5 Voedingsmiddelen die je immuunsysteem helpen versterken

Het immuunsysteem is de natuurlijke verdediging van het lichaam tegen vreemde stoffen, zoals microben, gifstoffen en zelfs abnormale cellen. Het speelt ook een rol bij ontstekingen en genezing. Leer welke voedingsmiddelen je immuunsysteem stimuleren en neem ze op in je dieet.
5 Voedingsmiddelen die je immuunsysteem helpen versterken
Sofía Quintana Alonso

Beoordeeld en goedgekeurd door de fysiotherapeut Sofía Quintana Alonso.

Geschreven door Okairy Zuñiga

Laatste update: 01 november, 2022

Het immuunsysteem is het verdedigingsmechanisme van je lichaam tegen vreemde stoffen, zoals bacteriën, virussen, parasieten, of giftige stoffen. Dit systeem treedt zelfs op tegen de eigen cellen die om een of andere reden veranderd zijn, bijvoorbeeld kankercellen. Leer welke voedingsmiddelen je immuunsysteem helpen in dit artikel.

Bovendien vereisen processen als ontsteking en wondgenezing ook een goed werkend immuunsysteem. Gelukkig ligt het in onze handen om de goede werking van dit verdedigingsmechanisme te “stimuleren” en “op te voeren.”

Door een goede voedselkeuze kun je je immuunsysteem voorzien van voedingsstoffen die cruciaal zijn voor zijn functies. En, zoals een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (Engelse link) aantoont, kunnen micronutriënten, zoals vitaminen en mineralen, helpen om de zwakke punten ervan te bestrijden. Lees verder om meer te weten te komen.

Voedingsmiddelen die je immuunsysteem helpen

Het verband tussen voeding en je immuunsysteemfuncties is de laatste decennia onderwerp van onderzoek geweest. Men heeft vastgesteld dat een adequate assimilatie van voedingsstoffen als zink, selenium, ijzer, koper, vitamine A, C, E en B-6 en foliumzuur de immuunrespons kan verbeteren.

Anderzijds, zoals gedetailleerd in een onderzoek in het Journal of Traditional and Complementary Medicine (Engelse link) kunnen bestanddelen van bepaalde voedingsmiddelen ook als immunomodulatoren werken. Dus, ook al is het essentieel om een evenwichtige voeding te houden, toch is het goed om bepaalde voedingsmiddelen te consumeren.

Watermeloen

Volgens een publicatie in Nutrition Research (Engelse link) heeft watermeloen een grote antioxiderende capaciteit en bioactieve bestanddelen die bijdragen tot het welzijn. De consumptie ervan wordt niet alleen in verband gebracht met een vermindering van ontstekingsmarkers, maar ook met een verbetering van de immuunrespons. Eet het om het risico op ziekten te verminderen.

Meloen


Yoghurt

Een ander heerlijk en gezond voedingsmiddel dat ons helpt het immuunsysteem in optimale omstandigheden te houden is natuurlijke yoghurt. Dankzij het probiotische gehalte, d.w.z. levende bacterieculturen, versterkt het de microbiota en, incidenteel, de afweermechanismen.

Deze bacteriën vestigen zich in de darm en verhinderen dat schadelijke bacteriën de overhand nemen. Volgens een studie gepubliceerd in The American Journal of Clinical Nutrition (Engelse link) verbetert yoghurt de kwaliteit van de voeding, want het bevat voedingsstoffen als calcium, zink, B vitamines en probiotica.

Daarom verbetert opname ervan in je maaltijdplan de immuunfuncties en vermindert het de kans op ziekten en infecties. Je kunt het bij het ontbijt, tussendoortje of avondeten consumeren.

Knoflook

Volgens informatie in het Journal of Immunology Research (Engelse link) bevat knoflook allicine, een verbinding die het immuunsysteem kan versterken in de strijd tegen infecties en bacteriën. Geschat wordt dat mensen die regelmatig knoflook consumeren minder kans hebben griep te krijgen dan mensen die dat niet doen.

Knoflook

Eetbare paddenstoelen

Eetbare paddenstoelen zijn populair geworden vanwege hun veelzijdigheid en smaak. Maar buiten dit zijn ze ook erkend als gezondheidsbevorderende bondgenoten.

Een studie gepubliceerd in het International Journal of Medical Microbiology (Engelse link) ontdekte dat paddenstoelen een bron zijn van belangrijke bio-actieve stoffen en ook de immuunfuncties helpen stimuleren.

Deze zelfde publicatie benadrukt dat ze antibacteriële eigenschappen hebben. Namelijk de vitaminen (B1, B2, B12, C, D en E), mineralen en andere voedingsstoffen die het welzijn bevorderen. Ze zijn zelfs bekend om hun vermogen het cholesterol te helpen reguleren.

Wortelen

De wortel is een voedzame groente die in veel recepten gebruikt kan worden. Informatie gepubliceerd (Engelse link) in het Journal of Food Science and Technology benadrukt dat het de belangrijkste bron van carotenoïden is in het dieet van de westerse landen. Bovendien bevat het ook andere bio-actieve stoffen die gunstig zijn voor de gezondheid.

In dezelfde publicatie wordt benadrukt dat regelmatige consumptie van wortelen de functies van het immuunsysteem versterkt, de spijsvertering verbetert, de cardiovasculaire gezondheid bevordert en, in het algemeen, het lichamelijk en geestelijk welzijn bevordert. We raden dan ook aan ze te consumeren in sappen en salades.

Samenvattend

De consumptie van voedingsmiddelen die rijk zijn aan vitaminen, mineralen, antioxidanten en andere bio-actieve stoffen kan ons helpen de functies van het immuunsysteem te versterken. Het is echter altijd raadzaam een voedingsdeskundige te raadplegen om complete dieetplannen te krijgen die op onze behoeften zijn afgestemd.


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


  • Cooper EL, Ma MJ. Understanding nutrition and immunity in disease management. J Tradit Complement Med. 2017;7(4):386–391. Published 2017 Jan 16. doi:10.1016/j.jtcme.2016.12.002
  • Hong, M. Y., Hartig, N., Kaufman, K., Hooshmand, S., Figueroa, A., & Kern, M. (2015). Watermelon consumption improves inflammation and antioxidant capacity in rats fed an atherogenic diet. Nutrition Research35(3), 251–258. https://doi.org/10.1016/j.nutres.2014.12.005
  • El-Abbadi NH, Dao MC, Meydani SN. Yogurt: role in healthy and active aging. Am J Clin Nutr. 2014;99(5 Suppl):1263S–70S. doi:10.3945/ajcn.113.073957
  • Arreola R, Quintero-Fabián S, López-Roa RI, et al. Immunomodulation and anti-inflammatory effects of garlic compounds. J Immunol Res. 2015;2015:401630. doi:10.1155/2015/401630
  • Sharma KD, Karki S, Thakur NS, Attri S. Chemical composition, functional properties and processing of carrot-a review. J Food Sci Technol. 2012;49(1):22–32. doi:10.1007/s13197-011-0310-7

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.