De voordelen van yoghurt en 3 manieren om yoghurt als ontbijt te eten

Het eten van yoghurt bij het ontbijt kan je helpen de energie op te doen die je nodig hebt om je dag goed te beginnen. Eet je het nog niet? Ontdek hier enkele recepten!
De voordelen van yoghurt en 3 manieren om yoghurt als ontbijt te eten

Geschreven door Daniela Echeverri Castro

Laatste update: 24 augustus, 2022

Het opnemen van yoghurt bij het ontbijt heeft enkele zeer interessante voordelen, zowel voor de gezondheid als voor gewichtsbeheersing. Dankzij de bijdrage van probiotica, aminozuren, en vitaminen en mineralen is yoghurt een goede aanvulling om je figuur te verzorgen en toch te genieten van heerlijke recepten.

Dit voedingsmiddel wordt verkregen door een fermentatieproces van melk waarin een cultuur van gezonde bacteriën zoals Lactobacillus bulgaricus ontstaat. De assimilatie ervan versterkt de intestinale microbiota en ondersteunt de preventie van bepaalde ziekten, volgens een studie gepubliceerd in The British Journal o f Nutrition (Engelse link).

Anderzijds draagt yoghurt bij tot een verhoging van ons energieniveau voor een betere lichamelijke en geestelijke productiviteit. Bovendien zorgt het voor de gezondheid van de botten en dient het als bondgenoot om de spiermassa te vergroten.

Ben je op zoek naar inspiratie over hoe je yoghurt kunt consumeren? Ontdek de voordelen ervan en drie manieren om het als ontbijt te eten in dit artikel.

De verbazingwekkende voordelen van het eten van yoghurt bij het ontbijt

Yoghurt is een van de meest geconsumeerde zuivelproducten ter wereld. Het heeft zich altijd onderscheiden door zijn veelzijdigheid, want zijn lichtzure smaak gaat heel goed samen bij de bereiding van desserts, smoothies, en vele andere recepten.

Het is ook gewaardeerd om zijn voedingsbijdrage, want het is een belangrijke bron van vitamine A en B, calcium. en kalium en eiwit. Hoewel het een geringe bijdrage aan vet heeft, heeft het geen invloed op het lichaamsgewicht en ondersteunt het integendeel de goede werking van de stofwisseling.

Welke andere voordelen biedt het? Om je te laten zien waarom yoghurt bij je ontbijt hoort, willen we eerst de belangrijkste eigenschappen ervan bekijken.

Misschien vind je dit ook interessant:
Wat zijn de gezondheidsvoordelen van yoghurt

Yoghurt eten bij het ontbijt reguleert de darmmicrobiota

Yoghurt als ontbijt
Yoghurt eten bij het ontbijt kan helpen de darmmicrobiota te reguleren.

Door het hoge gehalte aan probiotica helpt natuurlijke yoghurt het evenwicht van de micro-organismen die de darm bewonen te herstellen. Dit versterkt op zijn beurt de immuunfuncties en vermindert de kans op infecties in het maag-darmkanaal.

Het kan zweren en gastritis helpen voorkomen

De natuurlijke zuren in dit voedingsmiddel helpen de inwerking van zuren op het maagslijmvlies te neutraliseren. Daardoor kan regelmatige consumptie het risico op zweren, gastritis en H. pylori-infecties verminderen, volgens een studie gepubliceerd in het tijdschrift Applied Microbiology and Biotechnology (Engelse link).

Het kan allergieën helpen bestrijden

Het eten van yoghurt bij het ontbijt helpt de reactie van het lichaam op omgevingsstoffen en deeltjes die allergieën veroorzaken te verbeteren. De vitaminen en mineralen ervan versterken de functie van lymfocyten, sleutelelementen om deze aandoeningen onder controle te houden.

Yoghurt eten bij het ontbijt kan zwaarlijvigheid helpen voorkomen

Hoewel dit ingrediënt wel een lichte bijdrage aan vet levert, kan de matige inname ervan zwaarlijvigheid en andere stofwisselingsstoornissen helpen voorkomen. Dit komt door zijn gehalte aan aminozuren en natuurlijke vezels die het verlangen naar voedsel beheersen en het energieverbruik optimaliseren.

Het kan je botten helpen beschermen

De vitamine D in dit voedingsmiddel helpt de calcium assimilatie te verbeteren om de botten te beschermen. Overigens voorkomt het calcium- en magnesiumgehalte problemen als verlies van botdichtheid en ontstekingen.

Het eiwit- en koolhydraatgehalte helpt bij spierherstel

Het opnemen van yoghurt bij het ontbijt of in post-workout shakes bevordert spier- en lichamelijk herstel. De eiwitten en koolhydraten herstellen de spieren en laden het lichaam op met energie om het gevoel van vermoeidheid te voorkomen.

We weten dat je dit ook graag zult lezen:
Soorten voedsel die pezen en spieren versterken

Recepten voor het eten van yoghurt bij het ontbijt

Het voordeel van het eten van yoghurt bij het ontbijt is dat je zo meer complete voeding binnenkrijgt zonder er al te veel tijd in te steken. Hoewel het alleen gegeten kan worden, kun je het het beste combineren met andere ingrediënten om elke dag van een verscheidenheid aan smaken te genieten. Geniet van deze recepten!

1. Romige yoghurt met kersen en noten

Deze heerlijke combinatie van fruit en yoghurt is een snel alternatief voor een goed ontbijt elke ochtend. Het bevat geen geraffineerde suikers en is een bron van aminozuren, voedingsvezels en gezonde vetten.

Ingrediënten

 • 6 kersen
 • 1 eetlepel geraspte kokosnoot (15 g)
 • 2 eetlepels gehakte noten (30 g)
 • ½ kopje romige natuurlijke yoghurt (125 ml)
 • 1 eetlepel biologische honing (25 g)

Hoe maak je het?

 • Doe om te beginnen de natuurlijke yoghurt in een kom en meng hem met de honing.
 • Was de kersen apart, verwijder de pitten, en snijd ze in helften of kwarten.
 • Doe ze bij de gewone yoghurt en voeg dan de kokos en gehakte noten toe.
 • Garneer naar smaak en geniet!

2. Pudding van chiazaad en yoghurt

Chiazaden vallen op als een van de beste voedingsmiddelen om elk dieet aan te vullen. Hun gehalte aan omega 3-vetzuren en aminozuren is gunstig voor de cardiovasculaire gezondheid en het gewicht. Daarom stellen we voor ze toe te voegen aan deze heerlijke pudding met yoghurt.

Ingrediënten

 • ½ kop water (125 ml)
 • 1 theelepel oploskoffie (5 g)
 • 1 theelepel puur cacaopoeder (5 g)
 • 2 eetlepels chiazaad (30 g)
 • ½ kopje natuurlijke yoghurt (125 ml)

Hoe maak je deze yoghurt voor het ontbijt?

 • Breng eerst het water in een steelpan aan de kook.
 • Als het aan de kook komt, los je de oploskoffie en het cacaopoeder erin op.
 • Voeg dan de chiazaden toe en roer een paar minuten.
 • Laat het mengsel een half uur weken, tot de zaden een gelatineachtige textuur krijgen.
 • Combineer later alles met de natuurlijke yoghurt en garneer naar wens.

3. Een smoothie van yoghurt en bessen

De voordelen van yoghurt en 3 manieren om yoghurt als ontbijt te eten

Een heerlijke smoothie is de ideale optie om yoghurt als ontbijt te eten als je niet veel tijd hebt voor ingewikkelder bereidingen. Met de toevoeging van bessen is het een recept vol antioxidanten en essentiële mineralen.

Ingrediënten

 • ½ kopje bessen (75 g)
 • ¼ kopje kokosmelk (62 ml)
 • ½ kopje gewone yoghurt (125 ml)

Hoe maak je het?

 • Was de bessen goed en doe ze in de blender met de kokosmelk en de natuurlijke yoghurt.
 • Blend alles een paar minuten, tot je een romige drank zonder klontjes krijgt.

Vergeet niet om meer yoghurt in je dieet op te nemen

Dus ga je deze recepten met yoghurt voor het ontbijt proberen? Zoals je ziet zijn ze heel gemakkelijk te bereiden en bevatten ze heel gezonde ingrediënten. Je kunt er zonder spijt van genieten als onderdeel van je afslankplan. Je zult ze heerlijk vinden!


Alle aangehaalde bronnen zijn grondig gecontroleerd door ons team om hun kwaliteit, betrouwbaarheid, actualiteit en geldigheid te waarborgen. De bibliografie van dit artikel werd beschouwd als betrouwbaar en wetenschappelijk nauwkeurig.


 • Bron PA., Kleerebezem M., Brummer RJ., Cani PD., et al., Can probiotics modulate human disease by impacting intestinal barrier function? Br J Nutr, 2017. 117 (1): 93-107.
 • Goderska K., Agudo Pena S., Alarcon T., Helicobacter pylori treatment: antibiotics or probiotics. Appl Microbiol Biotechnol, 2018. 102 (1): 1-7.

Deze tekst wordt alleen voor informatieve doeleinden aangeboden en vervangt niet het consult bij een professional. Bij twijfel, raadpleeg uw specialist.