hydrateren.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Benjamin S. Bleier; Di Huang; Maie S. Taha; Ángela L. Nocera; Anan D. Workman; Mansoor M. Amiji. Cold exposure impairs extracellular vesicle swarm–mediated nasal antiviral immunity. The Journal of Allergy and Clinical Immunology. 2022.  DOI:https://doi.org/10.1016/j.jaci.2022.09.037

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.